Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Εντοπίστηκαν ίχνη χαμένου Ιερού του Απόλλωνα στον Εύξεινο Πόντο


Σωζόπολη- Βουλγαρία. Ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε νέα ευρήματα σε ένα μικρό νησί απέναντι από την ακτή του Εύξεινου Πόντου, κοντά στη Σωζόπολη της Βουλγαρίας.
Ευρήματα, τα οποία μπορούν να ρίξουν φως για την τοποθεσία και τα χαρακτηριστικά ενός χαμένου ναού του Απόλλωνα, που χτίσθηκε από τους αρχαίους Έλληνες, στα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα.


Η νήσος του Αγίου Ιωάννη όπως ονομάζεται σήμερα


Επιγραφικές πηγές τεκμηριώνουν ότι ένας ναός του Απόλλωνα είχε δημιουργηθεί κοντά στην αρχαία ελληνική αποικία της Απολλωνίας Ποντικής (το Πόντου), η οποία βρίσκεται κοντά στη σημερινή Σωζόπολη.

Βουστροφηδόν επιγραφή από την Απολλωνία, 6ος αι. Π.Χ.


Ωστόσο, δεν
υπήρξε καμία ένδειξη που στην πραγματικότητα βρισκόταν ο ναός, έως ότου, πρόσφατα, μια αρχαιολογική αποστολή υπό τη διεύθυνση της Χριστίνας Παναγιώτοβας (Кристина Панайотова) του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Μουσείου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, έφερε στο φως ένα τμήμα κεραμικής, της Ελληνικής Ανατολικής Τεχνοτροπίας, με μια επιγραφική αφιέρωση στον θεό Απόλλωνα, στην αρχαϊκή ελληνική.
 
"ΗΓΗΜΩΝ"


Ο αρχαίος ναός ήταν διάσημος για έναν άλλο λόγο: Μπροστά από το ναό, ήταν ένα κολοσσιαίο υψηλό χάλκινο άγαλμα του Απόλλωνα, ύψους 13 μέτρων, που τοποθετήθηκε και αφιερώθηκε στον Απόλλωνα τον Θεραπευτή, θεότητα προστάτης της Απολλωνίας Ποντικής

.«Το έτος 72 π.Χ. οι Ρωμαίοι υπό τον Μάρκο Λούκουλλο λεηλάτησαν την πόλη και το κολοσσιαίο γλυπτό μεταφέρθηκε στη Ρώμη ως τρόπαιο», δήλωσε η Παναγιώτοβα ,τότε, κατά την καλοκαιρινή (2014) ανασκαφική έρευνα στο νησί.

«Είχε εκτεθεί επί αρκετούς αιώνες στο λόφο του Καπιτωλίου», σύμφωνα με ιστορικές πηγές και χάθηκε μετά την έλευση της χριστιανικής εποχής, καθώς και η ακριβής τοποθεσία του αρχαίου ναού.Η αρχαιολογική ομάδα της Παναγιώτοβα διεξάγουν ανασκαφές στο χώρο από το 2009 και έχουν μέχρι στιγμής αποκαλυφθεί στοιχεία του ελληνικού οικισμού, τα οποία πηγαίνουν χρονολογικά πιο πίσω στον 7ο π.Χ. με αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα καθώς και ένα συγκρότημα ναού αρχαϊκής ελληνικής τεχνοτροπίας, όπου πιθανολογείται ο χαμένος ναός του Απόλλωνα.Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν ερείπια ενός ναού της Ελληνιστικής Περιόδου του 4ου π.Χ.αιώνα. Υπάρχει ένα αρχαίος ελληνικός θόλος, ένα αρχαίο ελληνικό χυτήριο χαλκού, μια πρώιμη βυζαντινή βασιλική νεκρόπολη και δύο τελετουργικοί χώροι που περιέχουν πολλά αντικείμενα, αρκετοί τάφοι παλαιοχριστιανικής εποχής του 5ου αιώνα και πολλά άλλα ευρήματα.

  
Ασημένια νομίσματα της Απολλωνίας Pontika στη Θράκη, με καραβίδες, άγκυρες, και γοργόνειο (Γοργούς κεφάλι).


Η Απολλωνία Ποντική θεωρείται από τις πρώτους αστικούς ελληνικούς οικισμούς στη Δυτική Ακτή του Ευξείνου Πόντου.
Η πόλη πήρε το όνομά της προς τιμή του πολιούχου Θεού Απόλλωνα και ιδρύθηκε από τον φιλόσοφο Αναξίμανδρο με Μιλήσιους αποίκους γύρω στο 610 π.Χ.
Έγινε ένα σημαντικό κέντρο εμπορίου μεταξύ Αιγαίου και Εύξεινου Πόντου . Ήταν μια πόλη ισχυρή, ευημερούσα και ανεξάρτητη επί αιώνες, όταν τελικά κατακτήθηκε από τις ρωμαϊκές λεγεώνες υπό τον Μάρκο Λούκουλλο το 72 π.Χ., ο οποίος τη λήστεψε και την κατέστρεψε.

Στη συνέχεια επί ρωμαϊκών χρόνων αναφέρεται ως Apollonia Magna ή Μεγάλη Απολλωνία. Το όνομά της άλλαξε σε Σωζόπολη κατά τη διάρκεια του εκχριστιανισμού της πόλης τον 4ο αιώνα- πιθανόν για να μην θυμίζει την ελληνική θεότητα.

ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου