Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Μυστηριώδης δύναμη «καταβροχθίζει» γαλαξίες


5B9976E818FE PATRATORA


Μια μυστηριώδης σκοτεινή ενέργεια μπορεί να «καταπίνει» το Σύμπαν, αφήνοντας πίσω της ένα «μεγάλο, κενό, βαρετό μέρος».



Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία ισχυρίζονται ότι έχουν βρει ενδείξεις, ότι η σκοτεινή ύλη –η «κοσμική σκαλωσιά» επάνω στην οποία έχει «χτιστεί» το Σύμπαν- διαγράφεται σιγά-σιγά από τη σκοτεινή ενέργεια.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα τελευταία αστρονομικά δεδομένα ευνοούν μια σκοτεινή ενέργεια που μεγαλώνει, καθώς αλληλεπιδρά με τη σκοτεινή ύλη και, αυτό φαίνεται να εμποδίζει την αύξηση της ανάπτυξης της δομής του σύμπαντος.

«Η μελέτη αυτή αφορά τις δομικές ιδιότητες του χωρο-χρόνου» δήλωσε ο καθηγητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας και Βαρύτητας του Πόρτσμουθ, David Wands. «Σε κοσμικό επίπεδο αφορά το Σύμπαν και την τύχη του. Αν η σκοτεινή ενέργεια μεγαλώνει και η σκοτεινή ύλη εξατμίζεται, θα καταλήξουμε με ένα μεγάλο, κενό, βαρετό σύμπαν με σχεδόν τίποτε μέσα σε αυτό».

Η σκοτεινή ύλη παρέχει ένα πλαίσιο δομή για την ανάπτυξη του σύμπαντος. Εν τω μεταξύ, η σκοτεινή ενέργεια είναι μια μυστηριώδης ουσία, η οποία πιστεύεται ότι «διαλύει» το σύμπαν.

«Οι γαλαξίες που βλέπουμε είναι χτισμένοι σε αυτή τη σκαλωσιά και αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν, ότι η σκοτεινή ύλη εξατμίζεται, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη αυτής της δομής» είπε ακόμη ο καθηγητής και συνέχισε: «Από τα τέλη του 1990 οι αστρονόμοι είναι πεπεισμένοι ότι κάτι προκαλεί την επιτάχυνση της επέκτασης του σύμπαντος. Ωστόσο, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι η ανάπτυξη της κοσμικής δομής, των γαλαξιών και των συμπλεγμάτων γαλαξιών φαίνεται να είναι πιο αργή απ’ ό,τι αναμενόταν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου