Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Roopkund – Η Λίμνη των Σκελετών και οι 14 απ΄αυτούς είναι «Έλληνες»




Σε μια απόμακρη γωνιά των Ιμαλαίων και σε υψόμετρο 5.029 μέτρων (16500 πόδια) στο Uttarakhand, της Ινδίας υπάρχει ένα μυστήριο που έχει απασχολήσει αρκετούς μελετητές και αναλυτές. 
Είναι γνωστό ως : “The Skeleton Lake”"λίμνη με των σκελετών" και ανακαλύφθηκε από έναν φύλακα πάρκου ο οποίος συνάντησε τυχαία έναν μαζικό τάφο που περιέχει περίπου 300-600 σκελετούς. 
Μετά από αυτήν την τρομερή ανακάλυψη το 1942, είναι πολύ αυτοί που επισκέπτονται την μακρινή και ακατοίκητη παγωμένη λίμνη, ξεκινώντας ένα οδοιπορικό ταξίδι τεσσάρων ημερών από την κοντινότερη κατοικήσιμη ζώνη.





Οι πρώτες διαδικασίες χρονολόγησης με άνθρακα που διεξήχθησαν σε αυτούς τους σκελετούς, είχαν αποκαλύψει ότι ανήκαν μεταξύ του 12ου και του 15ου αιώνας.
Οι αρχικές υποθέσεις σχετικά με το τι είχε συμβεί, έκαναν αναφορά για κάποια μορφή φυσικής καταστροφής όπως μια χιονοθύελλα, ή για καθίζηση του εδάφους ή για μια επιδημία. Εντούτοις, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν αρκετές διαμάχες μεταξύ των ειδικών για το τι ακριβώς συνέβη.


Μερικοί υποστηρίζουν ότι είναι περιπλανώμενοι Θιβετιανοί έμποροι. 
Άλλοι, ότι πρόκειται για προσκυνητές.
 Άλλοι ότι πρόκειται για θύματα τελετουργιών και άλλοι ότι είναι οι νεκροί 
από κάποια μάχη που έγινε στην περιοχή.


Με την ανάλυση του DNA στους σκελετούς, οι εμπειρογνώμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι νεκροί άνηκαν σε δύο διαφορετικές ομάδες. 
Μια ομάδα χαρακτηρίζεται από το κοντό ανάστημα τους, ενώ άλλη είναι σημαντικά πιο ψηλή επίσης υπήρχαν παιδιά και γυναίκες.
Εδώ έχουν βρεθεί ακόμη και κομμάτια του ιματισμού, γυάλινες χάντρες (πχ. οι γυναίκες ήταν παρόντες), δακτυλίδι, δόρυ και σκελετοι απο άλογα.



Μια νέα ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα που πραγματοποιήθηκε, για πιο ακριβή χρονολόγηση, τοποθετεί τους σκελετούς στον 9ο αιώνα
Οι επιστήμονες του Λονδίνου και του Hyderabad εξέτασαν τα κρανία και ανακάλυψαν πολλά σπασίματα, τα οποία αποφάνθηκαν ότι είναι το αποτέλεσμα μιας χαλαζόπτωσις, με χαλάζι στο μέγεθος μιας μπάλας τους τένις.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όποιος βρισκόταν στην ανοικτή πεδιάδα του Garhwal ήταν καταδικασμένος σε μια τέτοια χαλαζόπτωση.
 Μια πιθανή καθίζηση του εδάφους στην συνέχεια, βοήθησε στο θάψιμο μερικών σκελετών μέσα στη λίμνη, βοηθώντας στο να συντηρηθούν.

  

Ενας χάρτης που δείχνει τη θέση της λίμνης Roopkund.


Αλλά, ακόμα κι αν η χρονολόγηση είναι σωστή και έχει βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο πέθαναν αυτοί οι άνθρωποι, δεν έχει ακόμα απαντηθεί το ερώτημα : που πήγαιναν. 
Το Roopkund δεν ήταν ποτέ μια ιστορικά σημαντική περιοχή και κανένα ίχνος εμπορικών δρόμων δεν έχει βρεθεί στο Θιβέτ. Επίσης η περιοχή ποτέ δεν ήταν περιοχή προσκυνήματος, για να προσελκύσει τόσο μεγάλες ομάδες ανθρώπων.





Εντούτοις, ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “Skeleton Lake” που έγινε από το κανάλι του National Geographic έχει μια δική του θεωρία. Το ντοκιμαντέρ υποστηρίζει ότι το Roopkund ήταν ο τόπος συναντήσεως για το θρησκευτικό φεστιβάλ Garhwali, ή αλλιώς “Nanda Jaat yatra” που γίνονταν κάθε 12 χρόνια.

Απόγονοι των βασιλιάδων του Garhwal οργάνωναν ταντρικές τελετουργίες, αφιερωμένες στη περίφημη "Sri Yantra". Σύμφωνα με την παράδοση 5000 ετών, αυτή ήταν "η αναπνοή της Θεότητας", μέσω της οποίας εξελίχθηκε ο κόσμος. 

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΠΑΛΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ





Παγώστε το β'ιντεο στο 0.10 θα δείτε αυτην την εικονα:
(Δυστυχώς το βίντεο εξαφανίστηκε έμειναν οι φωτογραφίες)
  





























Εδώ βρήκαμε ποιο καθαρή εικόνα του τοπίου που φαίνεται στο βίντεο πάνω από την λίμνη που απλώνετε αυτή η οροσειρά.
Τι λέτε απ΄αυτη την οπτική γωνία δεν σας μοιάζει  να σχηματίζει βραχομορφη αριστερά;

 






















Ε
ίναι εξαιρετικά πλούσια σε μύθους η λίμνη Roopkund που το όνομα της σημαίνει λίμνη των αντανακλάσεων ας δούμε πως πήρε το ονομά της:
Σύμφωνα με έναν θρύλο η Nanda Devi και ο Shiva είχαν περάσει από αυτή την περιοχή μετά από μια επιτυχημένη μάχη με τους δαίμονες.
Η Nanda Devi ήθελε να ξεδιψάσει και ο Shiva δημιούργησε αυτή τη λίμνη γι 'αυτήν.Όταν η Nanda Devi έσκυψε πάνω από τη λίμνη μπορούσε να δει την σαφή και όμορφη αντανάκλαση της - έτσι η λίμνη πήρε το όνομά "Roopkund".


ΑΛΛΟΙ ΘΡΥΛΟΙ:

Ένας βασιλιάς της Kannauj (Της αρχαίας γης νότια από Gharval Himalaya) Jasdhawal είχε ένα σημαντικό προσκύνημα για να επαινέσει την θεά Nanda Devi. Κάπως αγνόησε τις συμβουλές των θρησκευτικών συμβούλων και συμπεριφέρθηκε με έναν αλαζονικό τρόπο.

Ο βασιλιάς πήρε όλη τη συνοδεία του  μαζί και  πολλά κορίτσια χορεύτριες, μουσικούς, υπηρέτες. Επίσης, την έγκυο σύζυγό του. Καθώς έφτασαν στη 
λίμνηRoopkund η βασίλισσα παρέδωσε ένα παιδί σε μια σπηλιά κοντά στη λίμνη ( ενδιαφέρον - θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως καταφύγιο για τους λίγους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της χαλαζοθύελλα;).

Στη Θεά Nanda Devi δεν άρεσε το γεγονός ότι οι χορευτές και οι μουσικοί που εγγράφονται ιερή γη της - τα τοπικά έθιμα που απαγόρευε αυστηρά. Αλλά το χειρότερο ήταν παραβίαση του τοκετού σε ιερή γη: σύμφωνα με τα τοπικά έθιμα νεογέννητα και οι μητέρες τους θεωρείται ότι είναι ακάθαρτοι για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Έτσι η Θεά έστειλε μια φοβερή καταιγίδα  και όλοι σκοτώθηκαν επί τόπου.

Αυτός ο μύθος είναι πολύ γνωστός στα Ιμαλάια και υπάρχει ακόμη παραδοσιακό τραγούδι που παραπέμπει σε αυτό το γεγονός - αυτό το τραγούδι αναφέρει ακριβώς το χαλάζι "σκληρό όπως ο σίδηρος" βρέχει πάνω στα κεφάλια των αμαρτωλών.
Nanda Devi ιερό

Αλλά υπάρχει ένας ακόμη μύθος που πρέπει να είναι ξεχασμένος. 
Συχνά λέγεται ότι είναι απολύτως ακατανόητο γιατί αυτές οι εκατοντάδες 
των ανθρώπων που ήταν σε αυτό το συγκεκριμένο μέρος γιατί εδώ δεν υπάρχουν εμπορικές ή για προσκύνημα διαδρομές.
Αυτό δεν είναι αλήθεια. 
ΤοGharwal Himalaya είναι το σπίτι με την αρχαία θρησκεία που φαίνεται να έχει τις ρίζες του στην πολύ αρχαία παγκόσμια λατρεία της Μεγάλης Θεάς. Αυτό είναι Nanda Devi λατρεία.Στα νεότερα χρόνια είχε αγκαλιαστεί από ινδουιστική θρησκεία, τοποθετώντας την αρχαία θεά στο ινδουιστικό πάνθεον, αλλά και πολλοι ντόπιοι άνθρωποι ακολουθούν τις ιεροτελεστίες της αρχικής αρχαίας θρησκείας μέχρι σήμερα.


Ετσι η Roopkund βρίσκεται στο δρόμο προσκυνήματος που οδηγεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της Nanda Devi. 
Τέτοια ιερά έχουν ελάχιστα κοινά στοιχεία με τις αργότερα μαγευτική δομές, αυτά τα αρχαία ιερά για τις περισσότερες φορές είναι απλά μέρη, όπου, για παράδειγμα, ανοίγει σημαντική άποψη και όπου, κατά τη μυθολογία, σημαντικά γεγονότα θρησκευτικού χαρακτήρα έχουν λάβει χώρα.

Παρόλα αυτά, περίπου μία φορά ανά 12 χρόνια Roopkung έχει περάσει από τις ομάδες των κατοίκων της περιοχής με κατεύθυνση προς ένα τέτοιο ιερό. Αυτή η γιορτή λαμβάνει χώρα σε πολλά σημεία στην περιοχή Kumaon, αλλά, σύμφωνα με τους μύθους η Roopkung στο παρελθόν ήταν πολύ σημαντικό θρησκευτικό χώρο, που σήμερα έχει επισκιαστεί με τα πιο διάσημα Hemkund 50 χλμ. βόρεια.

Έτσι, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι κάπου περίπου 850 μ.Χ. εδώ σκοτώθηκε μια μεγάλη ομάδα ντόπιων και ξένων προσκυνητών με κατεύθυνση προς το
 ιερό της Nanda Devi. 
Υπήρχαν πραγματικά τις γυναίκες και τα παιδιά σε αυτή την ομάδα, αλλά, αν κρίνουμε από την ανάλυση, δεν είχαν χρόνο  για διασκέδαση.



Άραγε θα μάθουμε πότε την αλήθεια;
---------------------------------------



Ελληνικό στοιχείο σε υψόμετρο 5.000 μέτρων στα Ιμαλάια; 

  


Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν ενδείξεις για κάτι τέτοιο, όμως οι πρόσφατες ανακαλύψεις των επιστημόνων στην μυστηριώδη «Λίμνη των Σκελετών» της μεγαλύτερης οροσειράς του κόσμου, αλλάζουν τα δεδομένα.
Μία ομάδα επιστημόνων ασχολήθηκε πρόσφατα (Το 2019) με την ταυτοποίηση 38 σκελετών της λίμνης Ρούκπαντ.


Από τους σκελετούς αυτούς, 14 θεωρήθηκε ότι ανήκαν σε ανθρώπους που έζησαν στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Κατόπιν, εξειδικευμένες επιστημονικές μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν και τελικά οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι 14 αυτοί άνθρωποι, κατά πάσα πιθανότητα γεννήθηκαν είτε στην Κεντρική Ελλάδα είτε στην Κρήτη.

Η χρονολόγηση των σκελετών αυτών τοποθετεί την ηλικία τους μεταξύ του 1900 και του 1600 μετά Χριστών.


Οι 14 αυτοί «Έλληνες» φαίνεται πως χρονολογούνται την ίδια περίοδο, άρα είναι πιθανόν να ταξίδευαν όλοι μαζί και να πέθαναν όλοι μαζί. 
Αυτό επιβεβαιώνεται και από το ότι οι επιστήμονες καταλήγουν πως όλοι είχαν παρόμοιες διατροφικές συνήθειες.
Από τους 38 σκελετούς που μελέτησε συνολικά η ομάδα αυτή των ερευνητών, βάσει της δημοσίευσης στο Nature, οι 23 ταιριάζουν γενετικά με τους κατοίκους της νότιας Ασίας (Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές) και υπολογίζεται ότι έχασαν την ζωή τους μεταξύ του 10ου και του 7ου αιώνα μΧ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου