Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ: ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ



ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ









Πυρκαγιά ξέσπασε στο Σπήλαιο της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ χθες τη νύχτα (26 προς 27 Μάη) και μετά την επεισοδιακή επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και της συνοδείας του σε αυτό. Στον ιερό τόπο μετέβησαν εσπευσμένα σήμερα το πρωί Τρίτη 27/05/2014, ο ορθόδοξος αρχιεπίσκοπος Ιορδάνου, Θεοφύλακτος , ο Διοικητής της αστυνομίας της Ιερής πόλης Ταγματάρχης Mohammed Abu al – Thebs αλλά και αρμόδιος επιθεωρητής προς διευρεύνηση των αιτιών που προξένησαν τη φωτιά. Οι έρευνες βρίσκονται ακόμα και αυτήν την ώρα σε εξέλιξη. Σύμφωνα με κάποιες ανεπίσημες πληροφορίες, η φωτιά ξέσπασε από βραχυκύκλωμα ή καντήλι.



Σοβαρές υλικές ζημιές υπέστη το προσκύνημα του Σπηλαίου, αλλά ακόμα και το ακριβές σημείο της Γεννήσεως του Κυρίου. Το σημείο της Γέννησης τυ Θείου Βρέφους υποδεικνύεται από το μεγάλο αστέρι από μάρμαρο και ασήμι στο δάπεδο . Φωτίζεται μόνο από καντήλια. Κάηκαν τα τοιχώματα, εικόνες και η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Σπήλαιο της Γεννήσεως είναι αποκαρδιωτική. Μαύρισαν τα πάντα.

Αυτό το περιστατικό έρχεται να επισφραγίσει το άσχημο κλίμα που επικράτησε στους κύκλους των ορθοδόξων χριστιανών της πόλης οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την επίσκεψη και προσευχή του Πάπα Φραγκίσκου στο άγιο Σπήλαιο στις 25/05/14. Στο σπήλαιο της Γεννήσεως τον υποδέχθηκε ο επίσκοπος Θεοφύλακτος. Η αποδοκιμασία τω αράβων χριστιανών προκλήθηκε από την κατάθεση στεφανιού του ποντίφηκα στον τάφο του θεμελιωτή του Σιωνισμού, Theodore Herzl στο εθνικό κοιμητήριο του ομόνυμου όρους . Είναι η πρώτη φορά που ένας πάπας προέβη σε τέτοια ενέργεια, για την οποία Παλαιστίνιοι ακτιβιστές τον είχαν προειδοποιήσει να μην πάει.






















από την επίσκεψη του πάπα την προηγούμενη της πυρκαγιάς

Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά για το pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου