Καλλιτεχνική απεικόνιση του παμφάγου θηλαστικού που ζούσε στα δέντρα την εποχή των δεινοσαύρων. Credit: (University of Chicago)
Μέχρι πρόσφατα η κρατούσα θεωρία ήταν πως ο δρόμος για την εμφάνιση και εξάπλωση των θηλαστικών στη Γη άνοιξε μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων αφού προηγουμένως ήταν αδύνατον να επιβιώσουν.
Ομως τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να ανακαλύπτονται απολιθώματα κάποιων θηλαστικών που ζούσαν την εποχή των δεινοσαύρων. Ανακαλύφθηκαν στην Κίνα άλλα δύο είδη θηλαστικών που ζούσαν πριν από περίπου 160 εκ. έτη.
Η ανακάλυψη είναι σημαντική γιατί αποδεικνύει ότι τελικά υπήρχε πολύ μεγαλύτερη ποικιλομορφία θηλαστικών την εποχή των δεινοσαύρων από όσο πιστεύαμε.
Τα νέα είδη
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου ανακάλυψαν τα απολιθώματα δύο διαφορετικών θηλαστικών με μέγεθος και χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα των άλλων θηλαστικών της ίδιας περιόδου. Το ένα είδος ονομάστηκε Agilodocodon scansorius και, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν παμφάγο. Οπως και τα υπόλοιπα είδη θηλαστικών εκείνης της εποχής, έτσι και αυτό, σκαρφάλωνε στα δέντρα και περνούσε εκεί, όπως φαίνεται, τον περισσότερο χρόνο του για να αποφεύγει τους αντιπάλους του. Το άλλο και πιο ενδιαφέρον είδος ονομάστηκε Docofossor, ζούσε στο έδαφος, είχε μέγεθος τυφλοπόντικα με ικανότητα να σκάβει το έδαφος. Το θηλαστικό αυτό τρεφόταν με έντομα. Η ανακάλυψη που ανοίγει νέους δρόμους στην ιστορία των θηλαστικών στον πλανήτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου