Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ψάχνουν το ένοχο ρήγμα για την σεισμική έξαρση


















Σε επιφυλακή έχει θέσει τους επιστήμονες η σεισμική έξαρση που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες στη Δυτική Ελλάδα.


Ρωγμές σε κτίριο στο Αίγιο από τον σεισμό της Παρασκευής




Μπορεί η δόνηση των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Αίγιο να αποδίδεται στη συνήθη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, η περίπτωση, όμως, της Κεφαλονιάς απαιτεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, παρακολούθηση ώστε να διαπιστωθεί ενδεχόμενη σχέση του χθεσινού σεισμού με τις καταστροφικές δονήσεις των αρχών του έτους, που έπληξαν εκατοντάδες κτίσματα στο νησί.

Ο σεισμός των 5 Ρίχτερ που «ταρακούνησε» την Κεφαλλονιά περίπου μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ήταν ο τρίτος σεισμός μεγέθους μεγαλύτερου των 4,2 Ρίχτερ σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών, ενώ την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί στην περιοχή 50 δονήσεις μεγαλύτερες του 1 Ρίχτερ.

Στο Αίγιο ο Εγκέλαδος προκάλεσε μικροζημιές, κυρίως σε εμπορικά καταστήματα, ενώ μέχρι χθες είχαν κατατεθεί περισσότερες από 300 αιτήσεις για τον έλεγχο κτιρίων. Εκτός από τις υλικές καταστροφές, ο σεισμός σκόρπισε τον φόβο στους κατοίκους. «Αυτό συνέβη επειδή το επίκεντρό του βρισκόταν πάρα πολύ κοντά στην πόλη. Ηταν ένας επιφανειακός σεισμός σε βάθος 6 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης και έγινε πάρα πολύ έντονα αισθητός», εξηγεί στο «Εθνος» ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Από τη στιγμή της εκδήλωσής του έχουν ακολουθήσει αρκετοί μικρότεροι, περίπου 25, όμως δεν βλέπω προς το παρόν ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας. Αλλωστε ο δυτικός Κορινθιακός Κόλπος είναι μία περιοχή ιδιαίτερα σεισμογενής».


Οι σεισμολόγοι διευκρινίζουν ότι τα φαινόμενα του Αιγίου και του Ιονίου δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Στην Κεφαλονιά, άλλωστε, δεν έχουν ακόμη διασαφηνιστεί πλήρως οι συνθήκες υπό τις οποίες εξελίσσεται το φαινόμενο. Οπως εξηγούν, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι έχει ενεργοποιηθεί σεισμικά μία ζώνη νότια του Αργοστολίου, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο.

Οι μετρήσεις
Οι μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών έδειξαν ότι η χθεσινή δόνηση σημειώθηκε σε βάθος 14 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης και σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από τις ακτές. Πρόκειται για μία περιοχή που εντάσσεται στον ευρύτερο μετασεισμικό χώρο των σεισμών της 26ης Ιανουαρίου 2014 (6 Ρίχτερ) και της 3ης Φεβρουαρίου 2014 (5,9 Ρίχτερ), όμως το επίκεντρό του εντοπίζεται νοτιότερα από το επίκεντρο εκείνων των δονήσεων κατά περίπου 15 χιλιόμετρα.



«Δεν μπορούμε να πούμε ακόμη με σιγουριά ποιο ρήγμα ευθύνεται για τη σεισμική δόνηση των 5 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά», λέει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Αθ. Γκανάς

«Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πούμε με σιγουριά αν πρόκειται για ενεργοποίηση ενός νέου ρήγματος ή για προέκταση προς τον νότο εκείνου του ρήγματος», λέει στο «Εθνος» ο κ. Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών. «Οι έρευνές μας προσανατολίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Το θέμα είναι ότι το ρήγμα που έδωσε τους σεισμούς στις αρχές του 2014 βρίσκεται στον θαλάσσιο κόλπο μεταξύ Αργοστολίου - Ληξουρίου και τα δεδομένα μας για τον υποθαλάσσιο χώρο είναι λίγα, η εικόνα μας είναι ασαφής. Στην παρούσα φάση αξιοποιώντας το πυκνωμένο σεισμολογικό δίκτυο εξετάζουμε τη θέση της εστίας, το είδος της διάρρηξης, το βάθος, συνολικά τον μηχανισμό γένεσης του φαινομένου. Προς το παρόν είμαστε επιφυλακτικοί».

Σημειώνεται πως την περασμένη Παρασκευή στο ίδιο σημείο είχε εκδηλωθεί σεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ και δύο ημέρες πριν, την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, σεισμός 4,2 Ρίχτερ. Από τότε και μέχρι χθες είχαν ακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί.



«Στο Αίγιο ο σεισμός ήταν επιφανειακός και γι' αυτό έγινε πάρα πολύ αισθητός. Στην Κεφαλονιά δεν αποκλείεται να είναι αργοπορημένος μετασεισμός του Ιανουαρίου», λέει ο σεισμολόγος Γερ. Παπαδόπουλος




Πάντως, όπως σημειώνει ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δεν αποκλείεται τα τελευταία γεγονότα να αποτελούν «αργοπορημένους μετασεισμούς» του Ιανουαρίου. «Τόσο η ελληνική όσο και η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι φαινόμενα με αυτό το μέγεθος μπορούν να προκαλέσουν ακολουθία για πολλούς μήνες. Βέβαια η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή έχει αραιώσει, αλλά δεν θα ήταν κάτι παράδοξο, είναι συμβατό και ως προς το μέγεθος και την τοποθεσία». Προκειμένου να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν οι επιστημονικές υποθέσεις οι έρευνες συνεχίζονται.

Κατερίνα Ροββά



ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ 360 ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ
Ο Εγκέλαδος ξύπνησε μνήμες του 1995

«Ολα τα πράγματα στα ράφια βρέθηκαν στο πάτωμα. Στο σπίτι επικράτησε χάος», λέει ο Γ. Βασιλόπουλος, του οποίου το διαμέρισμα στο Αίγιο έχει υποστεί ρωγμές

Μνήμες του φονικού σεισμού του 1995 ζωντάνεψαν στο Αίγιο με τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε στην περιοχή την Παρασκευή. Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι παρέμειναν για αρκετή ώρα στους δρόμους και παρότι, όπως λένε, έχουν πλέον μάθει να ζουν με τις σεισμικές δονήσεις, κάποιοι επέλεξαν να περάσουν τη νύχτα σε φιλικά σπίτια.

«Ημουν ξαπλωμένος στο κρεβάτι, όταν έγινε ο σεισμός και άρχισαν να πέφτουν σοβάδες... Μέχρι να σηκωθώ, όλα τα πράγματα που είχα στα ράφια βρίσκονταν στο πάτωμα και στο σπίτι επικράτησε το χάος. Εφυγα και με φιλοξενούν κάποιοι συγγενείς μου», λέει ο 35χρονος Γιώργος Βασιλόπουλος του οποίου το διαμέρισμα έχει υποστεί ρωγμές από τον σεισμό.

Στο μεταξύ περίπου 360 αιτήσεις για ελέγχους σε κτίρια κατατέθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο από κατοίκους που ανησυχούν για τις οικίες τους, ενώ ο τελικός αριθμός αναμένεται να είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με τις πρώτες αυτοψίες κλιμακίων της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, οι βλάβες που έχουν προκληθεί δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Ηταν κυρίως παλαιές οικίες και εγκαταλελειμμένα σπίτια που υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ οι δρόμοι της πόλης του Αιγίου αποκλείστηκαν προσωρινά σε ορισμένα σημεία από σοβάδες και άλλα υλικά που κατέρρευσαν.

Οι προκαταρκτικοί έλεγχοι στα σχολικά συγκροτήματα και τα δημόσια κτίρια έδειξαν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ενώ ρωγμές -που δεν θεωρούνται σοβαρές- εντοπίστηκαν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αιγίου.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπισαν καταστηματάρχες της περιοχής, αφού τα εμπορεύματα στα μαγαζιά τους έπεσαν από τα ράφια εξαιτίας της σεισμικής δόνησης και οι καταστροφές είναι αρκετά μεγάλες. «Υπάρχουν ζημιές σε εμπορεύματα που ξεκινούν από 1.000 ευρώ, αλλά για την οικονομική περίοδο που διανύουμε είναι ένα πλήγμα για τους ανθρώπους αυτούς», λέει στο «Εθνος» ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Θανάσης Παναγόπουλος, ενώ ανακοίνωσε ότι για λόγους ασφαλείας δεν θα λειτουργήσουν δύο παιδικοί σταθμοί.

Οι αρμόδιες Αρχές αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ώστε να κηρυχθεί ο Δήμος Αιγιάλειας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα χορήγησης αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου