Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Η κοιλάδα των λίθινων αγγείων
Η κοιλάδα των γιγάντιων λίθινων αγγείων είναι ένα από τα παράξενα αρχαιολογικά μνημεία στο Λάος.Σε υψίπεδα υπάρχουν διάσπαρτα τεράστια λίθινα αγγεία, άγνωστης προέλευσης, τα οποία έχουν ύψος 1 έως 1,35 μ. και διαμέτρου 1 μέτρου, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι βάρους έξι τόνων.


Λίθινα αγγεία παρόμοιου είδους δεν υπάρχουν σε άλλη περιοχή.

Η περιοχή ονομάσθηκε ‘Κοιλάδα των λίθινων αγγείων’ και έλαβε την προστασία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.


Η περιοχή όπου υπάρχουν τα τεράστια λίθινα αγγεία, είχε βομβαρδισθεί τη δεκαετία του ’70 από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του λεγόμενου ‘μυστικού πολέμου’.


Στη διάρκεια του πολέμου, πολλά αγγεία επλήγησαν από τις αμερικανικές βόμβες. Ορισμένα μικρά αγγεία τα πήραν συλλέκτες, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες κομμάτια που κατανέμονται σε ομάδες μεγέθους. Σε μια τοποθεσία, στην Θονγ Χάι Χιν, υπάρχει το μεγαλύτερο λίθινο αγγείο.Σχετικά με τα αγγεία λίγα είναι γνωστά. Αλλά, κανείς δεν γνωρίζει πως έχουν φθάσει στις κορυφές των βουνών και σε τι χρησίμευαν.


Ορισμένοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα αγγεία ήταν γιγάντια χωνευτήρια νεκρών. Υπάρχει, επίσης, η υπόθεση ότι χρησιμοποιούνταν για αποθήκευση οίνου ή ρυζιού.
Οι επιστήμονες λένε ότι τα αγγεία αυτά είναι ηλικίας 2.500 έως 3.000 ετών, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου