Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Ο Άδωνις «δίνει» σε ισραηλινό fund τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων;

Ο Άδωνις «δίνει» σε ισραηλινό fund τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων;


Ούτε ο ΕΟΦ θα μείνει εκτός σχεδίου ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, όπως ομολόγησε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στην εκδήλωση του ΣΦΕΕ για την παρουσίαση της έκθεσης του ΙΟΒΕ για το Φαρμακευτικό Κλάδο.



Πατώντας στα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΟΦ, με κύριο αυτό της υποστελέχωσης, που οδηγεί σε σημαντικές καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά κωλύματα, ο κ. Γεωργιάδης προκρίνει ως λύση την εκχώρηση υπηρεσιών του Οργανισμού σε ιδιώτες, με τη μέθοδο του outsourcing.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, οι δραστικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ΕΟΦ, αφορούν στη δημιουργία ομάδας που θα παρακολουθεί την εξέλιξη και πρόοδο των διεργασιών του οργανισμού σε όλες τις δράσεις του. Ιδιαίτερα ξεχώρισε δύο τομείς, την αδειοδότηση των νέων φαρμάκων και την παρακολούθηση της επιτροπής Βιοηθικής του Οργανισμού.

Στόχος είναι, κατά τον κ. Γεωργιάδη, να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να έρθουν επενδύσεις από το εξωτερικό. Ο υπουργός Υγείας τόνισε μάλιστα ότι η επιλογή του outsourcing βρίσκει σύμφωνο το Υπουργείο, το οποίο είναι έτοιμο να την υλοποιήσει, εφόσον συμφωνήσουν όλες οι πλευρές στα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.

Βέβαια, το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι γιατί τόσα χρόνια, οι κυβερνήσεις και ειδικότερα οι υπουργοί Υγείας δεν έκαναν τα δέοντα για να ενισχύσουν τον ρόλο του Οργανισμού. Αντίθετα, τον οδήγησαν σήμερα στο μάτι του κυκλώνα, καθώς συγκεντρώνει βέλη τόσο από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, με τις φωνές που επιθυμούν να αλλάξει πορεία ο ΕΟΦ, ώστε να βοηθήσει ουσιαστικά την υγεία και την περίθαλψη αλλά και τον αγώνα των ίδιων των επιχειρήσεων, να πληθαίνουν.

Το ζήτημα είναι πως αντί η βελτίωση της λειτουργίας ενός τόσο κρίσιμου Οργανισμού για τη δημόσια υγεία να διασφαλίζεται από το κράτος, θα γίνει πεδίο ιδιωτικής εκμετάλλευσης πιθανώς ξένων συμφερόντων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, που τονίστηκε δεόντως στην εκδήλωση του ΣΦΕΕ από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, της υπογραφής συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ισραηλινών συμφερόντων «YOZMA fund of funds». Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως γίνονται ήδη κινήσεις για τη διασύνδεση στην πράξη της έρευνας με την παραγωγή, με τη «συνδρομή» του εν λόγω fund και στον φαρμακευτικό τομέα.

Επομένως, ο δρόμος φαίνεται πως έχει στρωθεί για να αναθέσει το υπουργείο Υγείας σε «ξένα χέρια» τον ΕΟΦ. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιοι θα είναι αυτοί και με ποιο τρόπο θα αποφασίζουν για τη φαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού, στο μείζον κομμάτι της αδειοδότησης νέων φαρμάκων, το οποίο αποτελεί πεδίο σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών και δη των πολυεθνικών.

Όσο μεγαλύτερη θα είναι η εκχώρηση τέτοιων κρίσιμων υπηρεσιών του ΕΟΦ σε ιδιώτες, τόσο θα αυξάνεται η ανησυχία για την πρόκριση «λύσεων» πιθανώς σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας υγείας.

Ειδικά, όταν τα δείγματα γραφής από εποχής Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας μέχρι σήμερα, επί Α. Γεωργιάδη, είναι τέτοια, που καταδεικνύουν την παράδοση της υγείας των Ελλήνων σε ξένα συμφέροντα και δη ισραηλινά. Πρώτα ήρθε η συνταγογράφηση δραστικής ουσίας, ακολούθησε η προώθηση της υποκατάστασης αξιόπιστων φαρμάκων που εμπιστεύονται οι ασθενείς, ετοιμάζονται αλυσίδες φαρμακείων εν είδει σούπερ-μάρκετ, προλειαίνεται το έδαφος για τη διάθεση φαρμάκων και από σούπερ-μάρκετ και το τελευταίο βήμα έρχεται με τον έλεγχο του ΕΟΦ από ιδιώτες. Τα ονόματα, Ανδρέας Λοβέρδος και Άδωνις Γεωργιάδης, θα γραφτούν στην ιστορία με κατάμαυρα γράμματα.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου