Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Η έκρηξη στη Σιβηρία στις 30 Ιουνίου 1908







Η ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΝΓΚΟΥΣΚΑ ΤΗΣ ΣΙΒΗΡΙΑΣ



07:14 π.μ. 1908, Σιβηρία, κοντά στον ποταμό Τουνγκούσκα.Μια τεράστια έκρηξη συνταράσσει συθέμελα, όχι μόνο την ήσυχη κοινότητα των γεωργών και των βοσκών αλλά και το δάσος γύρω από την περιοχή, ισοπεδώνοντας μια δασώδη έκταση ίση με 2000 τετραγωνικά χιλιόμετρα αποτεφρώνοντας ζώα και βοσκούς, διαλύοντας καλύβες και σπίτια και τυφλώνοντας όσους έτυχε να κοιτάζουν το σημείο της έκρηξης. Οι φωτιές στα γύρω δάση έκαιγαν για βδομάδες ενώ το γεγονός, αν και δεν δημοσιεύτηκε εκείνη την εποχή στις εφημερίδες, (η Σοβιετική Ένωση ήταν τότε υπό αναβρασμό, πολέμους και επαναστάσεις), έγινε αισθητό μέχρι έναν σεισμογραφικό σταθμό στην Γερμανία, 5000 χλμ μακριά, ενώ σε αποστάσεις 700 χλμ, είδαν την έκρηξη. Οι ατμοσφαιρικές διαταραχές έγιναν αισθητές απο μετεωρολόγους απο την Δυτική Ευρώπη μέχρι την Νότια Αμερική, και οι ουρανοί της Ευρώπης έλαμπαν για κάποιο χρονικό διάστημα λόγω ενός φαινομένου που ονομάζεται σύννεφα "noctilucent", (noctilucent: νυχτερινό φώς).


Μετά απο μετρήσεις και έρευνες, ενώ το θέμα ερευνήθηκε το 1927 πλέων, υπολογίστηκε ότι η έκρηξη ήταν ίση με 10-40 μεγατόνους ΤΝΤ, ενώ το αντικείμενο που ανατινάχθηκε πρέπει να είχε μάζα τουλάχιστον 100000 τόνους. Εικάζεται δε ότι η έκρηξη έγινε 6-8 χιλιόμετρα πάνω απο το "ground zero" της mini-ατομικής έκρηξης.
Πολλοί προσπάθησαν να αναλύσουν το γεγονός, με θετικά και αρνητικά αποτελέσματα, αυ' ενός λόγω της παλαιότητας των στοιχείων, και αυ'εταίρου, λόγω της δραματοποίησης που ήθελαν πολλοί να δώσουν στο συμβάν. Ένα απο αυτά τα σενάρια ήταν το εξής: Ένα τεράστιο

Αριανό διαστημόπλοιο εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της γης και κατευθύνεται προς την λίμνη Βαϊκάλη, όπου περιέχει τον μεγαλύτερο όγκο γλυκού νερού στην Γη, οι πυρηνικοί κινητήρες του αεροσκάφους υπερθερμαίνονται απο την εισαγωγή του στην ατμόσφαιρα της Γης, και λίγα χιλιόμετρα πριν την τελική του κάθοδο αλλάζει πορεία και ανατινάσσεται.Ο Σοβιετικός επιστήμονας που διεξήγαγε την έρευνα, παρέλειψε να συμπεριλάβει μέσα σε αυτήν κάποιες μαρτυρίες απο τους κατοίκους της εποχής οι οποίες έλεγαν ότι είδαν τον ήλιο να ανατέλλει πριν την ώρα του, καθώς και το γεγονός ότι το φλεγόμενο αντικείμενο άλλαξε πορεία 5-6 φορές πριν καταλήξει στην περιοχή όπου ανατινάχθηκε.

Η τελευταία μαρτυρία προήρθε απο μία περιοχή μακρύτερα του Τουνγκούσκα, όπου ο κόσμος παρατήρησε την τρελή ουσιαστικά, πορεία του αντικειμένου. Σημειωτέων δε, ότι οι τάρανδοι, και οι βοσκοί της γύρω περιοχής εμφάνισαν μετά απο πάροδο μερικών ημερών πληγές στο δέρμα παρόμοιες με αυτές που επέρχονται μετά απο μία πυρηνική έκρηξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου