Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Αλγόριθμος προβλέπει την επιτυχία βιβλίων.



Έναν αλγόριθμο ο οποίος μπορεί να αναλύσει ένα βιβλίο και να προβλέψει με ποσοστό επιτυχίας 84% εάν θα σημειώσει ή όχι εμπορική επιτυχία ανέπτυξαν επιστήμονες του Stony Brook University στη Ν. Υόρκη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, για τους σκοπούς του αλγορίθμου χρησιμοποιήθηκε η στατιστική στυλομετρία: μία τεχνική που εξετάζει τη χρήση λέξεων και γραμματικής, η οποία αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, αν και η επιτυχία ενός βιβλίου καθορίζεται από ένα εύρος παραγόντων, όπως η ενδιαφέρουσα θεματολογία, η καινοτομία, το στιλ γραφής, και η ιστορία, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, πιο «εξωτερικοί» παράγοντες που παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο. Στο πλαίσιο της έρευνας, «κατέβασαν» κλασικά βιβλία (από επιστημονική φαντασία μέχρι ποίηση) από το αρχείο του Project Gutenberg, και στη συνέχεια ανέλυσαν τα κείμενά τους με τον αλγόριθμο, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με στοιχεία που υπήρχαν για την εμπορική τους επιτυχία.

Όπως διαπιστώθηκε, οι προβλέψεις όσον αφορά στην επιτυχία των βιβλίων είχαν ποσοστό επιτυχίας 84%. Ειδικότερα, βρέθηκαν κάποιες «τάσεις» που χαρακτηρίζουν επιτυχημένα βιβλία, όπως η αυξημένη χρήση συνδετικών λέξεων («και», «αλλά»), καθώς και ουσιαστικών και επιθέτων.

Τα λιγότερο επιτυχημένα έργα χαρακτηρίζονταν από μεγαλύτερη χρήση ρημάτων και επιρρημάτων, ενώ βασίζονταν επίσης πολύ σε λέξεις οι οποίες παρουσιάζουν ξεκάθαρα ενέργειες και συναισθήματα («ήθελε», «πήρε», «υποσχέθηκε»), τη στιγμή που στα επιτυχημένα βιβλία παρατηρείται «προτίμηση» προς ρήματα τα οποία περιγράφουν νοητικές διεργασίες («αναγνώρισε» , «θυμήθηκε»).

Συντελεστές της έρευνας (Success with Style: Using Writing Style to Predict the Success of Novels) ήταν οι Βίκας Γκαντζιγκούντε Γκασόκ, Σονγκ Φενγκ και Γετζίν Τσόι, του τμήματος Επιστημών Υπολογιστή του πανεπιστημίου. Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Association of Computational Linguistics. Σύμφωνα με τον Γετζίν Τσόι, πρόκειται για την πρώτη έρευνα που παρέχει στοιχεία σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ του ύφους γραφής και της επιτυχίας έργων λογοτεχνίας.

«Παλαιότερες έρευνες είχαν επίσης αναζητήσει την μυστική “συνταγή” των επιτυχημένων βιβλίων. Αλλά οι περισσότερες από αυτές ήταν ποιοτικές, βασισμένες σε μερικές δεκάδες βιβλία και επικεντρώνονταν κυρίως σε υλικό υψηλού επιπέδου, - τους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών και ανταγωνιστών και την πλοκή. Η έρευνά μας εξετάζει μια σημαντικά μεγαλύτερη συλλογή – 800 βιβλία- από πολλαπλά είδη, παρέχοντας εικόνα σχετικά με λεξιλογικές, συντακτικές και εκφραστικές τάσεις που χαρακτηρίζουν τα ύφη γραφής τα οποία συναντώνται σε επιτυχημένα έργα λογοτεχνίας» αναφέρει σχετικά στην Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου