Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ξεχείλισε και ... το ιστορικό σπήλαιο!
Σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο σε σπήλαιο - Ο Χώνος ή Νυχτεριδόσπηλιο, μετά τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, δέχεται εισροές μεγάλου όγκου νερούΈνα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που οι κάτοικοι του Σάρχου Μαλεβιζίου είχαν τουλάχιστον 40 χρόνια να δουν, αντίκρυσαν σήμερα στο σπήλαιο της περιοχης. Το Σπήλαιο Σάρχου ή Χώνος ή Νυχτεριδόσπηλιο βρίσκεται στα δυτικά του χωριού Σάρχου, σε υψόμετρο 276m και μετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις δέχτηκε μεγάλο όγκο νερού, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ένα φαινόμενο που δε συμβαίνει παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Το σπήλαιο "άνοιξε" και κυβικά νερού "τρέχουν" μέσα σε αυτό, καθώς αποτελεί έναν παλιό "αγωγό" μέσω του οποίου διοχετεύονται τα νερά του όρους Ίδη στα βόρεια παράλια. Το ενεργό τμήμα δέχεται εισροές νερού σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις και φαίνεται ότι οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις.Το σπήλαιο αποτελεί τόπο κατοικίας για τρία σημαντικά είδη νυχτερίδων της Κρήτης. Άλλωστε πολλοί το ονομάζουν νυχτεριδόσπηλιο.


Το σπήλαιο χωρίζεται σε δύο τμήματα.  


Το πρώτο τμήμα ξεκινά από την είσοδο και εκτείνεται 780μ. σε μήκος και 130μ. σε βάθος και είναι το ενεργό τμήμα του σπηλαίου που δέχεται εισροές νερού σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. 


Το δεύτερο τμήμα ξεκινά από το τέλος της προηγούμενης και εκτείνεται σε όλο το μήκος του σπηλαίου μέχρι το βάθος των 228μ. Πρόκειται για το εποχικά ενεργό δίκτυο όπου υπάρχει έντονη ροή νερού σε περιόδους βροχοπτώσεων, γεγονός που το καθιστά αρκετά επικίνδυνο.
 Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το Νοέμβριο του 2003, το σπήλαιο έγινε γνωστό πανελλαδικά για τηνπολύ δύσκολη επιχείρηση απεγκλωβισμού 3 σπηλαιολόγων, οι οποίοιπαγιδεύτηκαν στο σπήλαιο μετά από βροχόπτωση
Η επιχείρηση διάσωσης διήρκησε 4 μέρες και ήταν πολύ δύσκολη.

Το σπήλαιο ονομάζεται και Χώνος, καθώς ουσιαστικά αποτελεί μια καταβόθρα που αποστραγγίζει τρεχούμενα νερά μέσα από τα χάσματα που βρίσκονται στο «Κρουσανιώτικο Λιβάδι» και το «Βρωμονερό»

Την περίοδο έντονων βροχοπτώσεων, μεγάλες ποσότητες νερού εισρέουν στο σπήλαιο μέσα από τα κατώτερα στρώματά του και πλημμυρίζουν τους αγωγούς του από κάτω προς τα πάνω.

FLASH_417_355

 Ο Χώνος είναι η κλασική περίπτωση πηγής τύπου «υπό πίεση», καθώς π.χ. το 1975 έβγαζε νερό ποσότητας 23 κυβικών μέτρων από την είσοδο. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αγωγούς τροφοδοσίας της πηγής του Αλμυρού που απέχει από το Σάρχο μόλις 13,5 χλμ.


Το σπήλαιο επισκέπτονταν ανέκαθεν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, είτε οι βοσκοί είτε για προστασία. Έχει μεγάλη ιστορική σημασία καθώς κατά τη διάρκεια των επαναστάσεων κατά των Τούρκων οι κάτοικοι το χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο από το 1746-1896.

Ειδικά στην επανάσταση του 1866-69, είχαν καταφύγει στο Χώνο τα γυναικόπαιδα του χωριού για να σωθούν. Η αποτυχία των Τούρκων να κάψουν το σπήλαιο με τα γυναικόπαιδα, τους ανάγκασε να υπογράψουν τιμητικό πρωτόκολλο με τον επικεφαλής της φρούρησης του σπηλαίου Ι. Φιλιππάκη. 
Το γεγονός αυτό είχε ευνοϊκό αντίκτυπο στον κρητικό αγώνα.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Μαλεβιζίου "η μεγάλη ποσότητα χιονιού και οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων στους ορεινούς όγκους, «κατέβασαν» εκατομμύρια κυβικά νερού τα οποία αναβλύζουν μέσα από το σπήλαιο και καταλήγουν σε παρακείμενο ποταμό. Το φαινόμενο όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει τον θαυμασμό κατοίκων αλλά και επισκεπτών που επισκέπτονται το σπήλαιο, με τους παλαιότερους να αναφέρουν ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί πριν από 40 περίπου χρόνια.

Η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου εφιστά την προσοχή στους επισκέπτες του σπηλαίου, τονίζοντας την επικινδυνότητα του φαινομένου, καθώς η ορμή του νερού είναι ιδιαίτερα δυνατή με κίνδυνο να υπάρξει ατύχημα".ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου