Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Η Νεκρά Θάλασσα εξαφανίζεται αφήνοντας πίσω χιλιάδες καταβόθρες



Η Νεκρά Θάλασσα εξαφανίζεται σε ανησυχητικό ρυθμό, αφήνοντας πίσω χιλιάδες καταβόθρες και κρατήρες κατά μήκος της ακτογραμμής της.







Η Νεκρά Θάλασσα - η οποία είναι στην πραγματικότητα μια λίμνη - είναι γνωστή για το σχεδόν 10 φορές πιο αλμυρό νερό της από τους ωκεανούς και επίσης για το γεγονός ότι βρίσκεται στο χαμηλότερο υψόμετρο. Ωστόσο, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, καταβόθρες ξεπροβάλλουν στις ακτογραμμές από το πουθενά.
Υπάρχουν περισσότερες από 3.000 καταβόθρες και κρατήρες στις όχθες της Νεκρής Θαλάσσης, αναφέρει το ABC News. Και μερικές από αυτές έχουν βάθος 40 μέτρα - όσο περίπου ένα κτίριο οκτώ ορόφων.

 


Ο Gidon Bromberg, Ισραηλινός σκηνοθέτης στο EcoPeace της Μέσης Ανατολής, δήλωσε στο ABC News ότι «αυτές οι καταβόθρες είναι το άμεσο αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην περιοχή.»

Η Νεκρά Θάλασσα χάνει πάνω από 2 δισεκατομμύρια γαλόνια νερού κάθε χρόνο εξαιτίας της εκτροπής των νερών από την κύρια πηγή που ανεφοδιάζει την λίμνη – τον Ιορδάνη ποταμό – που από το 1960, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion της Νεγκέβ. Η εξόρυξη μετάλλων από τη Νεκρά Θάλασσα έχει επίσης συμβάλει στην μείωση της λίμνης.

  



















Τα 2 δισεκατομμύρια γαλόνια νερού μεταφράζεται σε μείωση της στάθμης των υδάτων σε ένα μέτρο κάθε χρόνο (κατά μέσο όρο), ή συνολικά 30 μέτρα από το 1970, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Duke.
«Με το επίπεδο της Νεκρής Θαλάσσης να πέφτει τόσο γρήγορα, αυτές οι καταβόθρες είναι αναπόφευκτες», δήλωσε ο Mark Wilson, καθηγητής γεωλογίας στο Κολέγιο του Γούστερ. Αν και αρκετοί ερευνητές έχουν διαφορετικές θεωρίες, δεν είναι πολλοί αυτοί που διαφωνούν, ότι αυτό είναι το φαινόμενο πίσω από την πτώση της στάθμης των υδάτων.

Ο David Ozsvath, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, δήλωσε ότι κάτω από το αργιλώδες επιφανειακό έδαφος υπάρχουν σπηλαιώδεις αίθουσες που γεμίζουν με νερό. Ωστόσο, καθώς αυτές οι υπόγειες θέσεις ξεραίνονται με την υποχώρηση της στάθμης των υδάτων, το επιφανειακό στρώμα μπορεί να καταρρεύσει δημιουργώντας χάσματα κατά μήκος των ακτών.

Ο Ozsvath είπε επίσης ότι οι καταβόθρες εμφανίζονται με την πάροδο ενός ορισμένου χρόνου, ενώ άλλες εμφανίζονται κατά την διάρκεια μιας μόνο νύχτας. Ένας σεισμός ή ακόμα και μια δυνατή βροχή μπορεί να δημιουργήσει επίσης μια καταβόθρα η κρατήρα.

Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των αναπτυσσομένων κρατήρων θα μπορούσε να μειωθεί εκτρέποντας λιγότερο νερό από τον Ιορδάνη ποταμό και επιτρέποντας στη στάθμη των υδάτων να αυξηθει.

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ

Πηγή: accuweather.com






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου