Για πρώτη φορά στην Ιστορία η Ρωσία και η Κίνα ανακοίνωσαν την διαεξαγωγή κοινών ναυτικών ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ασκήσεις οι οποίες σε ένα μεγάλο μέρος τους θα εκτελεστούν εντός της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ και σε ότι αφορά το αεροναυτικό σκέλος τους εντός του FIR Αθηνών νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Μόσχα, επειδή ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η σχεδίαση της άσκησης, υπάρχει περίπτωση στην τελική σχεδίαση να περιληφθεί και περιοχή εντός του Αιγαίου!
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η ρωσική Μοίρα που συμμετέχει στην εκκένωση των χημικών όπλων της Συρίας και η κινεζική φρεγάτα (571) Yancheng, την οποία βλέπουμε στην φωτό αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η καταστροφή του χημικου οπλοστασίου της Συρίας επάνω στο αμερικανικό πλοίο ή ακόμα και διαρκούσης της επιχείρησης θα προχωρήσουν σε κοινές ναυτικές ασκήσεις "για την αντιμετώπιση τρομοκρατών όπως επίσης και ασκήσεις διάσωσης ναυτικών που κινδυνεύουν".
Είναι μία καλήπρόφαση, αφού τα πλοία που θα εμπλακούν στις ασκήσεις κάθε άλλο προσφέρονται για "κυνήγι τρομοκρατών". Μάλλον για "κυνήγι ΝΑΤΟϊκών". προσφέρονται.
Το πυρηνοκίνητο καταδρομικό «Μεγάλος Πέτρος», το οποίο ηγείται της ρωσικής αρμάδας έχει την μεγαλύτερη ισχύ πυρός που έχει πλοίο στον πλανήτη πλην των αεροπλανοφόρων, ενώ και η κινεζική φρεγάτα (571) Yancheng με εκτόπισμα 4.053 τ. και βαρύ εξοπλισμό μέχρι και με βλήματα cruise κατά χερσαίων στόχων, είναι πλοία για πόλεμο όχι για "αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις".
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας "Η ηγεσία της ρωσικής Μοίρας επισκέφθηκε το κινεζικό πλοίο στα νοικτά της Κρήτης και συζήτησαν τις λεπτομέρεις της άσκησης που θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην εξέταση της διαλειτουργικότητας των δύο ναυτικών δυνάμεων κατά τις κοινές επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει στην Ανατολική Μεσόγειο".
Με απλά λόγια: Αν χρειαστεί να δράσουν από κοινού στην Α.Μεσόγειο "να μάθουν ο ένας τα χνώτα του άλλου".
Σε μια άλλη εποχή, όχι πολύ μακρυνή, μόλις πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια να το ασκούνται πλοία του ρωσικού και του κινεζικού Ναυτικού στην Α.Μεσόγειο θα μπορούσε να είναι ένα καλό ανέκδοτο, αλλά σήμερα είναι πραγματικότητα.
Αυτοί που δείχνουν να απουσιάζουν από την περιοχή είναι οι ΗΠΑ και το αμερικανικό Ναυτικό.
Οι περιπολίες τους στην Α.Μεσόγειο μετά τον Σεπτέμβριο είναι ελάχιστες. Φτάνουν μέχρι την Σούδα και εν συνεχεία απιστρέφουν στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο.
Πάντως, φαίνεται ότι εκτός από τους Ρώσους που επέστρεψαν στην παλαιά γνώριμή τους Α.Μεσόγειο, οι ΚΙνέζοι ήρθαν για να μείνουν ή τουλάχιστον θα έρχονται συχνά. Τα τεράστια ενεργειακά πεδία της Α.Μεσογείου και η ανάγκη να προστατευθούν παραδοσιακοί προμηθευτές ενέργειας της Κίνας, όπως είναι το Ιράν, κάνει την κινεζική παρουσία κάτι παραπάνω από σημαντική για τα συμφέροντα του Πεκίνου στην περιοχή.
Το ερώτημα είναι αν στην παρέα των Ρώσων και των Κινέζων χωρά και το ΠΝ. Δύσκολα. Η παρέα δεν χωρά ΝΑΤΟϊκούς, έστω και αν οι υπεύθυνοι του ΠΝ πολύ θα επιθυμούσαν μία τέτοια συνεκπαίδευση.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το "Μέγας Πέτρος", το μεγαλύτερο πλωτό πυρηνικό οπλοστάσιο, πλην αεροπλανοφόρων, θα φύγει από την περιοχή για να επιστρέψει μετά το πέρας της αποστολής του στον παγωμένο Βόρειο Ωκεανό, χωρίς να κάνει έστω μία "Passex" με το ΠΝ.
Κάτι που όπως προαναφέραμε, επιθυμεί διακαώς το ΠΝ προκειμένου να δοκιμαστούν πλοία και υποβρύχια απέναντι στο βαρύτερο εξοπλισμένο πλοίο του κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου