Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Κορυφώνεται το βράδυ η «βροχή» των Ωριωνίδων


























Τα πεφταστέρια κινούνται με ταχύτητα 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο


Μια ακόμα βροχή από πεφταστέρια, οι Ωριωνίδες, βρέθηκαν στο μέγιστο σημείο τους σήμερα τα χαράματα και θα συνεχίσουν την κορύφωσή τους και την αποψινή βραδιά, τόσο στο βόρειο ημισφαίριο που περιλαμβάνει και την Ελλάδα, όσο και στο νότιο.

Τα συγκεκριμένα πεφταστέρια θεωρούνται από τα πιο φωτεινά και γρήγορα, καθώς συνήθως κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και αφήνουν έντονα ίχνη στον ουρανό. Όμως το μεγάλο φεγγάρι, λόγω της πανσελήνου της 18ης Οκτωβρίου, θα δυσκολέψει την παρατήρηση των μετεώρων, με συνέπεια οι ξενύχτηδες να δουν λίγους μόνο διάττοντες.

Οι Ωριωνίδες, που κάθε χρόνο ξεκινούν περίπου στα μέσα Οκτωβρίου και διαρκούν έως το τέλος του μήνα, πήραν το όνομά τους επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα ή λίγο πιο βόρεια από το μεγάλο άστρο Μπετελγκέζ.

Δημιουργούνται από υλικά που έχει αφήσει πίσω του ο διάσημος κομήτης του Χάλεϊ, ο οποίος περνάει από τη «γειτονιά» της Γης κάθε 76 χρόνια. Η τελευταία φορά που έγινε ορατός, ήταν το 1986 και η επόμενη θα είναι το 2061.


ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ
http://erevnw.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου