Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Ξανά σε κανονική λειτουργία το «διαστημικό ιστιοφόρο» LightSail
















Το LightSail της Planetary Society - που έχει εκτοξευτεί σε τροχιά με πύραυλο United Launch Alliance Atlas V, μαζί με το X-37B της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας- αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα της διαστημικής τεχνολογίας, καθώς αποτελεί δοκιμή τεχνολογίας διαστημικών ηλιακών «πανιών».

Η εκτόξευσή του συνοδεύτηκε από «πονοκεφάλους», μετά την απώλεια επικοινωνίας, ύστερα από δύο ημέρες λειτουργίας. Σημειώνεται ότι το το LightSail αποτελεί προπομπό μιας μεγαλύτερης αποστολής το 2016.

Σε κάθε περίπτωση, οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν και πλέον η λειτουργία του μικρού (κλάσης cubesat) σκάφους συνεχίζεται κανονικά. Όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Planetary Society, Μπιλ Νάι, σε σχετική ανακοίνωση, «το LightSail επικοινώνησε με το “σπίτι”, είναι “ζωντανό”. Το διαστημικό μας σκάφος πραγματοποίησε επανεκκίνηση, όπως είχαν προβλέψει οι μηχανικοί μας...στο μεταξύ η ομάδα μας έχει γράψει ένα software patch έτοιμο για upload. Μόλις είμαστε σίγουροι για τα πακέτα δεδομένων όσον αφορά στνη τροχιά μας, θα πάρουμε αποφάσεις σχετικά με το ανέβασμα του patch και την ανάπτυξη των ιστίων- και θα πάρουμε αυτές τις αποφάσεις πολύ σύντομα».

Σημειώνεται ότι το σκάφος εκτοξεύτηκε στις 20 Μαΐου και το μέγεθός του είναι αντίστοιχο αυτού ενός καρβελιού ψωμιού. Η μετάδοση δεδομένων χάθηκε στις 22 Μαΐου, εξαιτίας προβλήματος που αποδίδεται στο λογισμικό και προκάλεσε «κρασάρισμα» του συστήματος. Η επανεκκίνηση θεωρείται ότι πιθανόν να οφείλεται στην κοσμική ακτινοβολία που πλήττει τα ηλεκτρονικά του δορυφόρου- συχνό αίτιο επανεκκινήσεων σε δορυφόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου