Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

«Μη μου τους Άγγλους τάραττε»-Η πικρή αλήθεια της κλοπής των μαρμάρων

«Μη μου τους Άγγλους τάραττε»-Η πικρή αλήθεια της κλοπής των μαρμάρων



Η Αμάλ Αλαμουντίν έβγαλε το «πιστόλι» της



Μία πικρή αλήθεια αποκαλύπτεται μέσα από την επίσκεψη της διάσημης δικηγόρου Αμάλ Αλαμουντίν στην Ελλάδα (της συζύγου του Τζορτζ Κλούνεϊ) μαζί με τρεις κορυφαίους Άγγλους δικηγόρους, για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο.

Μετά τον αγώνα της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, που σταμάτησε με το θάνατό της, όλες οι κυβερνήσεις (Κ. Σημίτη, Κ. Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά) δεν τόλμησαν να ασχοληθούν με το μεγάλο αυτό εθνικό θέμα για να μη διαταραχθούν οι… ελληνοβρετανικές σχέσεις.

Ο αδελφός της Μελίνας, ο κ. Σπύρος Μερκούρης, ο οποίος συνεχίζει και σήμερα τις προσπάθειες της αδελφής του, μου αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει καν το νομικό πλαίσιο από ελληνικής πλευράς για τη διεκδίκηση των μαρμάρων και αυτό ακριβώς το νομικό πλαίσιο θα δημιουργήσει τώρα η Αμάλ Αλαμουντίν με τους δικηγόρους συνεργάτες της, που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα.

Όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις των 20 ετών, όχι μόνο δεν στήριξαν και δεν βοήθησαν κάθε προσπάθεια της Επιτροπής Διεκδίκησης των μαρμάρων, αλλά παρασκηνιακά «πάγωναν» κάθε κίνηση από ελληνικής πλευράς για να μην διαταραχθούν οι σχέσεις Ελλάδας-Αγγλίας.

Η Αμάλ Αλαμουντίν και το παγκοσμίου φήμης δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers στο οποίο εργάζεται θα προτείνουν στον υπουργό Πολιτισμού, κ. Κ. Τασούλα να αναλάβουν αφιλοκερδώς της νομική εκπροσώπηση της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο και έναντι της Αγγλίας, για την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, και σε προσωπικό επίπεδο η Αμάλ που λατρεύει τη χώρα μας και εκμεταλλευόμενη την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα που της προσφέρει ο γάμος της με τον επίσης φιλέλληνα Τζορτζ Κλούνεϊ, αναλαμβάνει παγκόσμια εκστρατεία για τη συμμετοχή και άλλων προσωπικοτήτων από όλον τον πλανήτη για την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα.

Φυσικά, η ελληνική κυβέρνηση μπροστά σε αυτή την αναπάντεχη πρωτοβουλία της Αγγλολιβανέζας δικηγόρου Αλαμουντίν-Κλούνεϊ είναι πλέον υποχρεωμένη να στηρίξει με κάθε μέσο την προσπάθεια αυτή, αφήνοντας κατά μέρος τη μέχρι σήμερα πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, που είχε βάση της το «μη μου τους Άγγλους τάραττε».

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου