Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Η σοφία της φύσης: Το έκζεμα αποτελεί “ασπίδα” κατά του μελανώματος

Η σοφία της φύσης: Το έκζεμα αποτελεί “ασπίδα” κατά του μελανώματος




Όπως έχουμε πει και θα συνεχίσουμε να λέμε, δεν υπάρχει ανωμαλία ή αρρώστια. Όλα εξυπηρετούν κάποιον σκοπό. Είναι η δική μας περιορισμένη αντίληψη που μας οδηγεί να θεωρούμε κάτι φυσικό ως “κακώς κείμενο”. Ας μην ξεχνάμε πως μέχρι πρόσφατα πολλά όργανα του ανθρώπου χαρακτηρίζονταν από την ιατρική ως “άχρηστα”, ενώ η επιστημονική αλαζονεία έχει βαφτίσει το 98% του DNA μας “Junk DNA” δηλαδή “Σκουπίδι DNA” απλά και μόνο επειδή δεν μπορούσαν να το κατανοήσουν… Σε μια άλλη εξέλιξη, πρόσφατη βρετανική έρευνα ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από έκζεμα έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος.






Οι άνθρωποι με έκζεμα έχουν μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που βασίστηκε σε πειραματόζωα.

Η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που πυροδοτείται από το έκζεμα, φαίνεται πως καταστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο δέρμα. Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη δείχνει πειστικά ότι η δερματική αλλεργία μπορεί να δράσει προστατευτικά από το μελάνωμα.

Οι ερευνητές του King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια Φιόνα Γουάτ, διευθύντρια του Κέντρου Βλαστικών Κυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας eLife, συνέκριναν την επίδραση δύο καρκινογόνων χημικών ουσιών σε δύο ομάδες ποντικιών, από τις οποίες η μία είχε γενετικά τροποποιηθεί έτσι ώστε τα ζώα να έχουν ένα είδος εκζέματος.

Η μελέτη έδειξε ότι ο αριθμός των όγκων ανά ποντίκι ήταν έξι φορές μικρότερος στα μεταλλαγμένα ποντίκια με τα δερματικά προβλήματα λόγω του εκζέματος. Ενώ και οι δύο ομάδες ποντικιών ήταν εξίσου επιρρεπείς στο να αποκτούν καρκινογόνες μεταλλάξεις, η εντονότερη φλεγμονώδης αντίδραση που εμφάνιζε ο οργανισμός των γενετικά τροποποιημένων πειραματόζωων (λόγω της πυροδότησης του αμυντικού μηχανισμού τους από το έκζεμα), τους επέτρεπε να αποβάλουν πολύ καλύτερα τα εν δυνάμει καρκινικά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματός τους. Ένας ανάλογος μηχανισμός προστατεύει το δέρμα από περιβαλλοντικές τοξίνες και παθογόνους μικροοργανισμούς (βακτήρια κ.α.).

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες συζητούν -και διαφωνούν- σχετικά με την επίδραση των δερματικών αλλεργιών στον καρκίνο. Είναι δύσκολο να εξαχθούν σίγουρα συμπεράσματα, καθώς τα συμπτώματα διαφέρουν πολύ μεταξύ των ανθρώπων και, επιπλέον, τα ίδια τα φάρμακα κατά του εκζέματος μπορεί να επηρεάζουν την εμφάνιση του καρκίνου.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένα κοινό και ολοένα πιο συχνό πρόβλημα σε πολλές χώρες, αποτελώντας σχεδόν το ένα τρίτο των νέων καρκίνων που διαγιγνώσκονται παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το μελάνωμα, η πιο επικίνδυνη μορφή, είναι σήμερα πολύ πιο συχνή από ό,τι πριν από λίγες δεκαετίες.

Το έκζεμα μπορεί να προκύψει από την απώλεια ορισμένων σημαντικών πρωτεϊνών στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος. Η βλάβη αυτή στην επιδερμίδα φαίνεται πως έχει τη θετική πλευρά της, λειτουργώντας αποτρεπτικά για την εμφάνιση καρκίνου. Όπως είπε η Γουάτ, «ελπίζω ότι η μελέτη παρέχει μια μικρή παρηγοριά σε όσους υποφέρουν από έκζεμα, καθώς αυτή η ενοχλητική δερματική κατάσταση μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επωφελής, σε κάποιες τουλάχιστον περιστάσεις».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου