Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΝΕΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ: ΑΣΥΛΗΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ


asulitos-tafos-sti-bergina.w_l

Η αρχαιολογική σκαπάνη της Αγγελικής Κοτταρίδη αποκάλυψε κιβωτιόσχημο τάφο στη Βεργίνα, ο οποίος ανήκει σε άνδρα και έχει κτερίσματα. Μεταξύ άλλων, βρέθηκε χάλκινο επιχρυσωμένο στεφάνι.

Το thetoc επικοινώνησε με την κυρία Κοτταρίδη, η οποία επιβεβαίωσε την ανακάλυψη και στη συνέχεια έδωσε περισσότερες πληροφορίες αλλά και φωτογραφίες μέσω ανάρτησης στο Facebook.
H ανάρτηση της Αγγελικής Κοτταρίδη:
Από ότι βλέπω… και κυρίως από ότι ακούω (το τηλέφωνο χτυπάει συνεχώς εδώ και δυο ώρες) υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ανασκαφή μας…. λοιπόν, πριν το θέμα ξεφύγει, θα σας δώσω μερικές πληροφορίες, αλλά περισσότερα όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες…

Στο νεκροταφείο των τύμβων των Αιγών βρέθηκε ένας αρκετά μεγάλος κτιστός τάφος (κιβωτιόσχημος όχι ναόσχημος δηλ.”μακεδονικός”) που μάλιστα είναι ασύλητος, μια ευχάριστη εξαίρεση, αφού η νεκρόπολη των Αιγών λεηλατήθηκε άγρια από τους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου το 276 π.Χ… και σπάνια έχουμε την ευκαιρία να βρίσκουμε αδιατάρακτες ταφές. Ο νεκρός είναι ένας άντρας που πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου (336-323 π.Χ.). Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σύνολο ταφικών δώρων που, αν όλα πάνε καλά θα παρουσιαστούν στην πρώτη μεγάλη έκθεση που ετοιμάζουμε για τα εγκαίνια του νέου μουσείου των Αιγών….

Για να πάρετε μια μικρή εντύπωση της εικόνας που αντικρίσαμε σήμερα μια φωτογραφία με τον κάδο (σκεύος συμποσίου στο οποίο ανακάτευαν τον οίνο με νερό) στη θέση που βρέθηκε, πεσμένος στο δάπεδο του τάφου…. τα διάφορα “σκουπίδια” που φαίνονται γύρω του είναι υπολείμματα από οργανικά υλικά, ξύλα κ.λ.π. που σχετίζονται με το ανάκλιντρο του νεκρού… Και μια λεπτομέρεια από τη διακόσμηση του αγγείου για να χαρείτε το εξαιρετικό επίπεδο της μακεδονικής μεταλλουργίας…(φωτογραφιες)


TheTOC.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου