Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Παλαιότερο στέμμα στον κόσμο που είναι περισσότερο από 6.000 ετών και βρέθηκε σε μια απομακρυσμένη σπηλιά κοντά στη Νεκρά Θάλασσα

Σύμβολα κοινωνικού status από τα προϊστορικά χρόνια

Οι πάμπλουτοι αντιπρόσωποι του λεγόμενου «1%» σε αυτόν τον πλανήτη –σε αντίθεση με το υπόλοιπο 99% που ζει για να πληρώνει αυτό το 1%, όπως υποστηρίζει το κίνημα Occupy- φαίνεται ότι υπήρχαν από τη νεολιθική εποχή, όταν οι νομάδες κυνηγοί-συλλέκτες εγκαταστάθηκαν σε αγροτικές κοινότητες, γράφει η Judith Thurman στο New Yorker.
Η ιδέα της προσωπικής ιδιοκτησίας –τμήματα γης που μπορούσαν να κληρονομήσουν οι απόγονοι- και η έλευση των μεταλλουργών οι οποίοι δημιούργησαν ανθεκτικά σύμβολα γοήτρου, συνέβαλαν
στην κοινωνική διαστρωμάτωση των πρώτων πολιτισμών.
Οι κοινοί θνητοί απλά θάβονταν, όμως οι εξέχουσες προσωπικότητες των φυλών θάβονταν με μεγάλες τιμές, αναφέρει η αρθρογράφος.

Μια συναρπαστική συλλογή από τους ταφικούς θησαυρούς, που ανακαλύφθηκαν από ισραηλινούς αρχαιολόγους σε μια σπηλιά το 1961, εκτίθενται στο Ινστιτούτο Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου (Institute for the Study of the Ancient World) στη Νέα Υόρκη.

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει ένα κομψοτέχνημα,(η ποιο πάνω φωτογραφία) μαυρισμένου χαλκού, που έχει ύψος και διάμετρο περίπου 18 εκατοστά και το οποίο «επισκέπτεται» για πρώτη φορά τις ΗΠΑ.

Η πραγματική λειτουργία αυτού του αντικειμένου αποτελεί μυστήριο, ωστόσο έχει την όψη διαδήματος και οι διοργανωτές της έκθεσης αναφέρουν ότι πρόκειται για το «αρχαιότερο στέμμα του κόσμου».

Από τους προϊστορικούς χρόνους οι ηγεμόνες και οι θεότητες –και των δύο φύλων- φορούσαν κορώνες, οι οποίες αναπαριστούσαν χαίτες, κέρατα, φτερά, το στέμμα του ήλιου κ.ά. Το αυτοκρατορικό στέμμα του Ναπολέοντα ήταν ένα στεφάνι από χρυσά φύλλα δάφνης, ενώ το στεφάνι του Χριστού ήταν φτιαγμένο από αγκάθια, ως ένδειξη χλευασμού για τον ισχυρισμό του ότι ήταν ο βασιλιάς των Ιουδαίων. Ο Πάπας Παύλος VI, ο τελευταίος εστεμμένος Πάπας το 1963, φορούσε μια τιάρα σε σχήμα θόλου που έμοιαζε με μια βασιλική, προσθέτει η Thurman.

Όσοι δε δικαιούνται ένα στέμμα από τη γέννησή τους, ή λόγω εκλογής, μπορούν να «κερδίσουν» ένα αν κάνουν τον κατάλληλο… γάμο! Άλλωστε ο «παραμυθένιος γάμος» της Κέιτ Μίντλετον, νυν Δούκισσας του Κέμπριτζ, και συζύγου του διαδόχου του βρετανικού δρόμου συντηρεί τέτοιου είδους αντιλήψεις ακόμη και στις μέρες μας.

Οι τιάρες αποτελούν συνώνυμα του ρομαντισμού για πολλά μικρά κορίτσια, που ονειρεύονται ότι μια μέρα θα γίνουν «πριγκίπισσες»…

Σε ό,τι αφορά το αρχαιότερο στέμμα του κόσμου πάντως, καταλήγει η αρθρογράφος, αυτό μπορεί να μην ήταν καν στέμμα στην εποχή του.

--------------------------------------------------------------------
Φωτογραφιες απο αλλα ευρηματα που βρεθικαν στην σπηλια:
Ανάμεσα στα άλλα είδη ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο ήταν ένα δοχείο για σπονδές σε σχήμα μιας γυναίκας που μεταφέρει  μια σταμνα.


Ένα οστεοφυλάκιο με ζωγραφική και γλυπτά τα χαρακτηριστικά του προσώπου, που απεικονίζεται επάνω, και ένα ζωγραφισμένο ανθρωπόμορφα οστεοφυλάκιο με τα γλυπτά μύτη, σφραγίδα μάτια και ανοιχτό στόμα, εικονίζεται κάτω


Ένα δοχείο για σπονδές

ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:http://www.dailymail.co.uk
                                                   http://conspiracyfeeds.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου