Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Παράξενη ευθυγράμμιση πλανητικών νεφελωμάτων στον Γαλαξία μας



  






























Μια έκπληξη περίμενε τους αστρονόμους του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, όταν εξέτασαν 130 εικόνες πλανητικών νεφελωμάτων που βρίσκονται στο κεντρικό εξόγκωμα του Γαλαξία μας. Τα πλανητικά νεφελώματα σχήματος πεταλούδας ή κλεψύδρας, έχουν τέτοιο προσανατολισμό, ώστε ο άξονας περιστροφής τους είναι παράλληλος στο επίπεδο του Γαλαξία μας.

Τα πλανητικά νεφελώματα σχηματίζονται από τα επεκτεινόμενα στρώματα αερίων των άστρων που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους. Μερικά από αυτά εμφανίζουν διπολικές εκροές αερίων, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τον άξονα περιστροφής του άστρου. Τέτοια νεφελώματα σχηματίζονται σε διαφορετικές περιοχές εμφανίζοντας διαφορετικά χαρακτηριστικά, έτσι αποτελεί μυστήριο η ευθυγράμμιση τους.

Οι αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι συμβαίνει κάτι παράξενο στα αστρικά συστήματα στο κεντρικό εξόγκωμα του Γαλαξία, μιας και πρέπει όλα να περιστρέφονται κάθετα προς το επίπεδο των διαστρικών νεφών από τα οποία σχηματίζονται. Προς το παρόν, η καλύτερη εικασία είναι ότι η ευθυγράμμιση προκαλείται από ισχυρά μαγνητικά πεδία που ήταν παρόντα όταν σχηματίστηκε το γαλαξιακό εξόγκωμα πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

http://www.spacetelescope.org/news/heic1316/

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου