Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Ξένη εταιρεία θα πουλήσει την ελληνική περιουσία - Υφυπουργείο αποκρατικοποιήσεων υπό τον Σαμαρά για να προλάβει η κυβέρνηση την Τρόικα

Έχει μαζευτεί υπερβολικά πολύ καπνός για το ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με αφορμή τη σεναριολογία περί σύστασης εταιρείας εκτός Ελλάδας γι' αυτόν το σκοπό και το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν όντως υπάρχει και φωτιά.

Πριν από μερικές ημέρες οι γερμανοί βιομήχανοι...


, διά του επικεφαλής του συνδέσμου τους Ούλριχ Γκρίλο στην εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine, απροκάλυπτα ζήτησαν να περάσουν τα «φιλέτα» και τα «ασημικά» της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, ώστε, στην περίπτωση που η χώρα μας δεν πληρώσει το χρέος της τότε, οι πιστωτές τη, να μην χάσουν τα χρήματά τους.


 Ο επικεφαλής του BDI δεν εξέφρασε μόνο συστάσεις αλλά και επικρίσεις για τις καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας μάλιστα ότι η πώληση κρατικής περιουσίας θα ήταν μία καλή «συνταγή» για την εξυγίανση του προϋπολογισμού σε όλες τις χώρες της κρίσης.

Λίγες μέρες πριν, έκθεση της γερμανικής τράπεζας Commerzbank που δημοσίευσε το «Πρώτο Θέμα» σημείωνε πως «ο ESM προτίθεται να πάρει υπό τον έλεγχό του το ΤΑΙΠΕΔ, σε ένα σχέδιο έκδοσης ομολόγων από την πλευρά του με ενέχυρο ακίνητα του Δημοσίου». Ακολούθησαν τα δημοσιεύματα των Financial Times, του Reuters και των New York Times που προχώρησαν ακόμα περισσότερο τη σχετική συζήτηση.

Oι FT έγραψαν ότι η Φινλανδία, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ πιέζουν την Ελλάδα να αποδεχθεί τη σύσταση ενός fund με έδρα το Λουξεμβούργο το οποίο -υπό ξένη διοίκηση- θα αναλάβει την αξιοποίηση κρατικής γης, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει τον έλεγχο της συγκεκριμένης περιουσίας, που θα αποφασίζει εάν θα προχωρήσει σε πωλήσεις.Το Reuters ανέφερε από την πλευρά του ότι ευρωζώνη και ΔΝΤ θα ασκήσουν πιέσεις τον επόμενο μήνα στην ελληνική κυβέρνηση για τη σύσταση εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων με έδρα το Λουξεμβούργο, που θα έχει ως σκοπό να συγκεντρώσει ακίνητα του Δημοσίου και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση για ομόλογα ή ομολογίες που θα πωληθούν σε επενδυτές, κυρίως ξένους, με τα έσοδά της θα διατίθενται κυρίως για την μείωση του δημοσίου χρέους.
 Οι New York Times συνέχισαν τη σεναριολογία επισημαίνοντας ότι το θέμα μεταβίβασης του ΤΑΙΠΕΔ θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την τρόικα, η οποία θα πιέσει την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιτευχθούν οι μεταρρυθμίσεις, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις ολέθριες επιπτώσεις που θα έχει η πραγματοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου για την ελληνική κυβέρνηση.

Διαψεύσεις που δεν πείθουν

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την Κομισιόν σίγουρα δεν έπεισαν. Ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν και του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ αρκέστηκε να διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα λέγοντας ότι τέτοια πρόταση δεν έχει υιοθετηθεί ούτε από την Κομισιόν, ούτε από το Eurogroup, αλλά ούτε και τους υπόλοιπους εταίρους στην τρόικα. «Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, είναι και παραμένει αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ)» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, διαψεύδει με δήλωσή του στο «Έθνος της Κυριακής» τα σενάρια. «Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου γίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ και την ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Διαψεύδω κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μεταφοράς του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Πόσες φορές, εξάλλου, στο μνημονιακό «ταξίδι» των Ελλήνων οι διαψεύσεις δεν μετατράπηκαν σε νοσηρή πραγματικότητα;

Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ φέρονται να εξετάζουν το σχηματισμό ενός fund κρατικών ακινήτων ώστε να εισρεύσουν γρηγορότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία, αλλά και να μειωθούν οι πιέσεις της τρόικας για μεταφορά της έδρας αποφάσεων για τις αποκρατικοποιήσεις.

Πού το πάνε οι δανειστές;

Το ερώτημα που προκύπτει, φυσικά, εάν οι ίδιοι οι δανειστές θέλουν την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, αφού μία επιδείνωση της ελληνική απόδοσης θα οδηγήσει όπως όλα δείχνουν να αναλάβουν οι ίδιοι τη διαχείρισή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.

Το κομμάτι της προώθησης των αποκρατικοποιήσεων είναι μία από τις βασικές απαιτήσεις των δανειστών από τη μέρα που πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα, όμως, μαζί με αυτό της αποτελεσματικής συγκέντρωσης φορολογικών εσόδων αποτελούν τις «μαύρες τρύπες» του ελληνικού προγράμματος. Και πώς να μην είναι από τη στιγμή που το ΤΑΙΠΕΔ στα δύο χρόνια ζωής του, μετά την αποπομπή του Στέλιου Σταυρίδη αναζητά τον τέταρτο κατά σειρά προεδρό του, με τις καθυστερήσεις να τονίζονται με... κόκκινα γράμματα στις εκθέσεις των δανειστών.

Πάντως, η περίπτωση του ναυαγίου της αγοράς της ΔΕΠΑ από τη ρωσική Gazprom, εξαιτίας του βέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδειξε πολλά για τις «αγνές προθέσεις» των αγαπητών εταίρων μας.

Παράλληλα, η ευθεία (και ανερυθρίαστη) παρέμβαση των γερμανών βιομηχάνων, δείχνει με σαφή τρόπο πού το πάει το Βερολίνο.

Σκοπός της πρότασης του ESM είναι -όπως αναφερόταν στη σχετική έκθεση- να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις «μακριά από τις ελληνικές πολιτικές σκοπιμότητες και πιέσεις». Με τις διεθνείς πολιτικές και κυρίως επιχειρηματικές σκοπιμότητες προφανώς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα στις τάξεις των πιστωτών.

Σύντομα, με την άφιξη της τρόικας θα φανεί εάν όντως μελετάται ένα τέτοιο σενάριο ή απλά παίζει ως επικοινωνιακός μοχλός πίεσης για περαιτέρω ξεπούλημα των «ασημικών» υπό την πίεση Βρυξελλών και Γερμανίας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου