Σε όλη αυτή την αναταραχή και ενώ τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στην καρδιά της Ευρώπης, κυρίως γιατί η περιοχή έδινε πάντα σπινθήρες για την μπαρουταποθήκη προβλημάτων παγκοσμίως, ο Κινέζικος δράκος ανοίγει φτερά.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Κίνα εμφάνισε πυγμή στο θέμα της επέμβασης των ΗΠΑ στην περιοχή, με την πιθανή θέση βέτο, απαιτώντας, μάλιστα, να πληρωθεί μεγάλο ή και όλο το ποσό χρέους των ΗΠΑ προς αυτές δια ομολόγων. Ακόμη και αν δεν ισχύει το παραπάνω (πιθανότατα), το σίγουρο είναι πως έστω και ως φήμη μπορεί να ανακόψει τις διαθέσεις των ΗΠΑ και ως απόμακρη πιθανότητα να τεθεί ως ζήτημα. Από μόνο του ως ζήτημα παρουσιάζει μια πτυχή οικονομική που κανείς δεν υπολόγιζε μέχρι τώρα, τουλάχιστον όχι σε πραγματική βάση. Αυτό αλλάζει.
Δεύτερο σημείο ισχύς είναι η σιωπηλή αλλά δυναμική είσοδος της Κίνας στον κατασκευαστικό τομέα (κυρίως) της Αφρικής όπου σε χώρες σαν την Κένυα, το Σουδάν και την Νιγηρία, ο δράκος έχει καταφέρει να διεισδύσει με ισχυρό τρόπο σε κάθε έργο. Υπάρχουν χιουμοριστικές δηλώσεις,άλλωστε, από την κυβέρνηση του Σουδάν που λένε πώς πιο εύκολα βρίσκεις Κινέζο στους δρόμους παρά κάποια γειτονική φυλή.
Το τρίτο σημείο είναι η συνεχώς αυξανόμενη δαπάνη στον στρατιωτικό εξοπλισμό της Κίνας όπως δηλώνει η ίδια, γύρω στα 170 δις δολαρίων ενώ το Bloomberg δηλώνει πως το αληθινό ποσό δια έμμεσων τομέων (π.χ. τεχνολογία σχετική με εξοπλισμούς) φτάνει ως και 250 δις δολαρίων, ανεβάζοντας την Κίνα ακριβώς μαζί με την Ρωσία σε αυτό το κομμάτι. Μάλιστα είναι αρκετοί αυτοί που συμφωνούν με το Bloomberg βλέποντας κινήσεις όπως αυτές του εκ νέου σχεδιασμού ενός αεροπλανοφόρου.
Το τέταρτο σημείο είναι πως η Κίνα με ευλογίες των ΗΠΑ, μόλις χθες, ανακοίνωσε στον δικτάτορα της Β.Κορέας πώς δεν θα ανεχθεί επουδενί προσπάθεια εκκίνησης σύγκρουσης με την Ν.Κορέα. Αν προσθέσει κάποιος, επίσης, το γεγονός πως έχει ήδη περάσει την επιρροή της σε καταστάσεις σε Ταιβάν και Φιλιππίνες, ενώ βρίσκεται σε έντονη στάση απέναντι σε Ιαπωνία, είναι εμφανές πως πλέον είναι αδιαμφισβήτητα περιφερειακή υπερδύναμη στον Ειρηνικό ωκεανό.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να μην λησμονούμε και την συνεχώς αυξανόμενη τάση να προσπαθεί να μπει εμπορικά στον Δυτικό κόσμο (Ε.Ε. κυρίως) με επενδύσεις σε μεταφορές όπως αυτή στην Ελλάδα, ή στον χώρο της τεχνολογίας με προϊόντα όπως αυτοκίνητα, υπολογιστές και κάθε άλλης φύσης ηλεκτρονικό αγαθό.
Έχοντας, λοιπόν, στην Δύση ένα περιβάλλον πολεμικής φύσης και κλίματος, όπου όλοι έχουν επικεντρωθεί στο πώς θα κερδίσουν τον αντίπαλο τους, έχοντας απομονώσει τον στόχο, αλλά και έχοντας χάσει την επαφή με το γύρω περιβάλλον, η Κίνα βρίσκει γόνιμο έδαφος να ανοίξει φτερά ως γνήσιος δράκος της ανατολής.
-------------------------------
Για το Geopolitics.com.gr
Αλέξανδρος Νίκλαν
Για το Geopolitics.com.gr
Αλέξανδρος Νίκλαν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου