Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Συναγερμός για δηλητηριώδεις "ξηρούς καρπούς"


Κουκούτσια από βερίκοκα και καρποί πικραμύγδαλων πλασάρονται στην αγορά ως ξηροί καρποί με αντικαρκινικές, μεταξύ άλλων , ιδιότητες. 
Η αλόγιστη κατανάλωση τους, ωστόσο, προκαλεί οξεία δηλητηρίαση.
Τον "κώδωνα του κινδύνου" χτυπάει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας σχετικά με ξηρούς καρπούς, που μπορεί να προκαλέσουν οξεία δηλητηρίαση.

Το Κέντρο Δηλητηριάσεων του νοσοκομείου "Παν. και Αγλαΐας Κυριακού" εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία τους τελευταίους έξι μήνες έχει αυξηθεί ο αριθμός περιστατικών με συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης από κυανιούχα λόγω κατανάλωσης πυρήνων από βερίκοκα και καρπούς από πικραμύγδαλα.
Όπως τονίζεται, τα συγκεκριμένα κουκούτσια και καρποί διατίθενται ως "ξηροί καρποί" από σούπερ μάρκετ και καταστήματα υγιεινής διατροφής, με υποτιθέμενη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση λόγω της περιεκτικότητας τους σε αμυγδαλίνη, ουσία που περιέχει κυανιούχα σε μικρές ποσότητες. Η λήψη από τους στόματος αυτής της ουσίας συνεπάγεται υδρόλυση και παραγωγή υδροκυανίου, το οποίο σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να αποβεί και θανατηφόρο.
Λόγω ελλιπούς επισήμανσης για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, η κατανάλωση περισσοτέρων από 10 κουκουτσιών ημερησίως μπορεί να προκαλέσει, ανάλογα με την ποσότητα, από ήπια, οξεία έως και θανατηφόρο δηλητηρίαση με χαρακτηριστικά συμπτώματα τοξικότητας: κοιλιακό άλγος, ναυτία έμετοι, διάρροια ως αρχικά συμπτώματα ήπιας τοξικότητας, έως δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκή αδυναμία, κυάνωση, καταστολή, αρρυθμίες και μεταβολική οξέωση.
Ήδη έχει ενημερωθεί ο ΕΦΕΤ για τα περαιτέρω, με τη Γενική Γραμματεία να εφιστά την προσοχή και να συστήνει αποφυγή κάθε προσπάθεια κατανάλωσης πυρήνων από βερίκοκα και καρπών πικραμύγδαλων, μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΠΩΣ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΝΆΛΩΣΙΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΝΕΠΙΘΎΜΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου