Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

"Διέρρευσαν" τα ευρήματα των Αντικυθήρων(ΒΙΝΤΕΟ)Ένα χάλκινο δόρυ μήκους 2,20 μέτρων, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια άγκυρα, τα μεταλλικά τμήματα μιας κλίνης και μια συστάδα αμφορέων έφερε στο φως η νέα αρχαιολογική έρευνα που βρίσκεται εν εξελίξει στον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου.
Θησαυροί που μοιάζουν ίσως μικροί, αν αναλογιστεί κανείς ότι το εμπορικό πλοίο που ναυάγησε στην ανατολική ακτή των Αντικυθήρων μεταξύ του 75 και του 50 π.Χ μετέφερε εμπόρευμα βάρους 300 τόνων. Ικανοί όμως να "πουν" πολλά για όσα κρύβονται στο ξύλινο σκαρί που ήταν φορτωμένο με πολύτιμα εμπορεύματα από την Ανατολή και προορισμό τις επαύλεις πλουσίων στη Ρώμη και στο οποίο επέστρεψε διεθνής ερευνητική ομάδα 38 χρόνια μετά τον Ζακ Ιβ Κουστό.Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, τα ίχνη ενός αγάλματος δείχνει το χάλκινο δόρυ που ήδη έχει ανελκυστεί από τον βυθό, καθώς δεν φαίνεται να συνανήκει σε κανένα από τα ήδη γνωστά που βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Η διαπίστωση αυτή γεννά ελπίδες για τον εντοπισμό ενός νέου έργου τέχνης και οι ερευνητές έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να βρουν το άγαλμα από το οποίο προέρχεται το δόρυ, καθώς έχουν ήδη επισημάνει στο πλάτωμα, όπου έχει "αράξει" το πλοίο, πολλούς ανερμήνευτους εκ πρώτης όψεως μεγάλους όγκους καλυμμένους με μικροοργανισμούς της θάλασσας και επίπαγο, οι οποίοι "χτυπούν" όταν τους πλησιάζει ο ανιχνευτής μετάλλου.

Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η δήλωση της προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελικής Σίμωσι που υποστήριξε ότι περιμένει να βρεθούν "καλλιτεχνικά ανάλογα του Εφήβου".

Η τραγική ιστορία πίσω από το χρυσό δαχτυλίδι

Μια τραγική ιστορία εκτιμούν οι ερευνητές ότι βρίσκεται πίσω από το χρυσό δαχτυλίδι. Δεν αποκλείεται να ανήκε σε επιβάτιδα του πλοίου, μέλλουσα νύφη που είχε ξεκινήσει από την Ασία, έχοντας φορτώσει στο πλοίο τα προικιά της για να πάει και να παντρευτεί στην Ιταλία. Εικασία που βασίζεται στο γεγονός ότι το δαχτυλίδι βρέθηκε σε γυναικείο σκελετό, γύρω από τον οποίο έχουν εντοπιστεί διάσπαρτα κι άλλα κοσμήματα.
New Finds on the Antikythera Shipwreck 8
Δεν είναι ωστόσο γνωστό αν μέσα στα προικιά συμπεριλαμβανόταν η χάλκινη κλίνη-ανάκλιντρο ανάλογη με κείνη που έχουν ήδη βρεθεί στις προηγούμενες έρευνες στο ναυάγιο τόσο το 1900-1901 όσο και το 1976 όταν καταδύθηκε στα Αντικύθηρα ο Ζακ Ιβ Κουστό.

Παράλληλα, εντυπωσιακές είναι και οι συστάδες πήλινων αγγείων που εντοπίστηκαν σε απόσταση 200 μ. από το πλοίο. Αμφορείς τοποθετημένοι στη σειρά, που μετέφεραν πιθανόν λάδι και κρασί προς πώληση βρέθηκαν όπως ακριβώς ήταν τοποθετημένοι για την ασφαλή μετακίνησή τους. Η ανακάλυψή τους ωστόσο έχει διχάσει την επιστημονική ομάδα, καθώς η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων εκτιμά ότι το πλοίο κόπηκε σε κομμάτια και ότι οι συγκεκριμένοι αμφορείς κύλησαν σε άλλο σημείο, αλλά αποτελούν μέρος του φορτίου του.

Οι αμερικανοί συνεργάτες της κ.α Σίμωσι από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Γουντς Χόουλ της Μασαχουσέτης με επικεφαλής τον Μπρένταν Φόλει, εκτιμούν ότι τα αγγεία ανήκουν σε δεύτερο πλοίο το οποίο συνόδευε το πρώτο κι έπεσε και αυτό θύμα της καταιγίδας με τους έντονους ανατολικούς ή βορειοανατολικούς ανέμους που έστειλε στον βυθό και το πρώτο πλοίο.

Αυτά τα ευρήματα είναι τα πρώτα που έρχονται στην επιφάνεια μετά την ανασκαφική έρευνα του 1976 και επρόκειτο να παρουσιαστούν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στα Κύθηρα, σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από την διεθνή ερευνητική ομάδα και τους χορηγούς της – όπου μάλιστα είχαν κληθεί πάρα πολλοί επιστήμονες και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης – αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
ANTI

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού απαγόρευσε κάθε είδους ανακοίνωση προκειμένου να προβεί ο ίδιος ο υπουργός κ. Κώστας Τασούλας επισήμως σε ανακοινώσεις την προσεχή εβδομάδα. Ωστόσο, αν και το οπτικοακουστικό υλικό με τα ευρήματα μπορεί να μην προβλήθηκε τη στιγμή που είχε προγραμματιστεί, πάντως δεν έμεινε κρυφό.ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ:
http://greece.greekreporter.com
http://edition.cnn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου