Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Η ΕΛ.ΑΣ. Πήρε Πιστοποίηση Για Συλλήψεις Μέσω Facebook



Τα προφίλ-παγίδες, τα επιβαρυντικά like και η αυτόματη σύλληψη παιδόφιλων…
Με βάση νέο νόμο, η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να δημιουργεί «ψεύτικα» προφίλ στο Facebook προκειμένου να παγιδεύει υπόπτους για παιδική πορνογραφία και όχι μόνο. Πλέον η τακτική των διωκτικών αρχών με τη δημιουργία «εικονικών προσώπων» στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, η οποία αναδείχθηκε και στην υπόθεση του «σατανιστή» της Γλυφάδας, δεν θα έχει μόνο ανιχνευτικό χαρακτήρα αλλά και θα αποδεικνύει εγκληματική δραστηριότητα. Παράλληλα διαπιστώνεται ότι όλες οι κρίσιμες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ειδικούς αναλυτές που παρακολουθούν και αναλύουν τις καταχωρήσεις στο Facebook προκειμένου να βρουν διασυνδέσεις υπόπτων, υπόπτους εγκληματικών ενεργειών μέχρι και. κλοπιμαία που επιδεικνύουν κυρίως αλλοδαποί δράστες.

Σύμφωνα λοιπόν με νόμο που ψηφίσθηκε προ μερικών ημερών -με βάση σχετική ευρωπαϊκή οδηγία- παρέχεται στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η δυνατότητα να δημιουργεί «κατοχυρωμένα» ψεύτικα προφίλ ανηλίκων -και σε άλλες περιστάσεις- προκειμένου να «παγιδεύει παιδόφιλους» και δράστες άλλων αδικημάτων.
Πλέον οποιαδήποτε επιλήψιμη στιχομυθία ή αίτημα αποστολής φωτογραφιών και άλλα από τον αστυνομικό- δημιουργό του ψεύτικου προφίλ του facebook σημαίνει σύλληψη του «συνομιλητή» στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Η ΕΛ.ΑΣ. πλέον επικυρώνει και κατοχυρώνει με ειδική πιστοποίηση τα εικονικά πρόσωπα που δημιουργεί στο Internet και όποιος «παγιδευτεί» θα βρίσκεται αμέσως απέναντι στους αστυνομικούς με αποδεικτικά στοιχεία τα mail, τα like, τις φωτογραφίες και τους ηλεκτρονικούς διαλόγους.
Παράλληλα ο νέος νόμος επιτρέπει στην ΕΛ.ΑΣ. να συλλαμβάνει αυτομάτως όποιους παιδόφιλους απλώς συνδέονται ηλεκτρονικά με sites που μεταδίδουν βιασμούς ανηλίκων, τιμωρώντας για πρώτη φορά την απλή «θέαση» και όχι τη διακίνηση πορνογραφικού υλικού με ανηλίκους, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Επιπλέον το νέο νομοθέτημα παρέχει στην ΕΛ.ΑΣ. τη δυνατότητα να σταματά αμέσως τη λειτουργία τέτοιου είδους ηλεκτρονικών διευθύνσεων.
Ο εντοπισμός του «σατανιστή» – η εμπειρία
Την ίδια ώρα ο τρόπος εντοπισμού του 22χρονου «σατανιστή» της Γλυφάδας που προχωρούσε σε σχετικές αναρτήσεις στο Διαδίκτυο μετά και τον φόνο της 41χρονης άστεγης, δείχνει ότι ολοένα πιο συχνά η ΕΛ.ΑΣ. αντλεί στοιχεία από τις καταχωρήσεις. Το γεγονός ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων χρηστών σελίδων κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 4.000.000 άτομα αποτελεί ένα σημαντικό «εργαλείο» στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ., του ΣΔΟΕ αλλά ακόμη και ασφαλιστικών εταιρειών που ψάχνουν «στημένα ατυχήματα» μέσω φίλων του facebook.
Η απαγωγή μιας 22χρονης στην Καστοριά το 2011, η δολοφονία ενός 30χρονου ιδιωτικού υπαλλήλου τον Μάιο του 2010 ?ε δράστη έναν αλβανό κακοποιό εξιχνιάστηκαν με σειρά αναζητήσεων και τρικ της ΕΛ.ΑΣ. στο Facebook.
Μετά τη διάπραξη ενός εγκλήματος τα κίνητρα του οποίου είναι άγνωστα, η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει συχνά το «προφίλ» του θύματος στο Διαδίκτυο προκειμένου να δει αν υπάρχουν καταχωρίσεις στον «τοίχο» του, κάποιο like σε φωτογραφία ή κάποια αναφορά στο χρονολόγιό του που μπορεί να συσχετισθεί ?ε τη δολοφονία του.
Η Αστυνομία δημιουργεί «σχεδιαγράμματα» συμμοριών αναλύοντας τους κοινούς «φίλους» στα social media της βασικής ομάδας υπόπτων αλλά και προχωρώντας σε σχετικούς συνδυασμούς Ακόμη έχει αναζητήσει σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης να βρει αν υπάρχουν καταχωρίσεις -συνομιλίες, αναρτήσεις φωτογραφιών- των υπόπτων σε χρόνο που σχετίζεται με εγκληματικές πράξεις. Έτσι μπορούν να ελέγξουν το άλλοθί τους αλλά και τις κινήσεις τους τις κρίσιμες περιόδους. Επιπλέον σε δύο περιπτώσεις η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε συμμορίες αλβανών κακοποιών όταν είδε στα προφίλ τους φωτογραφίες που κρατούσαν πιστόλια, δεσμίδες χαρτονομισμάτων και λεία από τις ληστείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου