Σάββατο 31 Μαΐου 2014

31 Μαΐου 1905. Δολοφονεῖται ὁ πρωθυπουργὸς Θεόδωρος Δηληγιάννης






Λίγοι γνωρίζουν πως η δολοφονία του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδας το 1905 είχε σχέση με τα αυστηρά μέτρα που επέβαλλε στις χαρτοπαικτικές λέσχες και δράστης της αποτρόπαιης πράξης ήταν ένας λεσχειάρχης!

Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης γεννήθηκε στα Λαγκάδια Αρκαδίας στις 19 Μαΐου 1824, και διετέλεσε 5 φορές πρωθυπουργός της χώρας (τις περιόδους 1885-1886, 1890-1892, 1895-1897, 1902-1903 και 1904-1905) δείγμα της τεταμένης πολιτικής κατάστασης της εποχής

Επί πρωθυπουργίας του η Ελλάδα τέθηκε υπό την εποπτεία του Δ.Ο.Ε. (Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου), χάθηκε ο πόλεμος του 1897 με δραματικές συνέπειες, ενώ θεωρείται και ο κύριος υπεύθυνος της χρεωκοπίας της χώρας το 1893.

Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης πρωτοστάτησε τέλος στις αρχές του 20ου αιώνα στα αυστηρά απαγορευτικά μέτρα εναντίον των χαρτοπαικτικών λεσχών, ζητώντας από τις αστυνομικές διευθύνσεις όλης της χώρας να εφαρμόσουν αυστηρά τα διατάγματα για το οριστικό κλείσιμο τους, κίνηση τελικά που θα του στοίχιζε την ζωή!

Μεταξύ των λεσχών ήταν και η Λέσχη του Μητσέα στην οποία δούλευε ο δράστης ως ‘θυρωρός’.

Ήταν απόγευμα της 31ης Μαΐου 1905 όταν έξω από την Βουλή, στην οδό Σταδίου, κατέφτανε ο τότε πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης. Ο δράστης περίμενε ατάραχος έξω από την Βουλή και άνοιξε ο ίδιος την πόρτα της άμαξας η οποία έφερε τον Πρωθυπουργό με σκοπό να του φέρει το καίριο πλήγμα!

Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Ακρόπολη’ της εποχής:

‘Ο άγνωστος τότε μαυριδερός, ο υψηλός, ο κακοντυμένος, ο απαίσιος την μορφήν και την ψυχήν εξήγαγεν την δολοφόνον μάχαιραν και την εβύθισε στην κοιλιακή χώρα του πρωθυπουργού. Ητοιμάζετο να καταφέρει και νέον χτύπημα.

Ο Δηλιγιάννης κλονισθείς έπεσε προς τα οπίσω, εγονάτισε στηριχθείς επί του εδάφους διά της αριστεράς χειρός του.

Μεταφέρθηκε στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, όπου εξέπνευσε.’

2

Σύμφωνα με άλλη αναφορά:

‘Μετά την επίθεση του δράστη στον Πρωθυπουργό οι πολίτες άρχισαν να τον χτυπούν με μανία μέχρι που τον έσωσε ο επικεφαλής της Φρουράς και πληροφορήθηκε το όνομα του δράστη: Αντώνιος Κωσταγερακάρης. Ιδιότητα: Λεσχειάρχης – Χαρτοπαίκτης.
– «Τι έκανες μωρέ», του είπε.
– «Έκλεισε τα χαρτοπαίγνια και εψόφησα από την πείνα» ψέλλισε και μετ’ ολίγον ξεψύχησε.’

Ο 38χρονος δράστης όντως ονομάζονταν τελικά Αντώνιος Γερακάρης (τον φωνάζανε Κωσταγερακάρη λόγω του πατέρα του) κατάγονταν από τη Λάγια της Λακωνίας και είχε πέντε παιδιά.

Η δολοφονία του Θεόδωρου Δηλιγιάννη συντάραξε την ήδη αναστατωμένη χώρα εν μέσω… πολεμικών ιαχών και οικονομικής δυσπραγίας, ενώ έγινε πρώτο θέμα στις συζητήσεις των Ελλήνων πολιτών της εποχής… Η 31η Μαΐου θα περνούσε στα πολιτικά χρονικά ως η μέρα της δολοφονίας του Θεόδωρου Δηλιγιάννη.

Σημείωση: Σημαντικές πηγές και φωτογραφίες αντλήθηκαν από την εφημερίδα Έθνος στο αφιέρωμα ‘Οι άγνωστες ιστορίες στα 166 χρόνια της Βουλής’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου