Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

«Πρόσω ολοταχώς» ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του CERN
















Με επίπεδα ενέργειας ρεκόρ, ξεκίνησε την Τετάρτη την επαναλειτουργία του, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN).

Ύστερα από αδράνεια 27 μηνών κατά την οποία μεσολάβησε μια περίοδος αναβάθμισης, προσαρμογών και τελικών δοκιμών, οι κανονικές συγκρούσεις σωματιδίων ξεκινούν, με τον επιταχυντή να φθάνει σταδιακά στο μέγιστο της ενεργειακής ισχύος του, δηλαδή στα 6,5 τεραηλεκτρονιοβόλτ (TeV) ανά ακτίνα ή 13 TeV συνολικά.

Αυτά τα επίπεδα ενέργειας είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνα με τα οποία λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια ο επιταχυντής, όταν πραγματοποίησε και τη σημαντικότερη ανακάλυψή του, δηλαδή την επιβεβαίωση της ύπαρξης του μποζονίου Χιγκς.

Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί των τεσσάρων ανιχνευτών (ATLAS, CMS, ALICE, LHCb), κατά μήκος του επιταχυντή, βρίσκονται προσβλέπουν σε νέες σημαντικές ανακαλύψεις, μετά την ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς το 2012, οι οποίες πιθανώς θα ανοίξουν νέους ορίζοντες στη Φυσική και στην κατανόηση της ύλης και του σύμπαντος. Ο δεύτερος αυτός κύκλος λειτουργίας του LHC θα διαρκέσει τρία χρόνια.



Μερικά ερωτήματα που ελπίζεται να απαντηθούν, είναι αν το σωματίδιο Χιγκς είναι μοναδικό ή μέλος μιας ευρύτερης οικογένειας συναφών σωματιδίων (που δίνουν μάζα στα άλλα σωματίδια), αν θα βρεθούν υπερσυμμετρικά σωματίδια (επιβεβαιώνοντας έτσι τη θεωρία της υπερσυμμετρίας) και αν θα βρεθεί επιτέλους κάποιο σωματίδιο που σχετίζεται με την σκοτεινή ύλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου