Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Θρίλερ: Χάθηκαν 13 πτήσεις πάνω από την Ευρώπη







Τουλάχιστον 13 αεροσκάφη χάθηκαν από τα ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας την στιγμή που πετούσαν πάνω από την Ευρώπη, σε μια πρωτοφανή αλληλουχία μπλακάουτ που κράτησε 25 λεπτά.


«Τυφλώθηκαν» 4 χώρες
Η βρετανική εφημερίδα Telegraph αποκαλύπτει ότι το περιστατικό έγινε στις αρχές Ιουνίου και τα 13 αεροσκάφη εξαφανίστηκαν από τις οθόνες των ραντάρ της Αυστρίας, της νότιας Γερμανίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ενώ δεν έβλεπαν πλέον τις κινήσεις των αεροσκαφών στις οθόνες τους, είχαν την δυνατότητα να μιλούν με τους πιλότους.


Η θεωρία της δολοφθοράς από χάκερς

Αξιωματούχος του Austro Control, που ελέγχει την κίνηση στον Αυστριακό εναέριο χώρο δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι «εξαφανίσεις» συνέβησαν στις 5 και τις 10 Ιουνίου. Στην πρώτη περίπτωση «χάθηκαν» 10 αεροσκάφη» και στην δεύτερη τρία. Τα αίτια του μπλακάουτ διερευνώνται από το Eurocontrol, που διαχειρίζεται τις πολιτικές πτήσεις σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Πτήσεων. Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Der Kurier οι εξαφανίσεις ενδεχομένως να οφείλονται σε δολιοφθορά των συστημάτων ραντάρ από χάκερς.


Η ύποπτη άσκηση του ΝΑΤΟ



Μια άλλη πιθανότητα είναι να οφείλεται σε άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου που πραγματοποίησε το ΝΑΤΟ στην Ουγγαρία, τις συγκεκριμένες μέρες στην Ουγγαρία. Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκε ειδική τεχνολογία παρεμβολών εχθρικών ραντάρ, η οποία ενδεχομένως να προκάλεσε μπλακαόυτ και στα πολιτικά ραντάρ. Η Ουγγρική κυβέρνηση επιβεβαιώνει μεν την άσκηση, άλλα τονίσει ότι τα συστήματα παρεμβολών που χρησιμοποιήθηκαν είχαν αδύναμο σήμα το οποίο δεν θα μπορούσε να επηρεάσει τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου