Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Η... επανάσταση της ενέργειας ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη



Δημιουργούμε επανάσταση στην τεχνολογία της ενέργειας , η οποία ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο Διευθυντής Ravi Siha του Ινστιτούτου Προηγμένης Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Surrey του Ηνωμένου Βασιλείου .

Ερευνητές όπως ο Μιχάλης Μπελιάτης από το Πανεπιστήμιο του Surrey που εξειδικεύεται στη δημιουργία νανοδομών για τα νέου τύπου φωτοβολταϊκά, ο Λευθέρης Λιδωρίκης από Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα Υλικών Επιστήμης και Μηχανολογίας και δεκάδες ακόμη από ολόκληρη την Ευρώπη, δημιουργούν τη νέα τεχολογία εκτυπωμένης ενέργειας που θα παράγεται στην πιλοτική μονάδα της Θεσσαλονίκης.

"Το όνειρό μας είναι η φθηνή ενέργεια. Δημιουργούμε νέα οργανικά υλικά με βάση τον άνθρακα, άπειρες εφαρμογές και άπειρες εφαρμογές. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε την απόδοση", λένε.


Τα οργανικά ηλεκτρονικά που αποτελούν τα νέα ανταγωνιστικά υλικά έχουν ως βάση τους τον άνθρακα και γι αυτό είναι πολύ φθηνά. Με τη χρήση της νανοτεχνολογίας οι επιστήμονες έδωσαν στα υλικά νέες ιδιότητες και ταυτόχρονα μοναδικές ιδιότητες κάνοντάς τα λειτουργικά. Έτσι στο τελικό προϊόν για παράδειγμα κυκλώματα ενέργειας που παράγονται με βάση αυτή την καινοτομία μπορούν να φορεθούν, να γίνουν πανιά που θα φορτίζουν μπαταρίες, να επικαλύψουν επιφάνειες κτιρίων μονώνονντάς τις παράλληλα..

Όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες σε 4-5 χρόνια τα πρώτα προϊόντα που θα παραχθούν στη γραμμή της Θεσσαλονίκης θα ξεκινούν το ελπιδοφόρο ταξίδι τους για την αγορά. Η ΕΕ πάντως έχει επενδύσει πολλά στη νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο με στόχο: Τη μείωση σπατάλης πρώτων υλών και τη μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση.

Τρεις πιλοτικές γραμμές παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών στη Θεσσαλονίκη

Στο τέλος του 2014 με αρχές του 2015 θα βρίσκονται σε λειτουργία οι τρεις πιλοτικές μονάδες παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών στην περιοχή του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης σε ειδικό χώρο 1500 τ.μ. Παράλληλα δημιουργούνται στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στη Κρήτη τρία HUB Νανοτεχνολογίας, τα οποία υποστηρίζει η ΓΓΕΤ μέσω χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ. Στόχος είναι μεταξύ άλλων η παραγωγή καινοτομίας και η παραγωγή πιστοποιημένων υπηρεσιών.


Τα παραπάνω ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Πολυγεγονότος NANOTEXNOLOGY 2014 που έγινε στις 5 Ιουλίου με το Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας και ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουλίου.

http://www.nanotexnology.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου