Προορισμός τους είναι να αναλαμβάνουν τις πιο επικίνδυνες αποστολές στον πλανήτη. Δεν είναι μυστικοί πράκτορες με άδεια να σκοτώνουν· είναι μια χούφτα επιστήμονες που έχουν βαλθεί να αλλάξουν τον κόσμο. Ή, τουλάχιστον, να τον κάνουν λίγο πιο ενδιαφέροντα και «μαγικό».
Πρόκειται για τους ανθρώπους που στελεχώνουν το μυστικό εργαστήριο Google X, από το οποίο έχουν προέλθει μερικά από τα πιο ευφάνταστα επιστημονικά έργα των τελευταίων ετών: από το αυτοκίνητο που κινείται... χωρίς οδηγό και τα χάι-τεκ γυαλιά «επαυξημένης πραγματικότητας» που συνδέονται με το Ιντερνετ, μέχρι το πιο πρόσφατο Project Loon, το οποίο περιλαμβάνει την αποστολή αερόστατων στη στρατόσφαιρα με σκοπό να εξασφαλιστεί πρόσβαση στο Ιντερνετ σε όλο τον πλανήτη.
Πρόκειται, ομολογουμένως, για ένα από τα θετικά έργα της Google, η οποία βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο κυβερνήσεων όλου του κόσμου κατηγορούμενη για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της, για φοροαποφυγή και για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά του Διαδικτύου.
Το εργαστήριο Google X δημιουργήθηκε το 2010. «Ασχολούμαστε με ό,τι αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την ανθρωπότητα και προσπαθούμε να βρούμε τρόπο για να το λύσουμε», λέει ο 42χρονος Ερικ Τέλερ, γνωστός ως «Αστρο», ένας από τους διευθυντές του εργαστηρίου, ο οποίος έχει το... γονίδιο της ιδιοφυΐας στο αίμα του: ο εκ μητρός παππούς του ήταν βραβευμένος με Νομπέλ Οικονομίας και ο εκ πατρός παππούς του ήταν ο περίφημος Εντουαρντ Τέλερ, ένας από τους εφευρέτες της βόμβας υδρογόνου.
Η ιδέα της πραγματοποίησης σχεδίων που μοιάζουν αδύνατα δεν είναι καινούργια. Στην ιστορία της επιστήμης υπάρχουν πολλά παραδείγματα: η «κατάκτηση» της Σελήνης είναι το πιο γνωστό και η δημιουργία της ατομικής βόμβας το πιο διαβόητο.
Το 1994, ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας Πίτερ Διαμαντής δημιούργησε το ίδρυμα X Prize το οποίο ανέλαβε το έργο «να καταστήσει δυνατό το αδύνατο» μέσω διαγωνισμών με σημαντικά χρηματικά έπαθλα.
Κάποτε προσέφερε 10 εκατ. δολάρια στην πρώτη μη κυβερνητική οργάνωση που θα ήταν σε θέση να εκτοξεύσει δύο φορές μέσα σε δύο εβδομάδες ένα επανδρωμένο διαστημικό σκάφος.
Με παρόμοιο τρόπο κινείται η Google, η οποία έχει βαλθεί να... εφεύρει το μέλλον, ρίχνοντας μεγάλο βάρος των προσπαθειών της (και πολύ χρήμα) στο εργαστήριο Google X, του οποίου ηγείται ο πρώην καθηγητής του Στάνφορντ Σεμπάστιαν Θραν. Το Google X δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνιας από τους ιδρυτές της εταιρείας Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν.
Ο προϋπολογισμός του φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο έχει γίνει γνωστό ότι μόνο το 2012 η Google ξόδεψε 6,8 δισ. δολάρια για «έρευνα και ανάπτυξη».
Τα επιτεύγματα
Χάι-τεκ γυαλιά
Τα Google Glass είναι ένα ζευγάρι ψηφιακών γυαλιών τα οποία συνδέονται με το Διαδίκτυο και ενσωματώνουν τις βασικές λειτουργίες των smartphones και των ταμπλετών. Τα γυαλιά παρέχουν στον χρήστη οδηγίες βήμα προς βήμα για το πώς θα φτάσει στον προορισμό του (μέσω GPS), δυνατότητα βιντεοκλήσεων, λήψης φωτογραφιών και βίντεο, ακόμη και ακρόασης μουσικής! Τα ψηφιακά γυαλιά της Google βασίζονται στην τεχνολογία της «επαυξημένης πραγματικότητας» (augmented reality), μια μεθόδου με την οποία ο πραγματικός κόσμος αναμιγνύεται με τον ψηφιακό. Φορώντας τα γυαλιά, θα μπορεί κανείς να καταγράψει τα πάντα και να τα μοιραστεί αμέσως μέσω του Ιντερνετ.
Αυτοκίνητο χωρίς οδηγό
Ηταν το κρυφό όνειρο του Λάρι Πέιτζ, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2006 θέλησε να μιλήσει σε μια έκθεση τεχνολογίας στο Λας Βέγκας πατώντας στην οροφή ενός αυτοκινήτου. Τότε δεν τον είχαν αφήσει. Επτά χρόνια αργότερα, πήρε την εκδίκησή του, παρουσιάζοντας το πρώτο 100% αυτόνομο αυτοκίνητο. Το ρομποτικό όχημα της Google είναι εφοδιασμένο με κάμερες, αισθητήρες και ραντάρ. Εικάζεται ότι θα κυκλοφορήσει στους δρόμους μέσα στην επόμενη πενταετία.
Το μπαλόνι του Ιντερνετ
Πρόκειται για το πιο πρόσφατο σχέδιο της Google. Το Project Loon, λογοπαίγνιο εμπνευσμένο από τις λέξεις baloon (μπαλόνι) και loony, lunatic (ανισόρροπος), έχει στόχο να δώσει πρόσβαση στο Ιντερνετ στις περιοχές που σήμερα το στερούνται. Στα 20 χιλιόμετρα πάνω από την Γη θα σηκωθούν αερόστατα που θα παρέχουν ταχύτητες δικτύου 3G. Ηδη 30 τέτοια μπαλόνια πετούν πάνω από τη Νέα Ζηλανδία. Τα ιντερνετικά μπαλόνια θα μπορούν να αλλάξουν υπό καθοδήγηση την κατεύθυνση και την ταχύτητα με την οποία ταξιδεύουν. Στόχος της Google είναι η ανάπτυξη ενός μεγάλου στόλου από αερόστατα τα οποία θα παρέχουν αξιόπιστη πρόσβαση στο Ιντερνετ σε ανθρώπους που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου