Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Tαραχές στην Ιερουσαλήμ μετά το κλείσιμο της Πλατείας των Τζαμιών



Ένταση επικρατεί και πάλι στην Ιερουσαλήμ μετά τη δολοφονία από την Ισραηλινή αστυνομία ενός Παλαιστινίου ο οποίος θεωρούνταν ύποπτος για τον τραυματισμό, λίγες ώρες νωρίτερα, ενός επιφανή ακροδεξιού Ισραηλινού ακτιβιστή.


Ο Παλαιστίνιος, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών όταν εκείνοι περικύκλωσαν το σπίτι του, θεωρήθηκε υπεύθυνος για τον τραυματισμό του ραβίνου Γεχούντα Γκλιγκ τη στιγμή που εκείνος έβγαινε από κτίριο όπου διεξαγόταν ένα συνέδριο με σκοπό την προώθηση της εκστρατείας για να επιτρέπεται στους Εβραίους να προσεύχονται στο Όρος του Ναού.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας άνδρας που επέβαινε σε μοτοσικλέτα πυροβόλησε και τραυμάτισε τον 50χρονο ακτιβιστή, ένας από τα πιο γνωστά στελέχη του ακροδεξιού κινήματος, έξω από το Κέντρο Κληρονομιάς.

Μετά την επίθεση ο δράστης διέφυγε και λίγες ώρες αργότερα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι περικύκλωσε το πρωί της Πέμπτης το σπίτι ενός υπόπτου, το οποίο βρισκόταν στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Επρόκειτο για τον Μοατέζ Χιγκάζι, ο οποίος είχε πρόσφατα αποφυλακιστεί. Η αστυνομία υποστήριξε ότι ο ύποπτος άνοιξε πυρ και οι δυνάμεις της απάντησαν, με αποτέλεσμα το θάνατο του υπόπτου.


Ο Γεχούντα Γκλικ δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια υπέρ του να μπορούν οι εβραίοι να προσεύονται πάνω στο Όρος του Ναού, τον ιερότερο τόπο του ιουδαϊσμού όπου βρίσκεται η Πλατεία των Τζαμιών, ο τρίτος ιερότερος χώρος του ισλάμ.



Αμπάς: «Κήρυξη πολέμου»
Ο θάνατος του Παλαιστινίου, αλλά κυρίως η απόφαση της αστυνομίας να κλείσει την Πλατεία των Τζαμιών για όλους τους πιστούς και τους ταξιδιώτες οδήγησαν στην πυροδότηση νέων αναταραχών, με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να χαρακτηρίζει «κήρυξη πολέμου» προς τους Παλαιστίνιους και τους μουσουλμάνους το κλείσιμο της Πλατείας των Τζαμιών από το Ισραήλ και τις πρόσφατες ισραηλινές ενέργειες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.



«Η συνέχιση των επιθέσεων αυτών και η συγκεκριμένη επικίνδυνη κλιμάκωση από το Ισραήλ συνιστούν κήρυξη πολέμου στον παλαιστινιακό λαό, στους αγίους τόπους του, και στο αραβικό και μουσουλμανικό έθνος», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.




Ο πρόεδρος Αμπάς απηύθυνε έκκληση για την ανάληψη «άμεσης δράσης» από τη διεθνή κοινότητα ώστε να σταματήσουν οι ισραηλινές ενέργειες.

«Θεωρούμε υπεύθυνη την ισραηλινή κυβέρνηση για την επικίνδυνη αυτή κλιμάκωση στην κατεχόμενη πόλη της Ιερουσαλήμ που κορυφώνεται με το κλείσιμο της Πλατείας των Τζαμιών σήμερα το πρωί. Η απόφαση αυτή συνιστά μια επικίνδυνη πράξη και ευθεία πρόκληση, αιτία έντασης και αστάθειας», δήλωσε ο Αμπάς, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ισχυρές αστυνομικές ενισχύσεις από Νετανιάχου
Μετά το περιστατικό εξαγριωμένοι Παλαιστίνιοι άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες κατά αστυνομικών και να καίνε λάστιχα, γεγονός που έκανε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δώσει εντολή για την ανάπτυξη «ισχυρών αστυνομικών ενισχύσεων», κατηγορώντας παράλληλα τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για «υποκίνηση» των ταραχών.

«Έδωσα εντολή για την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων κατάλληλα εξοπλισμένων για να εγγυηθούν την ασφάλεια στην Ιερουσαλήμ», τόνισε ο Νετανιάχου στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σειρά υποκινήσεων από ριζοσπαστικά ισλαμιστικά στοιχεία και από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπού Μάζεν (Μαχμούντ Αμπάς) που είπε ότι πρέπει να εμποδιστούν με όλα τα μέσα οι εβραίοι να ανεβούν στο Όρος του Ναού», όπως ονομάζουν οι εβραίοι την Πλατεία των Τζαμιών στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Νετανιάχου δήλωσε εκ νέου ότι ουδεμία πρόθεση έχει να αλλάξει τους κανόνες που διέπουν το καθεστώς στην Πλατεία των Τζαμιών –τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα– και που επιτρέπουν στους εβραίους να μεταβαίνουν εκεί αλλά τους απαγορεύουν να προσευχηθούν στο σημείο αυτό.

Εξέφρασε επίσης την άρνησή του να αλλάξει το νόμο όπως ζητούν εθνικιστές εβραίοι για να μπορούν να προσεύχονται στο Όρος του Ναού, τον ιερότερο τόπο του Ιουδαϊσμού, μεταξύ τους ο Γεχούντα Γκλικ, ο υπερεθνικιστής εβραίος ακτιβιστής που ήταν στόχος επίθεσης χθες βράδυ, της οποίας ο φερόμενος ως δράστης έπεσε νεκρός νωρίς σήμερα από πυρά ισραηλινών αστυνομικών.

Τέλος, κάλεσε τους εβραίους ακτιβιστές να μην προβούν σε αντίποινα κατά των Παλαιστινίων. «Καμιά από τις πλευρές δεν πρέπει να πάρει τη δικαιοσύνη στα χέρια της», τόνισε ενώ συνεχάρη την Σιν Μπετ, την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας, καθώς και την αστυνομία γιατί σκότωσαν τον Παλαιστίνιο ύποπτο
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου