Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο συγκάλυψης ευθυνών του εγκλήματος στο Γραμματικό απο το υπουργείο Περιβάλλοντος!




















Στο υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο συγκάλυψης ευθυνών και κουκουλώματος των περιβαλλοντικών εγκλημάτων που αφορούν στην ακατάλληλη χωροθέτηση, κατασκευή πάνω σε ρέμα και άκρως επικίνδυνη οργάνωση της λειτουργίας του έργου διαχείρισης αποβλήτων του Γραμματικού.

Επιχειρούν να ρίξουν... στάχτη στα μάτια των δικαστών του ΣτΕ, ανατρέποντας τα δεδομένα που εξετάζει ήδη ο Εισαγγελέας και να παρακάμψουν τη σκληρή παρέμβαση, που έχει ήδη ασκήσει με πόρισμα- καταπέλτη η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην πρώτη γραμμή του σχεδίου είναι ο... αποκεφαλισμός του γενικού επιθεωρητή Περιβάλλοντος Παναγιώτη Μέρκου, ο οποίος βρίσκεται στη δίνη απειλών και πιέσεων, προκειμένου να εξωθηθεί σε παραίτηση. Ο λόγος; Επειδή, όπως είχε νόμιμη υποχρέωση, επέβαλε στις 30 Μαΐου 2014 πρόστιμο ύψους 166.550 ευρώ στους εργολάβους της αναδόχου κοινοπραξίας και στην Περιφέρεια Αττικής. Η «Ε», μαζί με τις πληροφορίες για το άγριο παρασκήνιο που παίζεται μεταξύ ΥΠΕΚΑ, Περιφέρειας Αττικής και εργολάβων για την υπόθεση του Γραμματικού, φέρνει σήμερα στο φως κατ' αποκλειστικότητα έγγραφα ντοκουμέντα για την πολύκροτη υπόθεση, τα οποία είναι:

1Η εισήγηση επιβολής του προστίμου των 166.550 ευρώ για έξι περιβαλλοντικές παραβάσεις. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του γενικού επιθεωρητή Περιβάλλοντος (αριθ. πρωτ. οικ. 1366/30-5-2014) «αλληλεγγύως και εις ολόκληρον» εις βάρος της αναδόχου κοινοπραξίας Λάμδα Τεχνική Α.Ε., Ηλέκτωρ Α.Ε., Μεσόγειος ΑΤΕΕ, συμφερόντων αντίστοιχα των ομίλων Γιόκαρη, Μπόμπολα, Λάτση και Λασκαρίδη και της Περιφέρειας Αττικής, για συνολικά έξι περιβαλλοντικές παραβάσεις στο έργο Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) βορειοανατολικής Αττικής, στη θέση «Μαύρο βουνό» Γραμματικού.

2Εγγραφο ντοκουμέντο απροκάλυπτης παρέμβασης του ειδικού γραμματέα Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Κωνσταντίνου Τριάντη (Αρθ.πρωτ. οικ. 563/04-06-2014 προς τον γενικό επιθεωρητή Περιβάλλοντος, με ημερομηνία 4 Ιουνίου 2014, δηλαδή την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης των περιβαλλοντικών παραβάσεων του Γραμματικού στο ΣτΕ, με θέμα «επανεξέταση φακέλου περί εισήγησης επιβολής προστίμου», με το οποίο ο ειδικός γραμματέας ζητεί ουσιαστικά από τον Π. Μέρκο να ακυρώσει πορίσματα και αποφάσεις και να πάρει πίσω το πρόστιμο.

3Εγγραφο που συνέταξε, ύστερα από εντολή των πολιτικών ηγεσιών ΥΠΕΚΑ και Περιφέρειας Αττικής ο ειδικός γραμματέας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Κ. Τριάντης, (αρ.πρωτ. 340/29-04-2014) με τίτλο «γνωμοδότηση σχετικά με την ύπαρξη ή μη ρέματος εντός της ΟΕΔΑ ΒΑ Αττικής στο Γραμματικό». Με μοχλό τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση εννέα σελίδων, η οποία χωρίς όπως παρατηρούν οι ειδικοί να διαθέτει ισχυρή νομική και επιστημονική τεκμηρίωση, επιχειρείται να σβήσει το ρέμα του Γραμματικού από το χάρτη και να ανατραπούν ακλόνητα δεδομένα για τις περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Μαζί με τα ίχνη του μεγάλου περιβαλλοντικού εγκλήματος στο Γραμματικό ο στόχος είναι να σβήσουν οι ευθύνες και τα πρόστιμα για εργολάβους και υψηλά ιστάμενους μανδαρίνους, που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την κακή διαχείριση του έργου. Η αντίστροφη μέτρηση για τον Π. Μέρκο -ο οποίος, λόγω της ευθυγράμμισής του με την προστασία του περιβάλλοντος και τη νομιμότητα, έχει από πολλούς μήνες περιπέσει σε δυσμένεια- ξεκίνησε εδώ και δέκα ημέρες, όταν με βάση το ολοκληρωμένο πόρισμα ελέγχου και σε συνέχεια της πράξης βεβαίωσης παράβασης του περασμένου Μαρτίου, που έχει ήδη διαβιβαστεί στον εισαγγελέα, επέβαλε στο τέλος Μαΐου, αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές -προφανώς για να μην του αποδοθεί πιθανή πολιτική σκοπιμότητα- το πρόστιμο των 166.550 ευρώ σε εργολάβους και Περιφέρεια Αττικής.

Η πλευρά των εργολάβων επισήμως δεν αντέδρασε ούτε άσκησε νόμιμα δικαιώματα ένστασης για την επιβολή του προστίμου. Οι πληροφορίες μας ωστόσο αναφέρουν ότι πυροδοτήθηκε άγριο παρασκήνιο πολιτικής και εργολαβικής συνεννόησης. Ο κ. Μέρκος έγινε «κόκκινο πανί» καθώς, αν και αγνοούσε τους υπερκείμενους σχεδιασμούς, με την επιβολή του προστίμου ήρθε την πιο κρίσιμη στιγμή και επιβεβαίωσε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τις περιβαλλοντικές παραβάσεις στο Γραμματικό. Πράγμα που όπως φαίνεται έπαιξε καταλυτικό ρόλο για τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου την περασμένη Τετάρτη εκδικάστηκε νέα προσφυγή κατοίκων, η οποία θα κρίνει το μέλλον του έργου στο Γραμματικό.

Η γνωμοδότηση του ειδικού γραμματέα Υδάτων του ΥΠΕΚΑ Κ. Τριάντη, που σβήνει το ρέμα του Γραμματικού από το χάρτη και κατατέθηκε ως ... βαρύ επιχείρημα του ΥΠΕΚΑ στη δίκη του ΣτΕ (αριστερά). Το έγγραφο-ντοκουμέντο της απροκάλυπτης παρέμβασης του ειδικού γραμματέα Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Κωνσταντίνου Τριάντη (κέντρο). Η απόφαση του γενικού επιθεωρητή Περιβάλλοντος επιβολής του προστίμου των 166.550 ευρώ για έξι περιβαλλοντικές παραβάσεις (δεξιάΗ μάχη στο ΣτΕ

Οι δικαστές του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου θα κρίνουν εάν θα υποχρεωθούν ή όχι ΥΠΕΚΑ και Περιφέρεια Αττικής να λάβουν όλες τις αναγκαίες πρόνοιες και αν θα αναθεωρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, οι οποίοι πάντως έχουν λήξει από τον περασμένο Οκτώβριο. Ο κίνδυνος είναι να υπάρξει μεγάλη οικολογική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή και να βρεθούν μελλοντικά τα σκουπίδια στη θάλασσα του Ευβοϊκού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και σε άλλες περιπτώσεις δεν εισακούστηκαν οι παρατηρήσεις των επιθεωρητών Περιβάλλοντος για λανθασμένες χωροθετήσεις και κακοτεχνίες σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η θάλασσα από σκουπίδια του ΧΥΤΑ Σάμου, στο Καρβουνάρι Θεσπρωτίας, με τη βροχή να μετατρέπεται σε «πλωτό ΧΥΤΑ» κ.ά.

Με την απόφαση ΣτΕ 4357/2011, κρίθηκε η αίτηση ακύρωσης της ΑΕΠΟ του έργου. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι «μόνο κατόπιν συντάξεως του τελικού πορίσματος του Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος και αν σε αυτό διαπιστωθεί αρμοδίως η ύπαρξη ρεμάτων στο χώρο, η αρμόδια για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων υπηρεσία οφείλει να επανεξετάσει τον αρχικό σχεδιασμό και να προβεί είτε στην τροποποίησή του είτε στην επιβολή πρόσθετων περιβαλλοντικών όρων, κατά την αιτιολογημένη κρίση της».

Κάτοικοι (Δ. Δαμάσκος, Σ. Μαστοράκος, Δ. Γκίκα, Κ. Γκίκας, Λ. Σουγιά, Σ. Σιδέρη, Σ. Κολοβούρη, Β. Δελαγραμμάτικα, Α. Αστρινάκης, Σ. Δρακοπούλου, με πληρεξούσιο δικηγόρο τον Γεώργιο Μπάλια, επ. καθηγητή) προσέφυγαν στο ΣτΕ με αίτηση για την ακύρωση «της παράλειψης νόμιμης οφειλόμενης ενέργειας που συνίσταται στη μη έκδοση διοικητικής πράξης σε συμμόρφωση προς την ΣτΕ 4357/2011».

Στη συνεδρίαση του δικαστηρίου την περασμένη Τετάρτη, από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ παρουσιάστηκε η γνωμοδότηση του Κ. Τριάντη και από την πλευρά των κατοίκων το πόρισμα και η εισήγηση προστίμου του γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος. Βασικό ερώτημα που έθεσε το δικαστήριο είναι το «ποιανού είναι η αρμοδιότητα για τα ρέματα».

Στέλνοντας μήνυμα «ας αποφασίσει επιτέλους το ΥΠΕΚΑ, καθώς όλες οι υπηρεσίες που εμπλέκονται είναι δικές του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου