Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ


AIGIALOS




















Με το μνημόνιο    του 2012 με το οποίο ο κος Βενιζέλος διατυμπάνιζε ότι έσωσε την χώρα από το να πέσει στον γκρεμό της καταστροφής, ξεπούλησε τα πάντα στην Τρόικα, ακόμα δε και οι αιγιαλοί και οι παραλίες που για λόγους εθνικούς ο καθορισμός της χρήσης τους ανήκε στις αρμοδιότητες του Πολεμικού Ναυτικού και ειδικότερα στην Υδρογραφική του Υπηρεσία που ήταν υπεύθυνη εδώ και περίπου 80 χρόνια από ιδρύσεώς της, το 1930 για τις γνωμοδοτήσεις , μελέτες, αδειοδοτήσεις του αιγιαλού και της παραλίας σε ιδιώτες και δημόσιους οργανισμούς.

Είναι γεγονός πάντως ότι δεν φτάσαμε σήμερα τυχαία σε αυτή την κατάσταση του πλήρους ξεπουλήματος της χώρας και της Εθνικής ταπείνωσης και ότι η παρουσίαση του  Μνημονίου δεν έγινε ξαφνικά  αλλά η προετοιμασία του γινόταν συστηματικά εδώ και αρκετούς μήνες από τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης οι οποίοι βέβαια, τουλάχιστον οι περισσότεροι, είναι και υπoυργοί της κυβέρνησης «Σωτηρίας».

Τον Ιούνιο του 2011 ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας με πρόφαση ότι το ΓΕΝ και η αρμόδια Υδρογραφική Υπηρεσία αδυνατεί να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις που εκκρεμούσαν για τον καθορισμό ορίων αιγιαλού παραλίας -και δεν εκκρεμούσαν βέβαια λόγω της κωλυσιεργίας / αδυναμίας των υπαλλήλων της Υδρογραφικής Υπηρεσίας αλλά λόγω των συνεχών πολιτικών παρεμβάσεων για ευνοϊκή μεταχείριση των υποθέσεων, (υπόθεση Μεγανήσι Λευκάδας, υπόθεση Άστρος Κυνουρίας, υπόθεση Grand Resort Λαγονήσι, υπόθεση Λαγκώνια Σύρου, Ελαφόνησος Λακωνίας, Ερεσσός Λέσβου, κραυγαλέες υποθέσεις στην Κέρκυρα και στην Πάτρα κλπ.) καταργεί τον ήδη υπάρχοντα νόμο 2971/2001 και διαβιβάζει όλες τις υποθέσεις αιγιαλού/παραλίας καταρχήν στο ΓΕΕΘΑ για καλύτερο δήθεν έλεγχο και μετέπειτα στις αρμόδιες Κτηματικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών με νέο νόμο που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.






Στο νέο Μνημόνιο/ Νόμο του κράτους που οι περισσότεροι αξιότιμοι βουλευτές του Κοινοβουλίου μας προσπαθούν να μας πείσουν ότι «αναγκάστηκαν» να τον υπογράψουν για «να μην βουλιάξει» το Ελληνικό κράτος συμπεριλαμβάνεται και το άρθρο 14 που αφορά την «Παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας».

Αντιγράφω από το μνημόνιο το άρθρο 14 και αφήνω τα συμπεράσματα σε εσάς:

«Παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας

1. Για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον κύριο της επένδυσης ή στον έλκοντα εξ αυτού δικαιώματα, της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης, ήδη υφιστάμενων στην περιοχή, λιμενικών εγκαταστάσεων. Η παραχώρηση γίνεται για χρονικό διάστημα μέχρι πενήντα (50) χρόνια με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και με καταβολή ανταλλάγματος που προσδιορίζεται στην οικεία σύμβαση παραχώρησης. Για την εκτέλεση των έργων στον αιγιαλό ή στην παραλία τηρείται η διαδικασία που ορίζεται στις διατάξεις του ν. 2971/2001 (Α΄ 285).
Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας καθορίζονται η διαδικασία, ο τρόπος και τα όργανα προσδιορισμού του ανταλλάγματος και κάθε σχετικό θέμα.

2. Ο κύριος της επένδυσης ή ο έλκων εξ αυτού δικαιώματα, με εξαίρεση τις περιπτώσεις εθνικής ανάγκης, έχει το δικαίωμα της αποκλειστικής και με αντάλλαγμα χρήσης της ζώνης αιγιαλού και παραλίας που του παραχωρείται με την ως άνω διαδικασία για την κατασκευή λιμενικών έργων, που εκτελεί ύστερα από άδεια των αρμόδιων αρχών. Στην περίπτωση που τα λιμενικά έργα εμπεριέχουν πρόσχωση θαλάσσιου χώρου, μετά την ολοκλήρωσή τους κινείται η διαδικασία επανακαθορισμού των οριογραμμών αιγιαλού-παραλίας
και το γήπεδο που δημιουργείται καταγράφεται ως δημόσιο κτήμα. Το εν λόγω δημόσιο κτήμα, εφόσον ο κύριος της επένδυσης το επιθυμεί, μπορεί να παραχωρείται κατά χρήση ή να εκμισθώνεται απευθείας σε αυτόν. Το αντάλλαγμα χρήσης ή το μίσθωμα καθορίζονται από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία και ανταποκρίνονται στις τρέχουσες μισθωτικές αξίες της περιοχής.

3. Η με οποιονδήποτε τρόπο χρήση από τρίτους της παραχωρούμενης προς τον κύριο της επένδυσης έκτασης αιγιαλού, παραλίας και λιμενικών έργων επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, εφόσον η χρήση αυτή επιβάλλεται για λόγους ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας ή άλλης δημόσιας ωφέλειας και δεν παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία της επένδυσης.»


Δεν χρειάζεται λοιπόν να είναι κανείς ειδικός για να δει ότι αυτό που γινόταν εδώ και περίπου 80 χρόνια, δηλαδή, ότι το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσιζε για εθνικούς λόγους για την αποκλειστική χρήση του αιγιαλού και της παραλίας (ναυτικά οχυρά, φρούρια, αποβατικές ακτές κλπ.) το δικαίωμα αυτό εκχωρήθηκε στην Τρόικα που θα είναι εκείνη που θα διαχειρίζεται για τα επόμενα 50 χρόνια το τι θα γίνεται και ποιός θα χρησιμοποιεί ξένος ή Έλληνας τις παραλίες που για χιλιάδες χρόνια ήταν Ελληνικές, τα δε χρηματικά οφέλη που θα προκύπτουν από οποιαδήποτε πώληση/ενοικίαση παραλίας θα πηγαίνουν στο κοινό ταμείο της Τρόικας για την αποπληρωμή του εθνικού μας χρέους.


--------------------------------------------------------------------------------


ΑΛΗΘΕΙΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ;;;;




Κομισιόν: Ο νόμος για τον αιγιαλό είναι μνημονιακή δέσμευση και θα εφαρμοστεί άμεσα

Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό το οποίο προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων και από κυβερνητικούς βουλευτές είναι μνημονιακή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και θα εφαρμοστεί άμεσα, όπως προκύπτει από απάντηση της Κομισιόν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.

Ο Νίκος Χουντής, ανέφερε στην ερώτησή του, με βάση πληροφορίες από δημοσιέυματα, «κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα συζητήθηκαν θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας, περιβάλλοντος, καθώς και θέματα που αφορούν στους υδάτινους πόρους», ζητούσε να μάθει από την Κομισιόν «ποια ήταν τα συγκεκριμένα θέματα που συζητήθηκαν για κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες και τι τελικά συμφωνήθηκε».

Στην απάντησή του, ο επίτροπος Οικονομικών Siim Kallas, που αντικαθιστά τον Όλι Ρεν, χωρίς να κρύβει τα λόγια του, ομολογεί ότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας να θεσπίσει ταχέως νομοθεσία για τις παράκτιες ζώνες, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, «τη διευκόλυνση των “στρατηγικών επενδύσεων” και τις “ιδιωτικοποιήσεις”».

Στη συνέχεια της απάντησής του, ο S. Kallas ενημερώνει ότι, «οι αρχές θα θεσπίσουν επίσης ένα νέο νόμο περί δασοκομίας για να αποσαφηνίσουν τον ορισμό των δασών και των δασικών γαιών».

Αναλυτικά η απάντηση του επιτρόπου Kallas
«Στο πλαίσιο της τέταρτης αναθεώρησης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα διεξάχθηκαν περαιτέρω συζητήσεις για τα μέτρα βελτίωσης της χρήσης γης με στόχο την οικονομική ανάπτυξη. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να θεσπίσει ταχέως νομοθεσία για τον καθορισμό των παράκτιων ζωνών, καθώς και νόμο περί χωροταξίας για να εξορθολογίσει την εθνική διαδικασία χωροταξικού σχεδιασμού. Οι στόχοι αυτού του δεύτερου νόμου συνίστανται στο να μειώσει τον αριθμό των ιεραρχικών σχεδίων που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη, να διευκολύνει τις στρατηγικές επενδύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και να αναθέσει εξουσίες σε τοπικό επίπεδο για να τροποποιηθούν τα υπάρχοντα σχέδια σύμφωνα με τις οικονομικές ανάγκες. Οι αρχές θα θεσπίσουν επίσης ένα νέο νόμο περί δασοκομίας για να αποσαφηνίσουν τον ορισμό των δασών και των δασικών γαιών και να εξορθολογίσουν τη δασική υπηρεσία. Επιπλέον, η κυβέρνηση σημείωσε πρόοδο όσον αφορά την πρόσκληση υποβολής προσφορών για έργα σχετικά με το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες για να εξασφαλισθεί η ολοκλήρωσή τους μέχρι το 2020. Πέραν τούτου, η ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύθηκε να εγκρίνει μέχρι το φθινόπωρο του 2014 το παράγωγο δίκαιο που εκκρεμεί σχετικά με την περιβαλλοντική άδεια».




ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου