Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ Ή Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΑΣ;


Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail:


Ήταν η ηρεμία και η άγρια ​​ομορφιά του Uplawmoor που οδήγησε την υπάλληλο Aileen jackson να εγκατασταθεί εκεί πριν από 28 χρόνια.
Είχε βαρεθεί τη ζωή στη μεγάλη πόλη. Τώρα ήθελε κάπου ήσυχα και στην ύπαιθρο για να ξεκινήσει μια οικογένεια, να κρατήσει τα άλογα της, και να απολαύσει την υπέροχη θέα στην κοιλάδα και τη θάλασσα στα δυτικά νησιά της Σκωτίας και της Arran Ailsa Craig.
Στη συνέχεια, πριν από δύο χρόνια, λέει, όλα εξελίχθηκαν άσχημα.
Ένας γείτονας με τον οποίο η ίδια και η οικογένειά της ήταν φίλοι αποφάσισε να επωφεληθεί από τις τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις για τις «ανανεώσιμες πηγές» ενέργειας.
Έβαλε μια ανεμογεννήτρια ύψους 64 ποδών (περίπου 21.5 μέτρα) η οποία, αν και στη δική του γη, βρισκόταν μόλις 300 μέτρα από το σπίτι της οικογένειας Τζάκσον.



Οι άγρυπνες νύχτες που προκαλούνται από το βουητό ήταν μόνο η αρχή των προβλημάτων τους. Πολύ χειρότερες ήταν οι επιπτώσεις στην υγεία τους.
Η Aileen, διαβητική από την ηλικία των 19 ετών, βρέθηκε με στα ύψη επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και αυτό την οδήγησε στο να λάβει περισσότερη ινσουλίνη, αναγκάζοντας την να αναπτύξει και καταρράκτη, λέει.
Ο νεότερος γιος της, Brian, ένας ανερχόμενος, ευτυχισμένος, ακαδημαϊκά ενθουσιώδης νεαρός άνδρας, ξαφνικά έγινε καταθλιπτικός, σταμάτησε να βλέπει τους φίλους του και άφησε τις σπουδές του στο κολέγιο.
Ο σύζυγος της Aileen, ο William, ο οποίος είχε πάντα χαμηλή πίεση αίματος, βρέθηκε με επίπεδα της πίεσης του στα «ύψη» - και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή από τότε.

Μέχρι στιγμής όλα αυτά τυχαία, θα μπορούσαμε να πούμε. Και αν το λέγαμε, θα είχαμε την πλήρη και ενθουσιώδη υποστήριξη του κλάδου της αιολικής ενέργειας.

Εδώ είναι που ο επίσημος φορέας RenewableUK (ανανεώσιμες Μεγ. Βρετανίας) έχει να πει στην ιστοσελίδα της: "Σε πάνω από 25 χρόνια και με περισσότερες από 68.000 μηχανές εγκατεστημένες σε όλο τον κόσμο, κανένα μέλος του κοινού δεν έχει ποτέ υποστεί ζημία από την κανονική λειτουργία των αιολικών πάρκων."

Προκειμένου όμως το πιστέψουμε αυτό , θα πρέπει να αποκλείσουμε τις μαρτυρίες των χιλιάδων ανθρώπων ακριβώς όπως Aileen από όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν την υγεία τους έχει καταστραφεί από τα αιολικά πάρκα.

Θα πρέπει να αγνοήσουμε τις εκθέσεις των γιατρών, όπως της Sarah Laurie από την Αυστραλία, της Νίνα Pierpont από τον Καναδά και της Amanda Χάριβ από την Βρετανία που συγκεντρώνουν εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις του Συνδρόμου Ανεμογεννητριών.

Και θα έπρεπε να απορρίψουμε την εμπειρία των μηχανικών ακουστικής, των ειδικών ύπνου, επιδημιολόγων και φυσιολόγων που μαρτυρούν ότι ο θόρυβος που παράγεται από τα αιολικά πάρκα αντιπροσωπεύει μια σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία.

«Αν αυτό ήταν πυρηνική βιομηχανία, θα ήταν σκάνδαλο το οποίο θα ήταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κάθε κάθε μέρα για μήνες στο τέλος», λέει ο Chris Heaton-Harris, ο συντηρητικός βουλευτής από το Ντάβεντρι ο οποίος ηγείται στην κοινοβουλευτική εκστρατεία ενάντια στα αιολικά πάρκα, απαιτώντας ότι οι επιδοτήσεις τους να κοπούν.

Το σύνδρομο των ανεμογεννητριών. Μέχρι να δείτε μόνοι σας τι μπορεί να κάνει σε μια κοινότητα, μην μπείτε στον πειρασμό να το απορρίψετε ως ιδιοτροπία ενός υποχόνδριου ή ως ένα αστικό μύθο.

Αλλά όσες επιπτώσεις είδα νωρίτερα αυτό το χρόνο στο Waterloo, ένα χωριουδάκι έξω από Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας, ήταν όλες πάρα πολύ πραγματικές.

Ο τόπος ήταν σαν μια πόλη-φάντασμα: εγκαταλελειμμένα σπίτια και μια σκονισμένη αύρα μοχθηρής ανησυχίας, όπως σε μια ταινία τρόμου, όπου κάτι τρομερό έχει συμβεί στο παρελθόν σε ένα ακμάζων οικισμό, αλλά αρχικά δεν είστε σίγουροι τι.

Στη συνέχεια κοιτάζοντας στον ορίζοντα, είναι ορατές στο αεράκι...

«Οι άνθρωποι του αιολικού πάρκου μας είπαν ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι λίγο και εμείς μας για να σώσουμε τον πλανήτη», είπε ένας κάτοικος.
«Είπαν ότι αυτά τα πράγματα ήταν πιο ήσυχο από ό, τι ένα ψυγείο.
«Λοιπόν, πώς γίνεται να μην μπορώ να κοιμηθώ στο σπίτι μου πια; Πώς γίνεται φορές να αναγκάζομαι να πάρω 15 Valium δισκία την ημέρα; Πώς ενώ είμουν ένα εξαιρετικά ήπιο και ώριμο άτομο, τώρα να είμαι τόσο θυμωμένη, που να είναι μόνο ένα θέμα χρόνου [πότε να καταλήξω στη φυλακή; "

Έχω ακούσει δεκάδες παρόμοιες ιστορίες από νοσοκόμες, αγρότες, δημόσιους υπάλληλους, επιχειρηματίες και δασεργάτες σε όλο τον κόσμο, από τη Νέα Νότια Ουαλία ως και το Pembrokeshireτη της Σουηδίας .
Τα συμπτώματα που ισχυρίζονται ότι υπέστησαν μπορεί να ποικίλουν: ζάλη, Προβλήματα ισορροπίας, Απώλεια μνήμης, Αδυναμία συγκέντρωσης, Αϋπνία, Ταχυκαρδία, Αυξημένη αρτηριακή πίεση, Αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης,Πονοκεφάλους, Ναυτία, Εναλλαγές της διάθεσης, Άγχος, Εμβοές, Αίσθημα παλμών, Κατάθλιψη - αλλά το θέμα παραμένει το ίδιο.
Εδώ είναι απλοί άνθρωποι που εγκαταστάθηκαν στην ύπαιθρο για μια ήσυχη ζωή, και οι ζωές τους και οι αξίες ακινήτων καταστράφηκαν από της πένα ενός γραφειοκράτη.

Τον Δεκέμβριο του 2011, σε έγκριτο διεθνή άρθρο στο "Δελτίο της Επιστήμης, Τεχνολογίας και Κοινωνίας" (Bulletin of Science, Technology & Society), ο Δρ Καρλ Phillips - ένας από τους πιο διακεκριμένους επιδημιολόγους των ΗΠΑ - κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν «συντριπτικά στοιχεία ότι οι ανεμογεννήτριες προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας σε κατοίκους σε κοντινή απόσταση, συνήθως ασθένειες διαταραχών άγχους, σε μη τετριμμένο ποσοστό ».

Σύμφωνα με μια μελέτη από τον Αμερικανό μηχανικό ελέγχου θορύβου Rick James, τα αιολικά πάρκα παράγουν τα ίδια συμπτώματα όπως το σύνδρομο της ασθένειας των κτηρίων - την κατάσταση που μάστιζε τους εργαζόμενους γραφείου στη δεκαετία του ογδόντα και του ενενήντα, ως αποτέλεσμα του -όπως τελικά ανακαλύφθηκε- του θόρυβου χαμηλής συχνότητας (LFN ), που προκαλείται από ευθυγραμμισμένα συστήματα κλιματισμού.

Ο συνδυασμός του LFN και της «διαμόρφωσης πλάτους» οδηγεί σε κόπωση, κακή συγκέντρωση και ζάλη.
Και ο ειδικός στον ύπνο Dr Chris Hanning πιστεύει ότι διεγείρεται μια αντίδραση, που οδηγεί σε επεισόδια διέγερσης τη νύχτα που κάνει τον ξεκούραστο ύπνο αδύνατο.
«Έχω μιλήσει με πολλούς πάσχοντες και δυστυχώς η μόνη θεραπεία είναι γι 'αυτούς να κινηθούν μακριά από το αιολικό πάρκο».

Αλλά αν το πρόβλημα είναι πραγματικά τόσο διαδεδομένο γιατί δεν είναι καλύτερα γνωστό;

Η σύντομη απάντηση είναι τα χρήματα: η βιομηχανία αιολικής ενέργειας είναι μια εξαιρετικά προσοδοφόρα επιχείρηση με τα εκατομμύρια που ξοδεύουν σε lobbying.

Επιπλέον, μέχρι πρόσφατα, επωφελήθηκε από την άποψη του ευρύ κοινού ότι «κάτι πρέπει να γίνει για την κλιματική αλλαγή» και η αιολική ενέργεια -«δωρεάν» δήθεν- και οι «ανανεώσιμες» ήταν η προφανής λύση.
«Για πολλά χρόνια μεταξύ των μητροπολιτικών ελίτ θεωρούνταν αιρετικοί όσοι επικρίνουν την αιολική ενέργεια», λέει ο Heaton-Harris.

Κατά την τελευταία δεκαετία, εντούτοις, ένα πλήθος αποδείξεων έχει προκύψει για να δείξει ότι δεν είναι η πανάκεια που θεωρήθηκε ότι είναι.

Οικονομολόγοι, όπως ο Δρ Γκόρντον του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Hughes μας λένε ότι η αιολική ενέργεια είναι αναξιόπιστη και διαλείπουσα, χωρίς πραγματική αγοραία αξία επειδή απαιτεί σχεδόν 100 τοις εκατό back-up (κάλυψη) από ορυκτά καύσιμα συμβατικής ενέργειας .

Από το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Verso μας λένε ότι για κάθε «πράσινη θέση εργασίας» που δημιουργήθηκε από την επιδότηση των φορολογουμένων, υπάρχουν 3,7 θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην πραγματική οικονομία.

Λέγεται ότι χάρη στην τεχνητή αύξηση των τιμών της ενέργειας που προκαλείται από τις επιδοτήσεις ανανεώσιμων πηγών ( αναμένεται να φθάσει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2020), τουλάχιστον 50.000 άτομα το χρόνο στη Βρετανία οδηγούνται σε ενεργειακή ένδεια.

Και πρόσφατα κυκλοφόρησε έρευνα της ισπανικής κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι κάθε ανεμογεννήτρια σκοτώνει κατά μέσο όρο 300 πτηνά το χρόνο (συχνά σπάνια, όπως αετοί ) και τουλάχιστον τόσες νυχτερίδες.

Ωστόσο, παρά την κατάρρευση των τιμών των μετοχών και την αύξηση του δημόσιου σκεπτικισμού, η βιομηχανία συνεχίζει να αυξάνεται.

Όπως ο Matt Ridley σημείωσε πρόσφατα στο "θεατή" (spectator), υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι με τo ρύγχος στη γούρνα.

Αριστοκρατικoί γαιοκτήμονες τα έχουν καταφέρει ιδιαίτερα καλά, όπως ο κόμης του Moray (2 εκατομμύρια λίρες το χρόνο από την περιουσία του στο Doune ) και ο Δούκας του Roxburghe (£ 1,5 εκατομμύριο λίρες το χρόνο από το κτήμα του στο Lammermuir Hills).

Νότια των συνόρων, ο πεθερός του Πρωθυπουργού Sir Reginald Σέφιλντ εισπράττει περισσότερο από £ 1.000 λίρες την ημέρα από τις οκτώ ανεμογεννήτριες στα κτήματά του στο Lincolnshire. Ακόμη και μικρότερες ιδιοκτησίες γης μπορούν να δημιουργήσουν ένα καθαρό κέρδος: περίπου £ 40.000 ετησίως, ανά μεγάλη (3MW) τουρμπίνα, χωρίς καμία απολύτως προσπάθεια.

Οι μεγαλύτεροι νικητές, όμως, είναι ως επί το πλείστον ξένες εταιρίες(Mitsubishi, Gamesa, Siemens), για τις οποίες οι αιολικές επιχειρήσεις ήταν μέχρι πρόσφατα μια σχεδόν ακίνδυνη επένδυση.

Στη Βρετανία, τα χερσαία αιολικά πάρκα επιδοτούνται από μία εισφορά στους λογαριασμούς των καταναλωτών σε 100 τοις εκατό! Η Υπεράκτια αιολική ενέργεια επιδοτείται με 200 τοις εκατό: δεν έχει σημασία πόσο λίγη ενέργεια οι ανεμογεννήτριες παράγουν στην πραγματικότητα, με άλλα λόγια, είναι εγγυημένες υγιείς αποδόσεις.

Η συζήτηση για τα αιολικά πάρκα έχει προκαλέσει τεράστια πάθη.
«Είχα απειλές θανάτου. Μου είπαν ότι είμαι μάγισσα. Καταστράφηκε η φήμη μου στις εφημερίδες », λέει η Αυστραλή ακτιβίστρια Δρ Σάρα Laurie.
«Και για τι; Το μόνο που έχω κάνει είναι ότι είπα: "Οι άνθρωποι αρρωσταίνουν και πρέπει να γίνει κάτι για να σταματήσει αυτό."

Όταν η Aileen Τζάκσον διαμαρτυρήθηκε σχετικά με ορισμένα από τα 23 νέα έργα που προτείνονται για τουρμπίνες στο Uplawmoor, κι αυτή άρχισε απειλείται.
Το αυτοκίνητο της, λέει, υπέστη βανδαλισμούς! Σπασμένα γυαλιά σκορπίστηκαν στο χωράφι όπου έχει τα άλογα της. Σε δύο περιπτώσεις βρήκε τα άλογα με κομμένες τις αντικουνουπικές σίτες, με αποτέλεσμα τα άλογα να γεμίσουν αίμα τρίβωντας τα σώματα τους στο φράχτη για να σταματήσει η φαγούρα.

Δεν υπάρχει κάποιος υπαινιγμός ότι συμμετείχαν κάποιοι που ασχολούνται με τα αιολικά πάρκα σε τοπικό επίπεδο.

Αλλά οι νόμιμοι υποστηρικτές των αιολικών πάρκων είναι ειλικρινείς σχετικά με τα οφέλη.
«Υπάρχουν τόσα πολλά χρήματα που μπορούν να βγουν από αυτά τα πράγματα, αυτό είναι το πρόβλημα», λέει η Τζάκσον.

«Αν μιλήσεις με τους αγρότες, δεν θα σου πουν αρκετά γι 'αυτό. "Έχω δουλέψει σκληρά όλη μου τη ζωή και αυτό είναι το σχέδιο για τη σύνταξή μου," θα σου πουν ».

Αυτό που τρομάζει τις κοινότητες που απειλούνται από τα αιολικά πάρκα είναι το πόσο ανίσχυροι είναι να τα σταματήσουν.

Στο Cheshire του Northwich , παρακολούθησα την ετήσια συνεδρίαση της Εθνικής Αντίστασης για Αιολικά πάρκα (NOW), όπου δικηγόροι όπως ο Λόρδος Carlile ενημέρωσαν τις τοπικές ομάδες διαμαρτυρίας για το πώς να αμφισβητήσουν τις αιολικές εξελίξεις στην περιοχή τους.

Η απόγνωση ήταν προφανής. Η ισχύουσα νομοθεσία σχεδιασμού έχει τεκμήριο υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης».

Τα αιολικά πάρκα θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την εκστρατεία της Βρετανίας με γνώμονα την ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20 τοις εκατό μέχρι το 2020. Τα επιχειρήματα για τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στη δημόσια υγεία φαίνεται να κόβουν λίγο τη φόρα στον προγραμματισμό των επιθεωρητών.

Το όλο σύστημα είναι στημένο υπέρ του κλάδου. Ένα από τα μεγαλύτερα μήλα της έριδος είναι η ρύθμιση των αποδεκτών επιπέδων θορύβου.

Στη Βρετανία, ο προγραμματισμός αιολικών έργων δεσμεύεται από το ETSU-R-97, ένα κώδικα που θέτει όρια εντός του μέτριου ήχου του φυσιολογικού ανθρώπινου ακουστικού φάσματος - ο οποίος όμως αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πτυχές των ανεμογεννητριών: υπερηχητικό (δηλαδή, δεν ακούγεται) θόρυβο χαμηλής συχνότητας .

Όμως, σύμφωνα με το «Κορυφαίους Μύθους για την Αιολική Ενέργεια» του RenewableUK, οι κατηγορίες ότι τα αιολικά πάρκα εκπέμπουν «υπόηχους που συνδέονται με πρόκληση προβλημάτων υγείας» είναι «μη επιστημονικές».

Παραθέτει Δρ Geoff Leventhall, συγγραφέας της έκθεσης για το θόρυβο χαμηλής συχνότητας και τα αποτελέσματά του: «. Μπορώ να δηλώσω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν σημαντικοί υπόηχοι στα τρέχοντα σχέδια των ανεμογεννητριών»

Και ο Robert Norris, επικεφαλής των επικοινωνιών στο RenewableUK, λέει: «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να συνδέει τα πολύ χαμηλά επίπεδα του θορύβου που παράγονται από αιολικά πάρκα με οποιεσδήποτε συνέπειες για τους ανθρώπους που ζουν κοντά.

«Οι θόρυβοι χαμηλής συχνότητας δεν είναι ένα πρόβλημα. Εκτεταμένες μετρήσεις που λαμβάνονται κατ 'επανάληψη από τους επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ δείχνουν το επίπεδο του ήχου είναι τόσο ελάχιστο που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό, ακόμα και από κοντά ».

Ωστόσο, ο Robert Rand Rand της Ακουστικής στο Μαίην, ο οποίος έχει κάνει την εργασία για τα αιολικά πάρκα και υπήρξε σύμβουλος στην ακουστική από το 1980, λέει: «Όλες οι ανεμογεννήτριες παράγουν χαμηλής συχνότητας θόρυβο. Ο λόγος που δεν εμφανίζεται στις εξετάσεις της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας είναι ότι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούν αποκλείει το θόρυβο χαμηλής συχνότητας ».

Ο Δρ Τζον Κόνσταμπλ Διευθυντής του Ιδρύματος Ενέργειας Ανανεώσιμες προσθέτει: «Ο ακουστικός θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες, ιδιαίτερα τη νύχτα, είναι γνωστό ότι είναι ένα πολύ σοβαρό και αρκετά κοινό πρόβλημα, αλλά ο θόρυβος χαμηλής συχνότητας είναι ένα μυστήριο.
«Κανείς δεν ξέρει αρκετά για να πούμε κάτι συγκεκριμένο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτή είναι μία από εκείνες τις περιπτώσεις όπου απαιτείται περισσότερη έρευνα πραγματικά. '

Ο Δρ Alec Salt , κοχλιακός φυσιολόγος του Τμήματος Ωτορινολαρυγγολογίας στο Washington University School of Medicine στο St Louis, Missouri, έχει μελετήσει το θέμα από το εβδομήντα.
«Η ιδέα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με υπόηχους δεν θα μπορούσε να είναι πιο λάθος», λέει.
«Η απόκριση του ανθρώπινου αυτιού στα LFN είναι απλά τεράστια. Μεγαλύτερη από ό, τι σε οποιαδήποτε πλαίσια του ηχητικού φάσματος.
Ο ακουστικό; ήχο διεγείρει τα εσωτερικά τριχωτά κύτταρα στον κοχλία (το τμήμα ακουστικής του εσωτερικού αυτιού), αλλά το LFN ενεργοποιεί τα εξωτερικά τριχωτά κύτταρα, στέλνοντας νευρικά σημάτα προς τον εγκέφαλο. Τα Στρατιωτικά ειδικά τμήματα γνωρίζουν γι 'αυτό εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα.
Μια έκθεση του 1997 από την Πολεμική Αεροπορία των Η.Π.Α. του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφαλείας σημειώνει: «Ακουστικοί υποήχοι: πολύ χαμηλής συχνότητας ήχοι που μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις εύκολα και διαπερνούν τα περισσότερα κτίρια και οχήματα.
«Η μετάδοση του ήχου σε μεγάλο μήκος κύματος δημιουργεί βιοφυσικές επιπτώσεις, ναυτία, διαταραχή των εντέρων, αποπροσανατολισμό, εμετό, πιθανή βλάβη των οργάνων ή θάνατο μπορούν να συμβούν».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Δρ Phillips, αντί για την προστασία του κοινού, οι κυβερνήσεις στην πραγματικότητα είναι συνένοχοι με την ενθάρρυνση της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας στα αγροκτήματα με γενναιόδωρες επιδοτήσεις.
«Είναι γελοίο. Εδώ είναι μια βιομηχανία η οποία θέτει την υγεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε κίνδυνο. Εάν αυτό συνέβαινε με φαρμακευτικές πωλήσεις εταιρείας, θα είχαν ανασταλεί μέχρι τώρα. »
Τις απόψεις του συμμερίζονται ο ορθοπεδικός χειρουργός Δρ Robert McMurtry, ο αρχαιότερος δημόσιος υπάλληλος του Καναδά για την υγεία: «Ό, τι και αν πιστεύετε για την κλιματική αλλαγή, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η αιολική ενέργεια δεν είναι η λύση.
«Υπάρχει μια πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν ότι οι υπόηχοι από αιολικά πάρκα αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Μέχρι να γίνει περαιτέρω έρευνα , θα πρέπει να υπάρχει ένα άμεσο μορατόριουμ για την οικοδόμηση πια αιολικών. "

Η αρθρογράφος Christopher Booker ονομάζει τα αιολικά πάρκα «τη μεγαλύτερη πολιτική γκάφα της εποχής μας» και «ένα μνημείο σε μια εποχή που οι ηγέτες μας συλλογικά πήγαν από τα κεφάλια τους».

Αλλά η πρόσφατη δήλωση του υπουργού ενέργειας Charles Hendry λέει: «Οι μελέτες έχουν εξετάσει το φαινόμενο του θορύβου που είναι γνωστός ως διαμόρφωση πλάτους (AM), αλλά δείχνουν ότι μέχρι σήμερα μόνο ένα αιολικό πάρκο στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε ηχητικές οχλήσεις στους κατοίκους. Το θέμα έκτοτε έχει επιλυθεί.

«Θα συνεχίσουμε την εξέταση του θέματος AM και χαιρετίζουμε την πρόσθετη έρευνα που το RenewableUK ότι έχει αναθέσει,« σε απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Chris Heaton-Harris.

Ο Heaton-Harris δεν είναι εντυπωσιασμένος.
«Τα αιολικά πάρκα καταστρέφουν τις ζωές των ανθρώπων, καταστρέφοντας το περιβάλλον, καταστρέφουν την οικονομία - αλλά αντί να ασκηθεί ανακοπή, και τα τρία κύρια πολιτικά κόμματα έχουν δεσμευτεί για την οικοδόμηση περισσότερων από αυτά.
«Και δεν είναι τυχαίο. Αυτό είναι ένα στημένο παιχνίδι μεταξύ του αιολικού λόμπι και των φίλους τους στο Κοινοβούλιο και αυτό είναι εξωφρενικό.

«Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της υγείας της εποχής μας και τη μητροπολιτική ελίτ απλά δεν την νοιάζει».

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Daily Mail -μετάφραση Γιώργος Μανουσάκης
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου