Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ξόρκια να προστατεύουν τον βασιλιά Ιάκωβο Α' από τις μάγισσες ανακάλυψαν αρχαιολόγοι


Μπροστά σε μια μυστηριώδη ανακάλυψη βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούσαν εργασίες σε ένα από τα ιστορικότερα και σημαντικότερα σπίτια της Μεγάλης Βρετανίας.
Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν μια σειρά από μυστηριώδη σύμβολα σκαλισμένα πάνω στο ξύλο της κάτω επιφάνειας του πατώματος του σπιτιού όπου διέμενε ο βασιλιάς Ιάκωβος ο Α' της Αγγλίας. 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα σύμβολα αυτά δεν ήταν τίποτε άλλο από ξόρκια με σκοπό την προστασία του πρώτου Αγγλου πολίτη από τις διαβολικές για την εποχή μάγισσες.
Τα σκαλιστά ξόρκια βρέθηκαν να είναι γραμμένα στην κρεβατοκάμαρα της οικίας στο Knole, ενώ κατά τους αρχαιολόγους χρονολογούνται στις αρχές του 17ου αιώνα, εποχή κατά την οποία ο φόβος για τις μάγισσες είχε εξελιχθεί σε κύματα υστερίας τεραστίων διαστάσεων.


Σύμφωνα με ειδική τεχνική τεχνική που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες, η επιγραφές πρέπει να χαράχτηκαν στις αρχές του 1606, λίγο μετά δηλαδή της Συνωμοσίας της Πυριτίδας, η οποία είχε οργανωθεί το 1605 από μια ομάδα Καθολικών, με σκοπό τη δολοφονία του Ιακώβου Α', της οικογένειάς του και πολλών μελών της αριστοκρατίας, με την ανατίναξη των κτιρίων του Βρετανικού Κοινοβουλίου στο Λονδίνο κατά την έναρξη της Βουλής στις 5 Νοεμβρίου 1605. Ανάμεσα στους συνωμότες πιο γνωστός είναι ο Γκάι Φωκς, Άγγλος στρατιώτης από το Γιόρκ. Η συνωμοσία απέτυχε, αλλά προκάλεσε μαζική υστερία στην Αγγλία και ενίσχυσε την πεποίθηση στον λαό πως είχε γίνει με τη συνεργασία διαβολικών δυνάμεων.
Η αρχαιολόγος Νάταλι Κόεν δήλωσε πως πρόκειται για «μια απόλυτη έκπληξη», προσθέτοντας ότι «μας παρέχει μια εικόνα για το πώς σκέφτονταν οι άνθρωποι που έζησαν εκείνη την εποχή και εργάζονταν στο Knoel, αλλά και το σύστημα στο οποίο στηρίζονταν οι πεποιθήσεις τους».
Οπως ανέφερε η ομάδα των επιστημόνων που έκαναν εργασίες στην οικία του βασιλιά Ιάκωβου του Α', αυτά τα τελετουργικά σημάδια προστασίας του βασιλιά, διαφωτίζουν «πώς ο φόβος κυβερνούσε την κάθε ημέρα της ζωής των ανθρώπων που έζησαν κατά τα θυελλώδη χρόνια των αρχών του 17ου αιώνα».πίσης γνωστό ως αποτροπαϊκό σήματα, τα σκαλιστά τεμνόμενες γραμμές (φωτογραφία) και σύμβολα που υπάρχουν στο δωμάτιο του Άνω βασιλιά είχαν σκεφτεί να σχηματίσουν ένα «δαίμονας παγίδα» να απομακρύνει τα κακά πνεύματα και την πρόληψη δαιμονικές κατοχές


Σημειώνεται ότι τα ξόρκια που ανακαλύφθηκαν είχαν το καθένα περίπου το μέγεθος μιας γροθιάς και είχαν σκαλιστεί γύρω από την καμινάδα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπήρχε λόγος που ήταν τοποθετημένα γύρω από την καμινάδα, καθώς θεωρείτο ως ένας δρόμος διέλευσης του διαβόλου και άρα τα ξόρκια γύρω από αυτήν θεωρούνταν ως «παγίδα του δαίμονα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιάκωβος Α΄ της Αγγλίας ή Ιάκωβος ΣΤ΄ της Σκωτίας (19 Ιουνίου 1566 – 6 Απριλίου 1625) ήταν βασιλιάς της Σκωτίας (1567-1625) και της Αγγλίας και Ιρλανδίας (1603-1625) μετά το θάνατο της άτεκνης βασίλισσας Ελισάβετ Α΄.

Μια απεικόνιση του 18ου αιώνα του Γκάι Φωκς και οι συνάδελφοί του συνωμότες σε ένα μυστικό δωμάτιο στο πίσω μέρος του St Clements Εκκλησία απεικονίζεται

Στη Σκωτία διαδέχθηκε σε ηλικία ενός έτους τη μητέρα του Μαρία Α΄ Στιούαρτ. Ενώ δεν συνάντησε προβλήματα στη Σκωτία, δημιουργήθηκαν πολλά με την άνοδό του στον αγγλικό θρόνο συμπεριλαμβανομένης της Συνωμοσίας της Πυρίτιδας (1605) και συγκρούσεών του με το αγγλικό κοινοβούλιο.
Πολλοί συγγραφείς θεωρούν τον απολυταρχισμό του, την οικονομική του ανευθυνότητα και τις λαομίσητες τακτικές του τις αιτίες που ξέσπασε ο Αγγλικός Εμφύλιος Πόλεμος. Αντίθετα, άλλοι ιστορικοί τον θεωρούν προσγειωμένο βασιλιά. Στον τομέα των τεχνών, συνέχισε τ χρυσή εποχή της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄.

Επί της εποχής του έζησαν μεγάλοι συγγραφείς, όπως ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, ο Μπεν Τζόνσον και ο Φράνσις Μπέικον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου