Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Πειραματικό φάρμακο εκριζώνει τους καρκινικούς όγκους των πνευμόνων


















Το πειραματικό σκεύασμα OTS964 αποδεικνύεται αποτελεσματικό κατά του καρκίνου των πνευμόνων, όπως προκύπτει από τις δοκιμές που έγιναν σε πειραματόζωα στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Translational Medicine, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σικάγο, με επικεφαλής τον Δρ Γιουσούκε Νακαμούρα, πέτυχε εκρίζωση των καρκινικών όγκων του πνεύμονα σε ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε το OTS964.

Η πειραματική χορήγηση έγινε σε έξι τρωκτικά στα οποία είχαν εμφυτευθεί ένας εξαιρετικά επιθετικός καρκινικός όγκος των πνευμόνων. Όταν το μέγεθος του όγκου έφτασε τα 150 κυβικά χιλιοστά, οι επιστήμονες άρχισαν την ενδοφλέβια χορήγηση του OTS964 δύο φορές την εβδομάδα επί τρεις εβδομάδες.

Οι όγκοι συρρικνώθηκαν πολύ γρήγορα και συνέχισε η συρρίκνωσή τους ακόμη και μετά τη διακοπή της θεραπείας. Σε πέντε από τα έξι ποντίκια οι καρκινικοί όγκοι εξαφανίστηκαν τελείως σε 25 έως 29 ημέρες από την έναρξη της θεραπείας - χωρίς ορατές παρενέργειες.

Ανάλογη αποτελεσματικότητα παρατηρήθηκε και στη δεύτερη δοκιμή, που αφορούσε τη χορήγηση του ίδιου φαρμάκου από το στόμα κάθε μέρα επί δύο εβδομάδες. Και στα έξι ποντίκια υπήρξε πλήρης εξαφάνιση των καρκινικών όγκων στους πνεύμονες. Η μόνη παρενέργεια ήταν η μείωση του αριθμού των λευκοκυττάρων στο αίμα των πειραματόζωων μετά τη λήξη της θεραπείας, αλλά το πρόβλημα αποκαταστάθηκε μετά από δύο εβδομάδες.

Το OTS964 λειτουργεί αναστέλλοντας τη δράση της πρωτεΐνης ΤΟΡΚ, η οποία υπερπαράγεται σε αρκετά είδη καρκινικών όγκων, όπως των πνευμόνων και του μαστού. Χωρίς την εν λόγω πρωτεΐνη, τα καρκινικά κύτταρα αδυνατούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία κυτταρικής διαίρεσης και τελικά πεθαίνουν.

Οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη- στόχο πριν από μια σχεδόν δεκαετία, αλλά χρειάστηκε να δοκιμάσουν περίπου 300.000 φυσικές δραστικές ουσίες και πάνω από 1.000 συνθετικές μέχρι να καταλήξουν στο φάρμακο ΟΤS964.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε πλέον στα χέρια μας κάτι πολλά υποσχόμενο», δήλωσε ο Δρ Νακαμούρα και συμπλήρωσε ότι «είναι σπάνιο να δει κανείς πλήρη καταστροφή καρκινικών όγκων στα ποντίκια. Πολλά φάρμακα μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των όγκων, αλλά είναι ασυνήθιστο να βλέπει κανείς το ξερίζωμά τους. Κάτι τέτοιο σπανιότατα έχει αναφερθεί».

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι το πειραματικό σκεύασμα θα είναι χρήσιμο και σε άλλους όγκους, όπως του εγκεφάλου, του ήπατος, της ουροδόχου κύστης, καθώς και σε μερικά είδη λευχαιμίας. Ήδη, σε συνεργασία με ογκολόγους του Πανεπιστημίου του Σικάγο, σχεδιάζουν την πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους, η οποία θα ξεκινήσει έως το φθινόπωρο του 2015.

πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου