Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Ψήφισμα της Ευρωβουλής για τους ομαδικούς τάφους αγνοουμένων στα κατεχόμενα


Ψήφισμα της Ευρωβουλής για τους ομαδικούς τάφους αγνοουμένων στα κατεχόμενα


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την Πέμπτη ψήφισμα που κατέθεσαν από κοινού όλες οι πολιτικές ομάδες σχετικά με τους ομαδικούς τάφους αγνοουμένων της Άσσιας στο χωριό Ορνίθι στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Το κείμενο καλεί την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τη μετακίνηση των λειψάνων από τους ομαδικούς τάφους, να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο και να αποζημιώσει τις οικογένειες των αγνοουμένων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε τη μετατόπιση λειψάνων στο χωριό Ορνίθι, όπου πραγματοποιήθηκε εκταφή σε τέσσερις χώρους ταφής, δύο εκ των οποίων ήταν πηγάδια και χώροι ομαδικής ταφής, ενώ υπάρχουν και στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι οι δύο ομαδικοί τάφοι είχαν ανοιχθεί στο παρελθόν και ότι οι σοροί αφαιρέθηκαν σκόπιμα και μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία.

Στο κείμενό του υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή, καθώς και άλλες παρόμοιες ενέργειες, συνιστούν απόλυτη έλλειψη σεβασμού έναντι των αγνοουμένων και κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των οικογενειών τους να μάθουν επιτέλους τις πραγματικές συνθήκες θανάτου των αγαπημένων τους προσώπων.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την άμεση και πλήρη εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση «να σταματήσει αμέσως τη μετακίνηση των λειψάνων από τους ομαδικούς τάφους και να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τις αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)» και «να τηρήσει πλήρως την υποχρέωσή της, μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, για αποζημίωση των οικογενειών των αγνοουμένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου