Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Συστήματα Ηχοβολών κατά των διαδηλώσεων [Βίντεο]




Στην προμήθεια -σε αρχικό στάδιο- δέκα συστημάτων ακουστικών βολών κατά διαδηλωτών προχωρά μετά από εντολή της κυβέρνησης η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)

Το LRAD (Long Range Acoustic Device) όπως ονομάζεται, εντάσσεται στο νέο σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. για την καταστολή διαδηλώσεων, σε συνδυασμό με τη συνεχή χρησιμοποίηση οχημάτων εκτόξευσης νερού με υψηλή πίεση και την χρήση χημικών.


Στόχος, είναι η ελαχιστοποίηση της χρήσης χειροβομβίδων κρότου – λάμψης και χημικών, λόγω του μαζικότερου και αποτελεσματικότερου «πλήγματος» που μπορεί να επιφέρει εναντίον των διαδηλωτών με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Για το λόγο αυτό εδώ και περίπου έξι μήνες, ανώτεροι και επιχειρησιακοί αξιωματικοί παρακολούθησαν επιδείξεις του συστήματος και πληροφορήθηκαν τα αποτελέσματα από τη χρήση του σε άλλες χώρες που το χρησιμοποίησαν κατά διαδηλωτών.

Είχε προηγηθεί το ενδιαφέρον του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού για την προμήθεια του LRAD, με σκοπό να τοποθετηθεί σε πλωτά μέσα των δύο σωμάτων για την αντιμετώπιση της παράνομης εισόδου μεταναστών στα Ελληνικά χωρικά ύδατα.


Στη φωτογραφία, υπαξιωματικός του Λιμενικού Σώματος δοκιμάζει το LRAD στο λιμάνι του Πειραιά.

Η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να έχει προγραμματίσει την τοποθέτηση τριών σταθερών συστημάτων LRAD-1000xi επί οχημάτων και δύο LRAD-500Χ με τη δυνατότητα αμέσου αναπτύξεως σε τρίποδο.

Το μεγαλύτερης εμβέλειας και βάρους LRAD-RX είναι αυτό που έχει επιλεγεί από το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό, χωρίς να έχει γίνει γνωστή η αριθμητική ποσότητα της προμήθειας.


Να σημειωθεί πως αρκετές ναυτιλιακές εταιρίες απ’ όλο τον κόσμο, έχουν δείξει ενδιαφέρον για την προμήθεια τέτοιων συστημάτων σε εμπορικά τους πλοία για την αντιμετώπιση της πειρατείας και ήδη μια ναυτιλιακή εταιρία από την Ασία προχώρησε σε παραγγελία συστημάτων LRAD αξίας 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου