Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Το Human Connectome project: “η Συμφωνία μέσα στον εγκέφαλό σας»




Μετά το γονιδίωμα και το μικροβίωμα, έρχεται το αμερικάνικο Human Connectome Project, μια τεράστια επιστημονική πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2009 με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Στόχος της η χαρτογράφηση με μεγάλη ακρίβεια των νευρωνικών διασυνδέσεων του ζωντανού εγκεφάλου και η γραφιστική απόδοση των ηλεκτρικών σημάτων που το διαπερνούν και γεννούν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και την συμπεριφορά. Υποστηρίζεται από δυο μεγάλα consortia ερευνητικών ινστιτούτων και χρηματοδοτείται από το 2010 έως το 2015 με συνολικά 40 εκατομμύρια δολλάρια! Όπως γράφει ο διευθυντής του NIH, Dr Francis Collins, σε άρθροτου, από το οποίο δανειστήκαμε τον τίτλο:


Για ένα διάστημα, οι νευροεπιστήμονες μπόρεσαν να προσεγγίσουν τις κύριες λειτουργίες ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου μελετώντας ασθενείς με εγκεφαλικές κακώσεις, εγκεφαλικούς όγκους και νευρολογικές παθήσεις ή μετρώντας το επίπεδο οξυγόνου ή τον ρυθμό κατανάλωσης γλυκόζης σε υγιείς ασθενείς που επιδίδονταν σε ορισμένες δραστηριότητες. Όμως τα συμπεράσματα θεωρούνται απλουστευμένα. Με την ανάπτυξη της πληροφορικής, των μαθηματικών και με τις δυνατότητες απεικόνισης των δεδομένων (data visualization) ανοίγει ο δρόμος για να μελετηθεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος ως ολόκληρο όργανο και με λεπτομέρειες που δεν είχαμε διανοηθεί ποτέ ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σε ζωντανό άνθρωπο.





Με τη βοήθεια 1200 εθελοντών που ο καθένας τους περνά 10 ώρες εντός εργαστηρίου υποβαλλόμενος είτε σε τεστ είτε σε σκαναρίσματα, δημιουργείται μια βάση δεδομένων γύρω από τη δομή και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και σε συνδυασμό με ψυχολογικά, νοητικά και γενετικά χαρακτηριστικά. Χτίζεται έτσι μια χαρτογράφηση με μεγάλες δυνατότητες εστίασης, μεγέθυνσης και ευκρίνειας που επιτρέπει την μοναδική γραφιστική περιήγηση στον εγκέφαλο κατά μήκος κυρίων εγκεφαλικών οδών. Επιτρέπει επίσης τησύγκριση μεταξύ τους, την εστίαση ώστε να μπορούν να διερευνηθούν τα κύτταρα που την αποτελούν και οι λειτουργίες που εξυπηρετεί.

Η απεικόνιση σήμερα γίνεται μέσω diffusion imaging, μια νέα τεχνική, η οποία μετράει τον τρόπο με τον οποίο το νερό διαχέεται κατά μήκος των νευρικών ινών στον εγκέφαλο, δημιουργώντας αυτές τις εντυπωσιακές εικόνες των δομικών συνδέσμων του εγκεφάλου.









ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου