Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Καιρική βόμβα δέχτηκε χτες η Ελλάδα με καταστροφές στις καλλιέργειες - Χρόνια Πολλά Χένρι!!!






















Οι βίαιοι χημικοί αεροψεκασμοί των τελευταίων ημερών έκαναν ως φαίνεται τη δουλειά τους. Η γεμάτη μέταλλα ατμόσφαιρα μπόρεσε να ηλεκτριστεί όσο χρειάζεται για να ζήσουμε ένα αληθινό.... skyfall... Τσάμπα έγινε το τραγούδι σουξέ και πήρε και όσκαρ; Είναι το παγκοσμιοποιημένο τους σπορ!!!

Στο Βόλο μέσα σε λίγα λεπτά η βροχή μετέτρεψε τους δρόμους σε ορμητικά ποτάμια. Ευπαθείς συνοικίες όπως η Νεάπολη και οι Αγιοι Ανάργυροι, «πνίγηκαν» από το νερό που έφθανε σχεδόν στο γόνατο. Η σφοδρή βροχόπτωση που ξέσπασε στις 3:55 χθες το απόγευμα διήρκησε 35 λεπτά αλλά η έντασής της ήταν τέτοια, που μέσα σε δευτερόλεπτα οι δρόμοι πλημμύρισαν - ήμουν στο δρόμο εκείνη την ώρα και η κατάσταση που βίωσα δεν περιγράφεται!!! Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους -που στόμα έχουν και μιλιά δεν έχουν- το ύψος της βροχής έφθασε τα 23,2 χιλιοστά ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε μισή ώρα έπεσε η βροχή που αντιστοιχεί στα 2/3 της βροχόπτωσης ενός χειμερινού μήνα!

Ελέγχεις το πετρέλαιο, ελέγχεις κυβερνήσεις. Ελέγχεις την τροφή, ελέγχεις τους λαούς...

Οι ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες τεράστιες! Και μια και είχε και ο Κίσσινγκερ γενέθλια χτες, να θυμηθούμε την ιστορική του φράση: «Ελέγχεις το πετρέλαιο, ελέγχεις κυβερνήσεις. Ελέγχεις την τροφή, ελέγχεις τους λαούς...»







Μήπως τον γιορτάσαμε κατά... "λάθος"; Αναλυτικά η εικόνα της καταστροφής:

Ολοκληρωτική καταστροφή έχουν υποστεί οι καλλιέργειες σιταριού και κριθαριού που ήταν στο αλώνισμα ενώ επίσης περίπου 15.000 στρέμματα ντομάτας, καλαμπόκι και οπωροκηπευτικά επλήγησαν εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων σε πολλές περιοχές του νομού. Μεγάλες ζημιές στις παραγωγές τους υπέστησαν χθες οι μηλοπαραγωγοί και κερασοπαραγωγοί του Πηλίου εξαιτίας χαλαζόπτωσης -σε μέγεθος φουντουκιού. Η χαλαζόπτωση έπληξε όλο τον ορεινό όγκο του ορεινού Πηλίου ενώ το φαινόμενο ήταν εντονότερο σε Χάνια, Ζαγορά, Δράκεια και Αγιο Γεώργιο. Συνολικά με μια πρώτη εκτίμηση οι παραγωγοί μιλούν για ζημιές σε επιφάνεια 15 έως 20 χιλιάδων στρεμμάτων.

Καταστροφές στις καλλιέργειες κερασιών από 50 έως 100% υπέστησαν επίσης χθες από την χαλαζόπτωση οι παραγωγοί της Δράκειας.



Και σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τις ζημιές σε σπίτια και καταστήματα.

Αχαΐα: Καταστροφές σε καλλιέργειες από χαλαζόπτωση

Η ανεμοθύελλα και η χαλαζόπτωση που έπληξε προχθές Τετάρτη διάφορες περιοχές στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε αμπέλια, σταφίδες, κηπευτικά, δενδρώδεις καλλιέργειες κ.α. «Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες των τελευταίων ωρών, είχαν ως αποτέλεσμα να πλήξουν σε σημαντικό βαθμό τις καλλιέργειες με δραματική συνέπεια οι αγρότες της περιοχής μας να υποστούν σοβαρές οικονομικές ζημιές [...] » σημειώνει μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας.

Iσχυρή χαλαζόπτωση στο Αίγιο

Εκτεταμένη καταιγίδα και χαλαζόπτωση με χαλάζι σε μέγεθος μικρού καρυδιού, σημειώθηκαν στο Αίγιο το απόγευμα, προκαλώντας πλημμύρες σε αρκετές οδούς της πόλης και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ εκφράζονται φόβοι για σοβαρής έκτασης καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες στα ημιορεινά και ορεινά του Δήμου.

Ζημιές από σφοδρή χαλαζόπτωση στη Δολίχη Ελασσόνας

Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας τη Δολίχη Ελασσόνας και τη γύρω περιοχή, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.

Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για ασυνήθιστα σφοδρό χαλάζι, που συνοδεύτηκε από δυνατή βροχόπτωση και αέρα. Μισή και πλέον ώρα ήταν αρκετή για να προκαλέσει σοβαρότατες ζημιές σε εκατοντάδες στρέμματα με καλλιέργειες καπνού, σιτηρά, καλαμπόκια, αμπέλια, μποστάνια και οπωροφόρα δένδρα, «τσακίζοντας» σιτηρά και καταστρέφοντας καρπούς.

Ευτυχώς που πληρώνουμε εκατομμύρια ευρώ για να μας ψεκάζει ο ΕΛΓΑ μέσω της εταιρίας τροποποίησης καιρού για την αντιχαλαζική προστασία!!!! Αλλά... για μια στιγμή... η σύμβαση έχει λήξει... μήπως γι' αυτό πάθαμε ό,τι πάθαμε; Για να την ανανεώσουμε; Ω, ναι!!! Έτσι δουλεύει το σύστημα - Πρόβλημα, αντίδραση, λύση!

Διαβάζουμε στο agrotypos.gr: Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί από το χαλάζι, ενώ την ίδια στιγμή η αντιχαλαζική προστασία με εναέρια μέσα του ΕΛΓΑ είναι ανύπαρκτη. Ο ΕΛΓΑ από την πλευρά του ρίχνει τις ευθύνες για την καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος στο υπουργείο Ανάπτυξης. «Τις τελευταίες ημέρες έχουμε συνεχείς χαλαζοπτώσεις και σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή ροδάκινων [...]

Πέρσι υπήρξαν τεράστιες ζημιές από τον παγετό και το χαλάζι. [...] Οι αγρότες δεν έχουν ακόμη πληρωθεί για τις περσινές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Όμως η περσινή καταστροφή δεν έγινε μάθημα, αφού και φέτος ακόμη δεν έχουν πετάξει τα αεροπλάνα της αντιχαλαζικής προστασίας. Η σύμβαση για την αντιχαλαζική προστασία του ΕΛΓΑ με τα αεροπλάνα έχει λήξει από πέρσι τον Σεπτέμβριο και ενώ έχουμε φτάσει τέλος Μαΐου ακόμη δεν έχει αρχίσει το πρόγραμμα. [...]

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Τσαγκαλίδη, προϊστάμενο του Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕ.Μ.Ε) του ΕΛΓΑ. Όπως δήλωσε «αυτή τη στιγμή η όλη διαδικασία για το αντιχαλαζικό πρόγραμμα με εναέρια μέσα έχει φύγει από τον ΕΛΓΑ και βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η νέα σύμβαση, που θα έχει πενταετή διάρκεια (2014 – 2018), θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που θα είναι προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ), ώστε να προχωρήσει η μίσθωση των τριών αεροπλάνων (μαζί με 12 πιλότους) και των δύο μετεωρολογικών ραντάρ για να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Με τη νέα σύμβαση το πρόγραμμα θα ξεκινά κάθε έτος από 20 Μαρτίου (μέχρι σήμερα ξεκινούσε από 10 Απριλίου) και θα διαρκεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που χρειάστηκε αρκετούς μήνες για να επικυρώσει την προκήρυξη. Ο χρόνος του 2014 που έχει «χαθεί» μέχρι την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος θα μεταφερθεί το 2019. Σημαντική περίοδος είναι ο Μάιος και ο Ιούνιος. Ευτυχώς που δεν είχαμε σημαντικές χαλαζοπτώσεις το Μάιο. Ελπίζουμε τον Ιούνιο να ξεκινήσει το πρόγραμμα γιατί αναμένεται να έχουμε χαλαζοπτώσεις, που θα απειλήσουν την παραγωγή αλλά και το φυτικό κεφάλαιο (δέντρα)».

Συμπέρασμα: Χαλαζόπτωση έχουμε έτσι κι αλλιώς. Αποζημιώσεις δίνουμε έτσι κι αλλιώς. Αλλά θα δώσουμε ΚΑΙ 17 ακόμα εκατομμύρια για να διαλύσουμε ακόμα περισσότερο το οικοσύστημα!!! Γιατί εκτός από τους χημικούς αεροψεκασμούς, για τους οποίους δεν μιλάει κανένας, από το 1981 διαλύουμε το περιβάλλον κάνοντας ΜΟΝΙΜΩΣ τροποποίηση καιρού, την οποία πληρώνουμε και αδρά!!!

Διαβάστε : Μια "Τροποποίηση Καιρού" για την Ελλάδα

Γιατί δεν εφαρμόζουν όλοι την προστασία των δικτύων; //Με το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ, ο ΕΛΓΑ επιχορηγεί πρόγραμμα εγκαταστάσεων αντιχαλαζικών δικτύων σε καλλιέργειες αμπελιών, ροδιάς, κερασιάς, δαμασκηνιάς, νεκταρινιού, βερίκοκου, μήλων, ροδάκινων, αχλαδιών και ακτινιδίου. (δημοσίευση 12.02.2014)

Συνολικά, εγκρίθηκαν 352 αιτήσεις παραγωγών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, τα ποσά (σε ευρώ) που εγκρίθηκαν ανά Περιφερειακή Ενότητα είναι: Αιτωλοακαρνανίας 152.640, Αργολίδας 43.260, Αρκαδίας 160.650, 'Αρτας 65.718, Βοιωτίας 26.460, Γρεβενών 6.212, Δράμας 319.204, Έβρου 44.622, Ημαθίας 511.056, Ηρακλείου 20.178, Θεσσαλονίκης 7.308, Ιωαννίνων 7.980, Καβάλας 307.512, Καρδίτσας 17.076, Καστοριάς 95.306, Κιλκίς 148.896, Κοζάνης 1.243.788, Κορινθίας 297.240, Λακωνίας 5.700, Λάρισας 1.202.802, Μεσσηνίας 9.900, Ξάνθης 141.637, Πέλλας 844.220, Πιερίας 65.664, Σερρών 99.666, Τρικάλων 210.183, Φθιώτιδας 272.121, Φλώρινας 160.669 και Χαλκιδικής 69.888 ευρώ.

Τι στο διάολο γίνεται ρε παιδιά; Κάποιος να βάλει τάξη;;; Τι ζητάω κι εγώ η καημένη...; Αποζημιώσεις πληρώνουμε, δίχτυα πληρώνουμε, αεροπλάνα μυστικά και φανερά πληρώνουμε και στο τέλος.... φρούτα εισάγουμε!!! Γεια σου, ρε Χένρι!!! Κι εσύ και η παγκοσμιοποίηση σου μέσα! Αι στην Μπίλντερμπεργκ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου