Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Εξοργιστικά υπερβολικό το νομοσχέδιο περί αιγιαλού








«Χάριν» εξυγίανσης ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας έδωσε προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου με την ονομασία «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» που ξεπουλά, για πολλοστή φορά, το φυσικό πλούτο που πρέπει να διατίθεται ελεύθερα στους πολίτες ενός έννομου κράτους. Η Ελλάδα μας έχει την ευλογία να διαθέτει περισσότερα από 9.500 νησιά και η έκταση της ακτογραμμής της, παρά το μικρό της μέγεθος, την κατατάσσει στη 10η θέση μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου. Αυτό πραγματικά σημαίνει πως όλη η Ελλάδα βρέχεται από θάλασσα, όλη η Ελλάδα επηρεάζεται από την εφαρμογή αυτού του νόμου!



Πρακτικά κάθε κομμάτι γης που ακουμπάει το νερό της θάλασσας, της λίμνης, του ποταμιού μπορεί να αγοραστεί από ιδιώτη με τη δικαιολογία της ανάπτυξης και να καταστραφεί ο γεωφυσικός πλούτος του σημείου, απαγορεύοντας ταυτόχρονα την ελεύθερη χρήση και επίσκεψη του επισκέπτη, Έλληνα και αλλοδαπό. Έτσι, με καθαρά κερδοσκοπικές σκέψεις, το κράτος κάνει κινήσεις για να «ιδιωτικοποιηθεί» αφαιρώντας κάθε δημόσιο πλούτο και αγαθό από τους Έλληνες.

Το δημοκρατικό μέτρο είναι η *λελογισμένη* αξιοποίηση. Αλλά, βέβαια, μέτρον άριστον. Φεύγοντας από το ένα άκρο δεν σημαίνει ότι είμαστε αναγκασμένοι να πάμε στο αντίθετο άκρο του να γεμίσουν οι παραλίες πολυκατοικίες και ξενοδοχεία.

Για παράδειγμα στο νομοσχέδιο εμπεριέχονται ειδικές διατάξεις που αφορούν αποκλειστικά τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν μέσω ειδικών χωροταξικών σχεδίων (ΕΣΧΑΔΑ) όπως αυτές του Ελληνικού και του Αστέρα, για τις οποίες επιτρέπεται η επιχωμάτωση, δηλαδή το μπάζωμα «θαλασσίου χώρου για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικής δραστηριότητας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κείμενο.

Προβλέπονται επίσης άλλες διατάξεις που συνδέονται με τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για την πολυετή παραχώρηση περισσότερων από 40 τουριστικών λιμανιών (μαρινών) ανά την Ελλάδα.





ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

Με βάση τα σχόλια που έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, οι αντιρρήσεις επικεντρώνονται αρχικά στο γεγονός ότι με το νομοσχέδιο αφαιρούνται οι σημερινοί περιορισμοί στην έκταση της παραλίας που μπορεί να παραχωρηθεί για «απλή χρήση». Σήμερα υπάρχει το όριο των 500 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και η υποχρέωση για ελεύθερες ζώνες 100 μέτρων.

Δεύτερη αντίρρηση, είναι ότι δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση παραχώρησης του αιγιαλού και της παραλίας για αποκλειστική χρήση, καθώς επίσης δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές στην υποχρέωση ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στον αιγιαλό.

Τρίτη αντίρρηση, είναι ότι διευκολύνεται η δημιουργία μονίμων κατασκευών από ιδιώτες για επιχειρηματικούς σκοπούς με συνέπεια «οι ξενοδοχειακές μονάδες να μπορούν έτσι να επεκτείνουν μόνιμα τις εγκαταστάσεις τους προς την θάλασσα».

Πολλές αντιδράσεις καταγράφονται και από όσους θεωρούν ότι το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών (με την καταβολή αποζημίωσης φυσικά) που βρίσκεται στην παραλία και στον αιγιαλό σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Τέλος, κάποιοι εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο ανοίγει παράθυρο για την νομιμοποίηση χιλιάδων αυθαίρετα κατασκευασμένων κατοικιών στον αιγιαλό.

Αν και το υπό διαβούλευση κείμενο θέτει ως προϋπόθεση η νομιμοποίηση να γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που οι αυθαίρετες κατασκευές εξυπηρετούν επιχειρηματικούς, δημόσιους και ερευνητικούς σκοπούς, εντούτοις είναι κοινό μυστικό ότι πάνω στο κύμα έχουν ανεγερθεί χιλιάδες παράνομες εξοχικές κατοικίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στην περιοχή του Σουνίου. Φαντασθείτε πόσοι ημέτεροι, θα νομιμοποιηθούν.

Μέτωπο αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπικούς παράγοντες αλλά και από βουλευτές της ΝΔ σχηματίζεται ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την τακτοποίηση του αιγιαλού, η δημόσια διαβούλευση για το οποίο παρατάθηκε μέχρι και τις 13 Μαΐου.
Άλλωστε κανένας εχέφρων άνθρωπος και πολίτης αυτής της χώρας, θα είχε αρνηθεί να συζητήσει μιά μεγάλη επένδυση, αφού τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και έρθει στη Βουλή προς συζήτηση κατά περίπτωση..αλλά είπαμε και παραπάνω: Το δημοκρατικό μέτρο είναι η *λελογισμένη* αξιοποίηση. ΠΑΝ μέτρον άριστον. Φεύγοντας από το ένα άκρο δεν σημαίνει ότι είμαστε αναγκασμένοι να πάμε στο αντίθετο άκρο του να γεμίσουν οι παραλίες τσιμέντο.

Ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές δηλώνουν ότι δεν θα το ψηφίσουν, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη βουλευτή της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή που δήλωσε προ ημερών στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM, ότι είναι αντισυνταγματικό και δεν επιβραβεύει μόνο τους παρανομούντες με την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων αλλά και με τις υπόλοιπες διατάξεις του περί εμπορικής εκμετάλλευσης ανοίγει το δρόμο για την καταστροφή των παραλιών.
Οι Υπουργοί Οικονομικών και Τουρισμού νομίζουν ότι το σχέδιο τους μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Έχει όμως ήδη αρχίσει να γιγαντώνεται ένα κίνημα αντίδρασης..
Οι παραλίες της Ελλάδας έχουν επιβιώσει χιλιάδες χρόνια ιστορίας και οι προγονοί μας έδωσαν αγώνες για να μπορούμε να χαιρόμαστε ελεύθερα τους φυσικούς θησαυρούς αυτής της χώρας.
Θα έχει άραγε την ίδια τύχη ;
Άνθρωποι που παρακολουθούν εδώ και πολλά χρόνια τις προσπάθειες των εκάστοτε κυβερνήσεων να τακτοποιήσουν τον αιγιαλό, αναρωτιούνται κατά πόσο το εν λόγω νομοθέτημα θα έχει την ίδια τύχη με κάποια παλαιότερα. Φέρνουν δε, ως παράδειγμα αντίστοιχο σχέδιο νόμου που είχε κατατεθεί το 2006 και αποσύρθηκε όπως- όπως έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις θεσμικών και άλλων φορέων. Πριν το 2006, είχαν επίσης κατατεθεί άλλα δύο νομοσχέδια τα οποία ουδέποτε έφθασαν στην ολομέλεια της Βουλής έπειτα από αντιδράσεις
.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου