Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Τα tablet του Βυζαντίου! Απίστευτη ανακάλυψη στην Κωνσταντινούπολη!



“Βυζαντινό notebook” ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως γράφει η Χουριέτ σε ανασκαφές που έχουν ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια στο Yenikapı βρέθηκε ένα ξύλινο σημειωματάριο, στα απομεινάρια ενός βυθισμένου πλοίου. Το εύρημα θεωρείται ότι είναι εφεύρεση των Βυζαντινών “παρόμοια με τα tablet της σύγχρονης εποχής”, γράφουν οι Τούρκοι!

Οι Τούρκοι σκοπεύουν να ναυπηγήσουν ένα αντίγραφο του πλοιου αλλά τώρα η ανακάλυψη του “βυζαζντινού tablet” είναι λογικό να έχει τραβήξει το ενδιαφέρον όχι μόνο των Τούρκων αλλά όλων των αρχαιολόγων του κόσμου.






Μιλώντας για τα ευρήματα ,ο καθηγητής Ufuk Kocabas είπε ότι τα ευρήματα μεγάλης αξίας βρέθηκαν στο Yenikapı περιοχή, που ήταν γνωστή ως λιμάνι του Θεοδοσιου . Είπε επίσης ότι το 60% του πλοίου είναι σε καλή κατάσταση.

Εκτιμούν ότι χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και πρόκειται για εμπορικό πλοίο που έφερνε εμπορεύματα από την Κριμαία . Ένα τμήμα του πλοίου τράβηξε την προσοχή των αρχαιολόγων . Εκεί βρήκαν πολύ ενδιαφέροντα αντικείμενα που ανήκαν στον καπετάνιο και το πλήρωμα .

“Βρήκαμε κάτι σαν τα σημερινα notebook . Είναι κατασκευασμένο από ξύλο και μπορεί να ανοίξει σαν σημειωματάριο . Έχει μερικές σελίδες που μπορούσαν να κρατήσουν σημειώσεις χρησιμοποιώντας κερί “,λέει ο Τούρκος αρχαιολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου