Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Ντοματοπατατιά, το φυτό «Φρανκεστάιν»



Ένα φυτό «Φρανκεστάιν», το οποίο παράγει τόσο ντομάτες όσο και πατάτες, αναπτύχθηκε στη Βρετανία και διατίθεται εμπορικά σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Το υβριδικό φυτό, που έχει την εύγλωττη ονομασία TomTato -σύντμηση των λέξεων tomato (ντομάτα) και potato (πατάτα)- αποτελεί δημιούργημα φυτοκομικής εταιρείας του Ίπσουιτς.

Η εταιρεία, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», διευκρίνισε ότι το ασυνήθιστο φυτό δεν είναι γενετικά τροποποιημένο, αλλά έχει δημιουργηθεί με την παραδοσιακή τεχνική του μπολιάσματος. Αν και παρόμοια υβριδικά φυτά έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο προϊόν αναπτύσσεται σε μαζική κλίμακα για προώθηση στις αγορές.

Προηγούμενες ανάλογες απόπειρες είχαν οδηγήσει σε φυτά, των οποίων τα προϊόντα δεν είχαν καλή γεύση. Όμως ο διευθυντής της εταιρείας ισχυρίστηκε ότι αυτή τη φορά οι τομάτες του φυτού είναι πιο γευστικές από τις περισσότερες ντομάτες που μπορεί να αγοράσει κανείς στο μανάβικο της γειτονιάς του, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η ντοματοπατατιά χρειάστηκε περίπου δέκα χρόνια ερευνών και δοκιμών. «Ήταν πολύ δύσκολο, επειδή οι βλαστοί της ντομάτας και της πατάτας έπρεπε να έχουν το ίδιο πάχος για να πιάσει το μπόλιασμα», όπως είπε. Σύμφωνα με τον διευθυντή, η ιδέα για την ντοματοπατατιά τού ήρθε στις ΗΠΑ πριν από 15 χρόνια, όταν επισκέφθηκε ένα κήπο, όπου κάποιος για αστείο είχε φυτέψει μια πατατιά κάτω από μια ντοματιά.

Σύμφωνα με την εταιρία, τα φυτά διαρκούν για μια σεζόν και έως ότου οι μικρές στρογγυλές ντομάτες είναι αρκετά ώριμες για να κοπούν από το πάνω μέρος του φυτού (μπορεί να παραχθούν έως 500), οι λευκές πατάτες του μπορούν επίσης να βγουν από το χώμα στο κάτω μέρος του φυτού. Κάθε φυτό -που μπορεί να ζήσει τόσο σε εξωτερικό χώρο, όσο και σε εσωτερικό- πωλείται και αποστέλλεται ταχυδρομικά αντί 15 λιρών. Ένα παρεμφερές φυτό με την ονομασία «Potato Τom» άρχισε να καλλιεργείται στη Νέα Ζηλανδία αυτή την εβδομάδα.

Όπως βλέπετε η Ατζέντα 21 εφαρμόζεται κατά γράμμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου