Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Νεαροί Έλληνες επιστήμονες ετοιμάζουν τη κατασκευή και την εκτόξευση του πρώτου Ελληνικού δορυφόρου στο διάστημα!

































Δέκα Έλληνες νεαροί επιστήμονες ηλικίας έως 25 χρόνων, με εξειδίκευση σε ρομποτική, πληροφορική, επικοινωνία και ηλεκτρονικά συστήματα, δημιούργησαν ένα γκρούπ που ετοιμάζει την κατασκευή και εκτόξευση του πρώτου Ελληνικού δορυφόρου. Ο μικροδορυφόρος, ονομάζεται Λ-sat θα έχει δύο στόχους κατά την παραμονή του στο Διάστημα για περίπου 10 μήνες το 2014.

Ο πρώτος στόχος θα είναι να εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο τις γεωγραφικές συντεταγμένες των Ελληνικών εμπορικών πλοίων, πληροφορώντας τα πλοία για τη περίπτωση πειρατείας, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με το καπετάνιο.

Ο δεύτερος στόχος του δορυφόρου είναι Πανεπιστημιακός και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και θα είναι ο έλεγχος στην αντίδραση του υλικού grapheme, από το οποίο κατασκευάζονται τα τρανζίστορ του μέλλοντος, στην ηλιακή ακτινοβολία του Διαστήματος.

Οι Έλληνες επιστήμονες μετακόμισαν εδώ και 3 μήνες περίπου στις ΗΠΑ όπου και εργάζονται πυρετωδώς για την επίτευξη του στόχου τους ενώ σύντομα θα εργαστούν μέσα στις εγκαταστάσεις της NASA αφού η ίδια η NASA είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την όλη δουλειά τους. 

Πάντως το όλο πρόγραμμα το οργάνωσε και το διευθύνει ο καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Σαν Χοσέ στη περιοχή Silicon Valley της Καλιφόρνιας, Περικλής Παπαδόπουλος ο οποίος έχει ως στόχο του να δώσει στους επιστήμονες αυτούς, οι οποίοι είναι και μαθητές του, όλη την απαραίτητη εμπειρία ώστε μετά την επίτευξη του δορυφόρου να επιστρέψουν στην Ελλάδα ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε έρευνες εντός της χώρας.

Το θέμα βέβαια είναι αν τους δοθούν τα εφόδια από το Ελληνικό κράτος ώστε να συμβεί κάτι τέτοιο, κάτι που στις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου