Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Τι πραγματικά χτύπησε την Σερβία;

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων (EMERCOM) έχει αναπτύξει δυνάμεις αντιμετώπισης καταστάσεων και εξοπλισμό στη Σερβία μετά από απόφαση της κυβέρνηση της Ρωσίας, που εγκρίθηκε, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της Σερβίας, μετά τις πρωτοφανείς και καταστροφικές πλημμύρες, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

Σύμφωνα με την ρωσική υπηρεσία EMERCOM, διασώστες της ειδικής μονάδα «Centrospas», αλλά και στελέχη από την ομάδα «υψηλής ετοιμότητας», «Leader» έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν τον σερβικό λαό, που πασχίζει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των συνεχών πλημυρών, που έχουν καλύψει σχεδόν όλη την σερβική επικράτεια.

Η EMERCOM αναφέρει ότι ένας απροσδιόριστος αριθμός βαρέων μεταγωγικών αεροσκαφών Ilyushin 76 (IL-76), της αεροπορικής δύναμης ταχείας αντίδρασης του ρωσικού υπουργείου εκτάκτων αναγκών, απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της πόλης Ramenskoye στην περιφέρεια της Μόσχας για την Σερβία.

Σύμφωνα με την EMERCOM, περισσότεροι από 70 από τους καλύτερους εκπαιδευμένους διασώστες μαζί με τον εξοπλισμό διάσωσης υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των στολών, βρίσκονται στην Σερβία και εκτελούν τιτάνιο έργο.

Στελέχη της ρωσο-σερβικής ανθρωπιστικής οργάνωσης που εμπλέκεται άμεσα στις επιχειρήσεις διάσωσης, έχουν κινητοποιηθεί, μεταφέροντας εκατοντάδες αντλίες νερού και κινητούς σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να βοηθήσουν στον αγώνα κατά των πλημμυρών και του πληγέντος πληθυσμού.

Η Ρωσική Ομοσπονδία υπήρξε η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε κατά την τρομερή στιγμή της ανάγκης του σερβικού λαού, σε αντίθεση με την σχεδόν πλήρη απαξίωση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλων χωρών. Η EMERCOM συνεχίζει να αναπτύσσει εξοπλισμό και προσωπικό, για την αντιμετώπιση της τεράστιας καταστροφής στην χώρα αυτή, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Voice of Russia.

Μέχρι στιγμής οι διασώστες της Ρωσίας πιστώνονται, την διάσωση 400 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και 79 παιδιών. Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο B92 News, οι Ρώσοι ειδικοί αναπτύχθηκαν στην περιοχή του Obrenovac,... όπου συναντήθηκαν με τον Σέρβο Πρωθυπουργό Alexandar Vučić, τους υπουργούς εσωτερικών και άμυνας, Nebojša Stefanović και Bratislav Gasic, και τον Πρεσβευτή της Ρωσίας Alexander Chepurin.

Σύμφωνα με πληροφορίες κοντά στα 8.000 άτομα εκκενώθηκαν από διάφορες περιοχές, με τους αριθμούς αυτούς να συνεχίζουν να αυξάνονται, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων στις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με το σερβικό ειδησεογραφικό portal B92, η χώρα έχει κυρηχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Πέμπτη. Σύμφωνα με το B92 «... η κυβέρνηση απέστειλε επιστολή στη ρωσική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυβέρνηση της Σλοβενίας ζητώντας ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πλημμυρών, δηλώθηκε μετά τη συνεδρία της σερβικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Svetlana Maksovic από το περιοδικό Geopolitika, «... πολλοί Σέρβοι έχουν μείνει άναυδοι από την αντίδραση, ή καλύτερα την έλλειψη αντίδρασης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να αποστείλει «τα συλλυπητήριά της».

Σύμφωνα με την ίδια δημοσιογράφο που βρίσκεται στο Βελιγράδι, οι Σέρβοι από όλη τη χώρα, από όλο το πολιτικό φάσμα, είναι ευγνώμονες προς τη Ρωσία για την τεράστια ανταπόκριση της.

Ο Milica Djurdjevic, ένας γνωστός πολιτικός ακτιβιστής και επικεφαλής των Δημοσίων Σχέσεων της οργάνωσης Sabor Zavetnici, έγραψε τα εξής σχετικά με την κατάσταση στη Σερβία στην Φωνή της Ρωσίας:

«Η κατάσταση στη Σερβία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι υλικές ζημιές είναι ανυπολόγιστες, αλλά το κύριο μέλημα μας είναι πλέον ο αριθμός των θυμάτων που είναι ακόμα άγνωστος στο ευρύ κοινό. Οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει ζημιές σε σειρά περιοχών στο Obrenovac, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες κοινότητες στο Βελιγράδι. Πολλοί κάτοικοι, κυρίως οι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, εξακολουθούν να βρίσκονται στα σπίτια τους, χωρίς τροφή και ηλεκτρικό. Η εκκένωση κατοίκων στο Obrenovac είναι ακόμη σε εξέλιξη. Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη χώρα μετακινήθηκαν χθες από την πόλη Šabac για να αποτραπεί η υπερχείλιση του ποταμού Σάβα».

«Η τραγωδία αυτή είναι μια ευκαιρία για τον σερβικό λαό να δει ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι του και σύμμαχοι στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Η σερβική Κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά προς το παρόν το μόνο που έχουμε λάβει από αυτούς είναι απλά γυμνές λέξεις και κάποιες εγγυητικές επιστολές υποστήριξης. Από την άλλη πλευρά η μόνη υλική βοήθεια έρχεται από τους ιστορικά και παραδοσιακά φίλους και συμμάχους μας, την Ρωσική Ομοσπονδία. Επίσης λάβαμε υλική βοήθεια από τη Σλοβενία . Εν τω μεταξύ ήρθαν, πολλοί εθελοντές από την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο. θα ήθελα επίσης να αναφέρω και τους αδελφούς και τις αδελφές μας από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, που ήρθαν χθες το βράδυ στο Šabac να μας βοηθήσουν» κατέληξε ο Sabor Zavetnici.

Φταίει το HAARP για τα ανώμαλα καιρικά φαινόμενα;

Σύμφωνα με Σέρβους επιστήμονες αλλά και δημοσιογράφους, υπήρξε μια θεωρία που αναφέρει ότι, για τις άνευ προηγουμένου πλημμύρες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα το τελευταίο διάστημα ενοχοποιείται το «αμερικανικό σύστημα HAARP». .

Σύμφωνα με σερβική ιστοσελίδα, ένας δημοσιογράφος που επιθυμεί την ανωνυμία του, μίλησε για την εγκατάσταση συστήματος HAARP κοντά στο Βελιγράδι. Μετά από σειρά άρθρων σχετικά με το σύστημα HAARP, υπάρχει μία κεραία που υποστηρίζει το σύστημα στην περιοχή Barajevo (δήμος Βελιγραδίου) το οποίο εκπέμπει σήματα ELF. Στην Σερβία ο Σέρβος δημοσιογράφος της εφημερίδας Pravda που έγραφε άρθρα για αυτό ακριβώς το αντικείμενο, έλαβε ένα τηλεφώνημα την Δευτέρα το βράδυ γύρω στις 22:00 από άγνωστο αριθμό. Η φωνή από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής έδωσε στην δημοσιογράφο μια "φιλική συμβουλή" να σταματήσει να γράφει για το HAARP".

Το σύστημα HAARP διαθέτει την μοναδική ικανότητα να «χειραγωγεί» κατά κάποιον τρόπο τα καιρικά φαινόμενα, δηλαδή δύναται να χρησιμοποιηθεί ως όπλο αναφέρει το δημοσίευμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της γερουσιαστή Lisa Murkowski κατά τη διάρκεια της ακροαματική διαδικασία της Τετάρτης, ο David Walker, αναπληρωτής γραμματέας της Πολεμικής Αεροπορίας για την επιστήμη, την τεχνολογία και τη μηχανική, είπε ότι αυτό «δεν είναι μια περιοχή που έχει ανάγκη στο μέλλον» και δεν θα ήταν μια καλή χρήση της Πολεμικής Αεροπορίας στα ερευνητικά κονδύλια για να κρατήσει το HAARP. «Προχωράμε με άλλους τρόπους διαχείρισης της ιονόσφαιρας, για την οποία το HAARP είχε πραγματικά σχεδιαστεί για να κάνει», δήλωσε. «Για την έγχυση ενέργειας στην ιονόσφαιρα και για να είναι σε θέση να ελέγξει πραγματικά».

Το ρωσικό άρθρο καταλήγει, θα ήταν περίεργο αν οι ΗΠΑ, μετά την απελευθέρωση νεο-ναζί στην Ουκρανία, εξαπέλυαν και πλημμύρες στη Σερβία; Εκείνοι θα μπορούσαν πιθανότατα να πουν όχι, καταλήγει το ρωσικό δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έδωσε επίσημη ειδοποίηση προς το Κογκρέσο την Τετάρτη ότι σκοπεύει να διακόψει την εκτέλεση της δαπάνης τω 300 εκατομμύριων δολαρίων High Frequency Active (Πρόγραμμα Σέλας) στην Gakona αυτό το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου