Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ξαφνικά, ένταση Ουγγαρίας-Ρουμανίας στο προσκήνιοΜια παλαιά εστία έντασης στην κεντρική Ευρώπη φαίνεται πως αναζωπυρώνεται. Πρόκειται για τη διαμάχη Ουγγαρίας–Ρουμανίας, η οποία χρονολογείται από το 1918, επίσημα, όταν δημιουργήθηκε το εθνικό κράτος της Ουγγαρίας – ανεπίσημα άρχισε στον ύστερο Μεσαίωνα.


Του Παντελή Καρύκα

Οι σχέσεις των δύο χωρών οδήγησαν σε μεταξύ τους πόλεμο, το 1919-20 και στα πρόθυρα πολέμου το 1939, όταν με τη διαιτησία της Βιέννης, η Ρουμανία έχασε την Τρανσυλβανία, την οποία ο Χίτλερ παραχώρησε στην Ουγγαρία. Η διαμάχη κόπασε στο διάστημα που και οι δύο χώρες ήταν μέλη του Ανατολικού Συνασπισμού. Ωστόσο, άρχισε να ξαναφουντώνει από το 1991 και μετά, με ολοένα και κλιμακούμενη ένταση.

Έτσι, προχθές, η Ρουμανία απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της σε Ούγγρους ρουμανικής υπηκοότητας, οι οποίοι στις 15 Μαρτίου, γιόρτασαν επίσημα την ουγγρική εθνική επέτειο, κρατώντας ουγγρικές σημαίες. Η ουγγρική εθνική εορτή γιορτάστηκε σε 56 πόλεις και κωμοπόλεις της Τρανσυλβανίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ρουμανίας, η οποία ανέπτυξε ιδιαίτερα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή.Αντιδρώντας στην κίνηση της Ρουμανίας, ο Ούγγρος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Σζολτ Ζεμτζέν, ο οποίος παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις δίνοντας επίσημο χαρακτήρα στις αντιδράσεις των συμπατριωτών του στη Ρουμανία, ζήτησε ανοικτά την απόδοση αυτονομίας στους Ούγγρους της Ρουμανίας: «Η αυτονομία είναι μια πραγματικότητα ενός της ΕΕ. Αν άλλοι την έχουν κερδίσει, τότε και οι Ούγγροι πρέπει να μπορούν να την έχουν, γιατί και εμείς την αξίζουμε, όπως τα άλλα έθνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συνολικά, στη Ρουμανία ζουν περίπου 1.400.000 πολίτες ουγγρικής καταγωγής (βλ. τον εξαιρετικό χάρτη του STRATFOR). Από αυτούς περίπου 600.000 είναι Τρανσυλβανοί Szeckler, οι οποίοι αποτέλεσαν πάντοτε στήριγμα της Αψβουργικής μοναρχίας, στελεχώνοντας τα περίφημα Συντάγματα Χωροφυλακής (Grenzer) του Αυστριακού Στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου