Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Ποιό πλάσμα εχει μπλε αίμα;






Έχετε ποτέ ακούσει για ένα υπέροχο πλάσμα που μοιάζει με καβούρι σε σχήμα πετάλου;Είναι η ξιφόσουρα ,στα λατινικά Xiphosura,η οποία συγγενεύει όχι μόνο με τα καβούρια αλλά και με τις αράχνες.








Η ξιφόσουρα είναι περισσότερο γνωστή στην επιστημονική κοινότητα με το όνομα του Limulus polyphemus. Που σε μετάφραση από τα λατινικά αυτός που έχει πολλά μάτια , χαρακτηριστικό της εμφάνισης αυτού του πλάσματος.Έχει τέσσερα μάτια, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στο πλάι, και δύο μπροστά. Το μπροστινό μάτι, ενώ τόσο κοντά το ένα στο άλλο που μοιάζουν σχεδόν σαν να πρόκειται να συγχωνευθούν σε ένα μάτι.Τα μάτια είναι πολύπλοκα και αποτελούνται από πολυάριθμους μικρούς φακούς.Κάτι σαν τα μάτια εντόμων.








Οι επιστήμονες συχνά ανακαλύπτουν απολιθωμένες ξιφόσουρες,τα οποία χρονολογούνται στα προϊστορικά χρόνια και έχουν επιζήσει μέχρι σήμερα.Η ιστορία αυτού του πλάσματος καλύπτει διακόσια εκατομμύρια χρόνια, διάστημα κατά το οποίο η εμφάνιση του ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει. Είναι δηλαδή ένα ζωντανό απολίθωμα!Στη φύση υπάρχουν πολύ λίγα παραδείγματα πλασμάτων, τόσο ελκυστικά για επιστημονική παρατήρηση και μελέτη.







Το σώμα του προστατεύεται από ένα σκληρό κέλυφος σε σχήμα πετάλου και τα πλευρικά του μάτια μπορούν να εντοπίσουν την παραμικρή κίνηση από όλες τις πλευρές. Η ουρά έχει μερικές ακανθώδεις προεξοχές και του παρέχει τη δυνατότητα να διατηρηθεί ισορροπία στην ισχυρή ροή του νερού.Με μία κίνηση της ουράς ξαναβρίσκει γρήγορα την αρχική του θέση.






Η ξιφόσουρα έχει έξι ζεύγη άκρων, τέσσερα εκ των οποίων βοηθήσει να περιηγηθείτε στον πυθμένα της θάλασσας. Επιπλέον, τα κοντά μπροστινά άκρα της επιτρέπουν να συγκρατεί και να απορροφήσει τροφή και τα πολύ μακριά πίσω πόδια την βοηθήσει να κολυμπήσει.Το στόμα είναι ένα άνοιγμα που κρύβεται πίσω από αυτά τα τέσσερα πόδια , με τα οποία μπορεί να κινηθεί κατά μήκος του βυθού.







Μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι το πέταλο καβούρια δεν έχει δόντια. Όντας εντελώς παμφάγος, πέταλο καβούρια πρέπει να απορροφήσει τα τρόφιμα, διασπάται σε μικρά κομμάτια. Κύριο θύμα της είναι η κουρούνα, φύκια, αυγά ψαριών, καθώς και όλα τα είδη των θαλάσσιων στρείδια και τα σκουλήκια.




Οι αναπνευστικές συσκευές που χρησιμοποιεί η ξιφόσουρα είναι βράγχια , που αποτελούνται από εκατό μικρές πλάκες δουλειά των οποίων είναι να απορροφούν το οξυγόνο από το νερό. Το πλάσμα μπορεί να αναπνεύσει,μόνο όσο τα βράγχια του παραμένουν υγρά.


Οι ξιφόσουρες πολλαπλασιάζονται όπως τα ψάρια και τα μαλάκια,δηλαδή γεννούν αυγά τα οποία γονιμοποιούνται κατόπιν από το αρσενικό .Όταν γεννιέται δεν έχει ουρά και το κέλυφός του είναι μάλλον μαλακό.. Αλλά ένα μήνα αργότερα το μέγεθος του σώματος ξεπερνάει το κέλυφος το οποίο σταδιακά σκληραίνει.Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που το κέλυφος αποβάλλεται τελείως.Το μήκος ενηλίκων μπορεί να φθάσει 60 εκατοστά, και για να φτάσουν σ'αυτό αποβάλλουν πολλές φορές την πανοπλία τους η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη του σώματος.






Ένα άλλο πολύ ιδαίτερο χαρακτηριστικό του είναι το αίμα του είναι μπλέ!Αυτό οφείλεται στο ότι δεν περιέχει σίδηρο,αλλά ένα οξείδιο του χαλκού το οποίο και δίνει μια γαλαζωπή απόχρωση. Το αίμα του έχει πολλές χρήσεις στην ιατρική όπου χρησιμοποιείται ως ένα αντιδραστήριο για τον έλεγχο της καθαρότητας των φαρμάκων: αν το φάρμακο είναι μολυσμένο με μικροοργανισμούς ή προϊόντα της δραστηριότητάς τους,στο αίμα δημιουργούνται θρόμβοι.









Η ξιφόσουρα είναι ένα θαύμα της φύσης που προέρχεται από τα βάθη του χρόνου όταν στη Γη δεν υπήρχε ο άνθρωπος αλλά και τα σύγχρονα είδη χλωρίδας και πανίδας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου