Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΟΗΕ: Γάλλοι κυανόκρανοι βίαζαν άστεγα αγόρια στην Αφρική


Γάλλοι στρατιώτες σε περιπολία στο Μπανγκί. Μια έκθεση σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ορισμένες γαλλικές ειρηνευτικές δυνάμεις του έχει διαρρεύσει στη γαλλική εισαγγελείς

















Καταδικαστική έκθεση του ΟΗΕ σχετικά με το πώς Γάλλοι κυανόκρανοι στρατιώτες βίαζαν και κακοποιούσαν άστεγα μικρά αγόρια στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία διέρρευσε από τον Guardian . 


Ο αξιωματούχος του ΟΗΕAnders Kompass που έβγαλε στο φως της δημοσιότητας την έκθεση, αντιμετωπίζει την απόλυση: 



[Πηγές προσκείμενες στην υπόθεσηπου δήλωσε ο Anders Kompass πέρασε το έγγραφο με τις γαλλικές αρχές, λόγω της αποτυχίας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση για να σταματήσει η κακοποίηση. Στην έκθεση τεκμηριώνεται η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών από την ηλικία των εννέα χρονων από τα γαλλικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη χώρα, ως μέρος των διεθνών ειρηνευτικών προσπαθειών.

Kompass, ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη, ανεστάλη από τη θέση του ως διευθυντής επιχειρήσεων στον τομέα την περασμένη εβδομάδα και κατηγορήθηκε για διαρροή εμπιστευτική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών και παραβιάζει τα πρωτόκολλα. Αυτός είναι υπό έρευνα από το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για την εσωτερική υπηρεσία επιτήρησης (OIOS) εν μέσω προειδοποιήσεων από έναν ανώτερο υπάλληλο που έχει πρόσβαση στην περίπτωσή του πρέπει να «υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς».Αντιμετωπίζει την απόλυση.
]


Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ υποτίθεται θα προστάτευαν τα παιδιά σε κέντρο για τους εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους στο αεροδρόμιο M’Poko της πρωτεύουσας Μπανγκί, όταν τα φαινόμενα κακοποίησης ξεκίνησαν να παρουσιάζονται το χρονικό διάστημα μεταξύ του Δεκέμβρη του 2013 και του Ιούνη του 2014. 

Το αρμόδιο γραφείο για τα Ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ (UNHCR) διέταξε μια εσωτερική έρευνα, μετά από αναφορές για περιστατικά κακοποίησης παιδιών στο κέντρο.
 Ένα στέλεχος του γραφείου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι ένας ερευνητής της UNICEF διεξήγαγαν συνεντεύξεις στα παιδιά από τον Μάϊο του 2014 μέχρι και τον Ιούνιο του ίδιου έτους. 
Κάποια από τα αγόρια κατάφεραν να δώσουν ακριβείς περιγραφές από στρατιώτες που τα κακοποίησαν. 


Τα αγόρια, μερικα από αυτά ήταν ορφανά, αποκαλύψαν την  σεξουαλική εκμετάλλευση τους, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού και του σοδομισμου, μεταξύ Δεκεμβρίου 2013 και Ιούνιος 2014 από Γάλλους στρατιώτες σε ένα κέντρο για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στο αεροδρόμιο M'Poko στο Μπανγκί.

Τα παιδιά περιέγραψαν πώς είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης σε αντάλλαγμα για τρόφιμα και χρήματα. Ένα 11 χρονών αγόρι είπε ότι είχε κακοποιηθεί όταν πήγε να ψάξει για τροφή. Ένα εννέα ετών περιγράφει κακοποιήθηκε  σεξουαλικά με τον φίλο του από δύο Γάλλους στρατιώτες στο στρατόπεδο εκτοπισμένων όταν πήγαν σε ένα σημείο ελέγχου να ψάξουν  κάτι για να φάει.

Η έκθεση έφτασε στα χέρια των υπαλλήλων του γραφείου στη Γενεύη το καλοκαίρι του 2014, όπως αναφέρεται.

ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου