Διαστημικός βράχος που εντοπίστηκε στις 28 Φεβρουαρίου με τροχιά... παρά τρίχα παρατηρήθηκε από το αστεροσκοπείο Slooh Space Camera στα Κανάρια Νησιά, με τους επιστήμονες να προσφέρουν μάλιστα ζωντανή κάλυψη του γεγονότος.
Ο αστεροειδής, με επίσημο όνομα 2014 DX110, δεν ήταν και πολύ μεγάλος, με τη διάμετρό του να κυμαίνεται μεταξύ 15-30 μέτρων. Στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της στη Γη, η αστρική πέτρα πέρασε κάπου 385.000 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας, με τις πιθανότητες να συγκρουστεί με τη Γη να κρίνονται απειροελάχιστες.
Σύμφωνα μάλιστα με τη NASA, οι επιστήμονες εντοπίζουν τουλάχιστον 20 αστεροειδείς που περνούν μέσα από την τροχιά της Σελήνης κάθε χρόνο, με το φαινόμενο να μην είναι ανησυχητικό ούτε και απειλητικό βέβαια για το μέλλον της ανθρωπότητας στον πλανήτη.
Όσο για τον αστεροειδή, η επιφάνειά του δεν ήταν ιδιαίτερα ανακλαστική, κι έτσι η μέγιστη φωτεινότητά του ήταν συγκρίσιμη με την αντίστοιχη του πλανήτη Ουρανού, που δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι.
Παρά το live σόου που είχε στήσει το Slooh, δεν ήταν σίγουρο ότι θα μπορούσε να καταγραφεί ο αστεροειδής, λόγω του μεγέθους και της αχνής φωτεινότητάς του.
Το γνωστό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο Slooh προγραμματίζει τώρα άλλο ένα αστρονομικό υπερθέαμα για τις 11 Μαρτίου, όταν ο αστεροειδής 2014 CU13 θα γίνει ορατός στη Γη.
Η νέα αυτή πέτρα έχει μέγεθος 80όροφου κτιρίου, δεν πρέπει λοιπόν να τη χάσει κανείς λάτρης της μεγάλης συμπαντικής κλίμακας!
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου