Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

«Στο στόχαστρο» Ισραηλινών οι «Ελληνικές Αλυκές»– Πωλητήριο και στο 55% των Ελληνικών Αλυκών










Στην πρόσληψη νομικών και χρηματοοικονομικών συμβούλων για την πώληση του 55,19% των Ελληνικών Αλυκών προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.Έργο τους θα είναι η διερεύνηση της δυνατότητας του Δημοσίου να εκχωρήσει σε ιδιώτη ή σε μη δημόσιο ΝΠΙΔ το 55% των μετοχών που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των Ελληνικών Αλυκών, όπως προβλέπεται στη σχετική προκήρυξη.



Θα εξεταστεί εάν δύναται το Δημόσιο να αποκρατικοποιήσει τη διαχείριση των αγαθών αυτών, καθώς πιθανώς να πρόκειται για κοινόχρηστα πράγματα και ευαίσθητα οικοσυστήματα, τα οποία δεν μπορούν να καταστούν αντικείμενο αποκρατικοποίησης.

Στο έργο των συμβούλων εντάσσεται η σύνταξη μελέτης αξιολόγησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και η υποβολή εισήγησης για τις δυνατότητες παραγωγής νέων προϊόντων, καθετοποίησης της παραγωγής και δραστηριοποίησης σε νέους κλάδους με οικονομική αποδοτικότητα. Επίσης, θα εκπονήσουν έκθεση αποτίμησης της αξίας της εταιρείας με την υφιστάμενη κατάσταση και με κάθε προτεινόμενη ως άνω εναλλακτική, με την εφαρμογή 4 μεθόδων αποτίμησης, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές.

Η απόφαση για αξιοποίηση του ποσοστού των Ελληνικών Αλυκών που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο ελήφθη από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων τον Απρίλιο του 2013, ύστερα από εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος για την εταιρεία.

Το Ελληνικό Δημόσιο ελέγχει το 55,19% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το 24,81% ελέγχεται από την εταιρεία Κάλας Κ.Ε. Καλαμαράκης και το 20% από διάφορους Δήμους της χώρας.

Στόχος, της κυβέρνησης είναι η πώληση του μεριδίου και η παραχώρηση όλων των μονοπωλιακών δικαιωμάτων διαχείρισης των αλυκών της χώρας, που αποτελούν σήμερα μια από τις σημαντικές προίκες της.

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ http://www.sinidisi.gr 
------------------------------------------------------------------------------
«Στο στόχαστρο» Ισραηλινών οι «Ελληνικές Αλυκές»

Marais_salants

Με την έναρξη των αποκρατικοποιήσεων η Ισραηλινή εταιρεία «Salt of the Earth» στοχεύει στην εξαγορά

του 55,19% των «Ελληνικών Αλυκών» που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο

Η Ισραηλινή εταιρεία «Salt of the Earth» μελετά την επένδυσή της στην εταιρεία «Ελληνικές Αλυκές».

Η στάση αναμονής που κρατά η Ισραηλινή εταιρεία είναι μέχρι να δοθεί η έγκριση από την κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις. Οι «Ελληνικές Αλυκές» που είναι και στο Μεσολόγγι απαρτίζεται από μετόχους εκ των οποίων ο μεγαλύτερος με 55,19% είναι το ελληνικό δημόσιο. Από το υπόλοιπο 44,81% ποσοστό, το 24,81% ανήκει στην εταιρία «ΚΑΛΑΣ» που χρόνια είναι εγκατεστημένη στις αλυκές του Μεσολογγίου και 10,19% στον δήμο Μεσολογγίου. Υπάρχει ακόμη ένα ποσοστό 9,81% που είναι διασπασμένο σε διάφορους μετόχους – δήμους που διαθέτουν επίσης αλυκές (δήμος Κομοτηνής, Ξάνθης, Λέσβου, Κολινδρού και Θερμαϊκού – Πύδνας). Σην υπάρχουσα εταιρεία που θα διεκδικήσει η Ισραηλινή «Salt of the Sea» ανήκουν οκτώ αλυκές, οι οποίες καλύπτουν περισσότερο από το 92% της συνολικής πρωτογενούς παραγωγής άλατος στην Ελλάδα.

Μεταξύ των αλυκών αυτών που συντελούν στην παραγωγή αυτή είναι αυτή του Μεσολογγίου, όπως επίσης της Μύλου, της Καλλονής, του Κίτρως, της Νέας Κεσσάνης, του Πολίχνιτου, της Μέσης και του Μεγάλου Εμβόλου. Η εταιρεία «Salt of the Sea» αποτελεί την ισχυρότερη παραγωγό άλατος του Ισραήλ και αποτελεί μέλος του επενδυτικού ομίλου «Arison».

Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον διευθύνων σύμβουλο των «Ελληνικών Αλυκών» κ. Τσαραπατσάνη, αλλά λόγω άτυχων γεγονότων στάθηκε εν τέλει ακατόρθωτο, ενώ δεν κατορθώσαμε να έρθουμε σε επαφή ούτε με την πρόεδρο των εργαζομένων των «Ελληνικών Αλυκών» κα Γερολυμάτου.

Κων/νος Χονδρός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου